U Bosanskoj Krupi se 22. jula (subota) po 37. put takmiče Unski lađari. Na manifestaciju kao i ranijih godina dolaze takmičari i gosti iz više krajeva naše zemlje ali i Evrope. Najveći broj ih, motivisani dobrom zabavom, gostoprimstvom i bogatim nagradnim fondom, stiže iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Osim lađara i ove godine će se takmičiti kajakaši. 

Učesnici i gosti u Bosansku Krupu iz Mostara, Kostajnice, Banje Luke, Zavidovića, Bihaća, Novog Grada i nekoliko zemalja okruženja stižu u petak, kada će biti održan kronometar za utrku tradicionalnim lađama i kvalifikacije za skokove sa drvenog mosta „Prva lasta Une“. 

Sve ostale aktivnosti i programski sadržaji počinju sutradan već od jutarnjih sati. Nakon sastanka i prijava kajakaša slijedi utrka. Od 11 do 16 sati za trofej „Zeleni otoci“ kajakaši će se takmičiti u više kategorija: pioniri, kadeti, juniori i seniori, turisti i veterani. U dvije kategorije, zavisno od broja prijava, takmičit će se i žene. 

U 17,30 je okupljanje i defile lađara, a u 18,30 glavna utrka. Po završetku utrke tradicionalnim lađama, bit će održani i skokovi sa Drvenog mosta. Nakon sportskog dijela manifestacije, u 21 sat u Malim adama će biti upriličena dodjela nagrada, roštilj, ali i zabavni program. Sve prisutne zabavljat će Dinko Kečalović i bend Space Patrol. 

Kao i ranijih godina, za manifestaciju je osiguran bogat nagradni fond u iznosu od 3.000,00 KM. Nosilac aktivnosti 37. Unskih lađara je Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje, Sportski savez općine Bosanska Krupa i Općina Bosanska Krupa. Tehničku podršku pružit će Kanu klub "Kormoran" iz Bosanske Krupe. 

Program manifestacije: 

Petak, 21. 7.

19:00 – Kronometar  za utrku tradicionalnim lađama

19:30 – Skokovi sa drvenog mosta „Prva lasta Une“ - kvalifikacije

 

Subota, 22. 7.

11:00 – 16:00 – Utrke kajaka

18:30 – Utrka tradicionalnim lađama

19:15 – Skokovi sa drvenog mosta „Prva lasta Une“

21:00 – Zabavni program i dodjela nagrada i priznanja

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Omladinska banka već petu godinu godinu djeluje na prostoru Bosanske Krupe u saradnji sa Općinom Bosanska Krupa i fondacioom Mozaik. 

Omladinska banka

 

Kuća koja tone,krov koji se gotov urušiti, kupatila puna gljivica i plijesni,stolarija dotrajala,kao i odvodne cijevi , najkraći je mogući  opis dva montažna objekta Socijalno-pedagoških životnih zajednica u Bos.Krupi.

Spzz2

 

U Kabinetu načelnika Općine Bosanska Krupa danas je potpisan ugovor o uređenju Starog grada „Pset“ u Bosanskoj Krupi. Sredstva od 27 hiljada KM obezbijeđena su budžetom Općine. Ugovor su potpisali načelnik Armin Halitović i direktorica firme BC-Gradnja Fahira Bešić, a rok izvođenja radova je 45 kalendarskih dana. Ovo je drugi ugovor potpisan u posljednja tri mjeseca koji se odnosi na sanaciju starih gradova. U martu su ugovoreni radovi za konzervaciju dijela bedemskog zida Starog grada „Jezerski“.

 

Tvrđava sa koje se pruža najljepši pogled i koja je kao historijsko područje 2008. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine zasjat će opet u punom sjaju.

Potpisan je ugovor pa uskoro počinje sanacija i uređenje staza što podrazumijeva popločavanje kamenom i postavljanje ivičnjaka na stazama, popravku zaštitne ograde na tvrđavi kao i ulaznih vrata na gornji dio tvrđave, sanaciju topova, te uređenje i popravku info-panoa.

 

Ovo je još jedan u nizu projekata sanacije i uređenja historijskih spomenika u općini. Podsjetimo, prije nekoliko dana potpisan je i ugovor za projekt vrijedan 51.736,70 KM a koji podrazumijeva izvođenje radova na konzervaciji dijela bedemskog zida Starog grada „Jezerski“.

 

„Mi trenutno imamo nekoliko potpisanih ugovora, čekamo početak radova na više lokacija. Dva se takva ugovora odnose i na tvrđave, nacionalne spomenike u našem gradu. Ovo nije prvi put da se bavimo uređenjem starih gradova, prije četiri godine mi smo uz pomoć prijatelja iz Italije, konzorcija ICEA-IPSIA, u potpunosti opremili „Pset“, uložili više od 40 hiljada maraka. Prije dvije godine smo sanirali dio bedemskog zida Starog grada „Jezerski“ i utrošili skoro 30 hiljada maraka. Sad imamo skoro 80 hiljada ugovorenih radova na ove dvije lokacije“, kaže načelnik Armin Halitović.

 

Ovim projektima Općina Bosanska Krupa želi očuvati bogato historijsko nasljeđe koje ima, te unaprijediti turističku ponudu Općine.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 560 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda