Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica Bosna i Hercegovina organizovala je u subotu jedinstven događaj u našoj zemlji pod nazivom «Tour de Culture BiH».
Ovaj događaj je imao ima za cilj promociju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, nemotorizovanog prevoza i zaštite životne okoline. Ovogodišnji «Tour de Culture BiH» organizovao se i u cilju obilježavanja Dana evropskog naslijeđa i Evropske nedjelje mobilnosti.
U ovom događaju sudjelovalo je oko devedest biciklista iz Sarajeva, Zavidovića, Zenice, Konjica, Visokog, Tešnja, Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe i Zagreba. Tokom jednodnevne ture biciklisti ćsu posjetili Stari grad Pset u Bosanskoj Krupi, Stari grad Ostrožac u Cazinu, Muzej Unsko-sanskog kantona i Kapetanovu kulu u Bihaću.
Sve je započelo na Starom gradu „Pset“ u Bosanskoj Krupi.
Aida Mia Alić, menadžer Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica, je na ovom starogradskom zdanju u Bosanskoj Krupi kazala da je ovo druga godina kako se organizira«Tour de Culture BiH» Prošle godine ova manifestacija je održana u Hercegovini ,a po želji prošlogodišnjih učesnika,ove godine je kao mjesto održavanja odabran Unsko-sanski kanton.Cilj je promovirati prirodne ljepote,kulturno-historijsku baštinu,uz bicikl,druženja onih koji vole i čuvaju prirodu.“
«Tour de Culture BiH» podržan je od strane Ambasade Švicarske u BiH. Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica je ovaj događaj organizovala ove godine uz saradnju sa Rekreativno-biciklističkim klubom «Japod» iz Bihaća i turističkom agencijom «Visit Konjic» iz Konjica. Događaj je podržala Općina Cazin. 
Lejla Hadžiabdić,jedna od učesnica i ovogodišnje i prošlogodišnje manifestacije koja živi u Zagrebu je kazala da je zaista porazno da znamo više o nekim prirodnim ljepotama u svijetu,a o mnogo ljepšim atraktivnijim na našem na prostoru ne znamo.Iz tog razloga je prošle godine bila u hercegovini,oduševila se i ponovo je na Unu,predivnoj Uni.
„U Bosanskoj Krupi sam prvi put i oduševljena sam zaista,odmah na početku ove manifestacije.Svima ću pričati o ovoj snazi koja se osjeća na ovoj starogradskoj tvrđavi,o ljepoti Une,mostava,uopće prirode koja se vidi sa ove visine“-kazala je Lejla,napominjući da je Sarajka koja radi i živi u Zagrebu.
„Dok smo dobili poziv odazvali smo se pozivu Fondacije za kulturno naslijeđe,to je izuzetan projekt kojim promovirama ,uz bicikle prirodna bogatstva i naše kulturnohistorijsko naslijeđe.To je zaista jedan dobar projekt,kazao je Ahmet Alibabić,predsjednik Rekraciono-biciklističkog kluba „Japod“ iz Bihaća.
Ovu manifestaciju je podržao svojim prisustvom ministar u Vladi Unsko-sanskog kantona Asmir Crnkić,koji je istakao vrijedno kulturno-historijsko bogatstvo i prirodne ljepote Unsko-sanskog kantona koje je stavljeno u centar i ovog projekta,te nagovjestio značajan korak koji je učinjen u oblasti turizma vezan za donošenje zakona koji će regulisati ovu oblast na području Unsko-sanskog kantona.
Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica je osnovan u Švedskoj u aprilu 1995. godine, te od samog osnivanja djeluje na području Bosne i Hercegovine. Tokom 20 godina postojanja, Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica je realizovao više od 40 projekata i obnovio 25 objekata od kulturno-historijskog značaja na području BiH.
Dževada Štancl

U Mostaru su proteklog vikenda održane 13. sportske igre ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine na kojima su učestvovale ekipe saveza RVI HNK, KS, ZDK, TK, USK i SBK, a takmičili su se u malom nogometu, sjedećoj odbojci, šahu, pikadu, stonom tenisu, streljaštvu, ribolovu i bacanju kugle.

Nastupilo je oko 400 takmičara, a dodijeljeno je 25 prvih nagrada, te medalje i plakete svim učesnicima igara. Po svim disciplinama ekipno, prvo mjesto je osvojio Savez RVI ZDK, drugo Savez RVI Tuzlanskog kantona i treće Savez RVI Kantona Sarajevo. Trofej za fer-plej ponio je Savez RVI Bosansko-podrinjskog kantona, a prelazni pehar ove godine je otišao Savezu RVI ZDK.

U okviru proglašenja najboljih učesnika i ekipa, federalnom  ministru  za pitanja boraca i invalida odbrambeno–oslobodilačkog rata Salki Bukvareviću je

dodijeljena je Plaketa Saveza RVI FbiH.

U ekipi ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona nastupili su i članovi Općinske organizacije ratnih vojnih invalida općine Bosanska Krupa,u disciplini streljaštvo.

Badnjević Fadil  je osvojio prvo mjesto,Azri  Kurtović  je pripalo drugo mjesto,a Remzi  Bešiću četvrto mjesto.

 

Dževada Štancl

 

U organizaciji Karate kluba“Una“ u Bosanskoj Krupi ,u nedjelju je u Bosanskoj Krupi održan Osmi karate kup „Una 511“.na takmičenju je učestvovalo 11 krate klubova sa 184 takmičara.

Uspjeh na ovomta kmičenju ostvarila su oba bosanskokrupska kluba koja su bila dio ovog takmičenja.

Karate klub „Una „ osvojio je osam,a karate klub „Feniks“ dvanaest medalja.

Sa rezultatima su zadovoljni u karate klubu „Feniks“ i oni su čestitali svim svojim članovima,njihovimroditeljima na uspjehu koji su postigli zajedničkim radom sa trenerima i upravom kluba. 

Zlatne medalje kao najbolji na ovom takmičenju osvojili su u  katama  Feniksovci :Adin Musić,Alem Veladžić i Senaid Veladžić.

Srebremne medalje zaslužili su u katama:Sarah Šertović,Emana Husarević,Ali Adilović.

Bronza u katama je pripala Dinajli Pajalić.

Zlatne medalje u borbama pripale su Aminu Derviševiću,Senaidu Veladžiću,Nejli Omerović i Adnani Mesić.

Bronzu za ostvareno u borbama osvojio je Amir Omerćehajić.

Pojedinačno,nauspješniji Feniksovac je bio Senaid Veladžić koji je osvojio dvije zlatne medalje,u katama i borbama. 

Ovim rezultatima karatista Karate kluba „Feniks“ dodajmo i rezultate koji su vikend prije postigli u Republici Hrvatskoj na memorijalnom  Karate kupu u Slavonskom Brodu.

Senaid Veladžić je naovom takmičenju osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju u katama,a Iman Begić bronzanu medalju za treće mjesto u borbama.

Sudeći po prvim jesenjim rezultatima pred karate klubom „Feniks“ iz Bosanske Krupe je još jedna uspješna sezona.

 

Dževada Štancl

Članovi karate kluba „Una „,u okviru programa „Septembarskih dana slobode“ u Bosanskoj Krupi u nedjelju su organizirali tradicionalni Karate-kup pod nazivom „Una-511“.Učinili su to uspješno po osmi put u Sali Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ u Bosanskoj Krupi.

Čuvati uspomenu na dane kada se za slobodni grad i općinu herojski borilo sa nadmoćnijim neprijateljem,odati priznanje najboljim sinovima i borcima 511-te slavne brdske bosanskokrupske brigade,obillježiti sve datume koji su važni za Bosansku Krupu,od dana formiranja slavne 511-te do Dana oslobođenja i dana grada,Karate klub „Una“je želio i ostvario kroz ovu manifestaciju svih osam godina njegovog organiziranja.

Ove godine u Bosanskoj Krupi je bilo jedanaest karate-klubova sa područja cijelog Unsko-sanskog kantona sa 183 takmičara.

Učesnicima se na početku Kupa „Una 511“ obratio predsjednik Karate kluba „Una“Dževad Alagić  i zahvalio svima koji su došli na septembarsku karate manifestaciju,naglasio da su rezultati koji postižu karatisti sa cijelog Unsko-sanskog kantona impozantni,da su ponosni na rezultate bosanskokrupskih karatista,a posebno na rezultate koje postižu u „Uni“.

Sve učesnike je pozdravio i općinski načelnik Armin Halitović koji je kazao da je impresioniran slikom koju vidi u velikoj sali Mješovite srednje škole sa tolikim brojem mladih ljudi koji se bave sportom i koji na taj način grade sebe,svoje vještine i sposobnosti i ugrađuju se u zdravo tkivo Bosne i Hercegovine.Organizatorima je zahvalio na takvoj jednoj sportskoj manifestaciji koju svake godine poklanjaju svom gradu i njegovim oslobodiocima,a mladim karatistima,njihovim roditeljima koji ih prate,trenerima i klubovima, poželio mnogo uspjeha u takmičenju u Bosanskoj Krupi.

Na kraju takmičenja najbolje rezultate su postigli članovi KK“Regeneracija“ iz Velike Kladuše, inače najuspješniji karate klub na području Unsko-sanskog kantona već dugo godina.

Organizator,karate klub „Una „iz Bosanske Krupe je pored dobre organizacije je dobrim borbama svojih karatista zabilježio i dobre rezultate.

Predstavili su se sa petnaest takmičara u sedamnaest disciplina,a osvojili su osam medalja.Tri medalje su bile zlatne,tri su bile srebrene,a dvije bronzane.

Harbaš Nadija je osvojila dvije medalje u dvije discipline.

U konačnici osvojili su šesto mjesto.

Zlatne medalje su osvojili :Ramić Faris,Ramić Hena i Hasić Ajdin.Faris i Hena u katama,a Ajdin u borbama.

Srebrene medalje na ovom takmičenju zaslužili su :Kurtović Iman,Nuhić Edin i Harbaš Nadija.Iman u katama,a Edin i nadija u borbama.

Uz srebro u borbama,na svoj vrat Harbaš Nadija je okačila i bronzu u katama.Bronzu je za svoj učinak u katama zaslužila i Belma Bunić.

Predsjednik Karate kluba „Una“ iz Bosanske krupe ,Dževad Alagić nam je kazao da je i dalje,njihov plan da Bosanska Krupa ima dvoranu u kojoj bi se mogla održavati takmičenja i gdje bi mogli pozvati mnogo veći broj takmičara-karatista.

„Dnas smo o to me razgovarali sa opčinskim načelnikom Arminom Halitovićem i suglasili smo se da rezultati koje postižu oba bosanskokrupska karate –kluba,ali i sve ono što znači bavljenje sportom u ova vremena naše mlade generacije, zalužuju jedan takav objekat,naravno kao i drugi sporstki klubovi koji rade na području Općine.Mi smo sa rezultatima davno prešli granice BiH,bilježimo velike uspjehe na turnirima u zemljama regiona,čak i u Italiji,na velikim takmičenjima i zaista prostor za vježbanje i organizaciju takmičenja nam je neophodanDanas smo ovdje mogli imati šesto-sedamsto takmičara .na ovom Kupu,ali prostor nam to ne dozvoljava,ap su naše nade da ćemo doći pod krov dvorane,koja bi,uz dobro upravljanje mogla biti ,po izgradnji i samoodrživa.razumijemo da je ekonomsjka situacija teška,da se za sport malo izdvaja i da smo često podržani samo od lokalne zajednice i Sportskog saveza općine i naravno roditelja naših karatista,ali mislimo da smo zaslužili da uskoro imamo dvoranu“-kazao je Dževad Alagić,predsjednik Karate kluba „Una“ Bosanska Krupa,koji je uspješno organizirao Osmi Karate –kup „Una-511“.

On je zahvalio na podršcu i Karate savezu Unsko-sanskog kantona,sudijama i naravno svim karatistima i njihovim roditeljima,MSŠ“Safet Krupić“ koji su bili dio,odnosno koji su doprinjeli da se uspješno organizira ova velika karate manifestacije u Bosanskoj Krupi.

 

Dževada Štancl

- Policijska stanica Bos.Krupa  obavještava  da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

23.09 u 16,00 sati Jezerski narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem od strane 1 lica. Prekršajni nalog na 1 lice.

U 20,40 sati  Baštra saobraćajna nesreća -slijetanje put.motornog vozila s kolovoza uslijed neprilagođene brzine uslovima puta.Vozač pod uticajem alkohola.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.

25.09.u 08,15 sati prijava pronalaska neeksplodiranog ubojitog sredstva u ul.Podmračaj.Patrola izašla na lice mjesta i obilježila NUS.Obavještena KUCZ-e čiji će tim izvršiti uklanjanje i uništavanje pronađenog NUS-a.

U 16,30 sati prijava pronalaska neeksplodiranog ubojitog sredstva u V.Radić-Turske vode Patrola izašla na lice mjesta i obilježila NUS.Obavještena KUCZ-e čiji će tim izvršiti uklanjanje i uništavanje pronađenog NUS-a.

U 17,10 sati na putu M-14 ul.Unska saobraćajna nesreća -sudar dva put.motorna vozila.1 lice zadobilo lakše tjelesne povrede.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 18,00 sati Ostružnica narušavanje javnog reda i mira - fizičkim napadom na drugo lice.Prekršajni nalog na 1 lice.

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala intervencija niti dojava o požaru.

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala 1 2 4           pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 2 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka    vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća. Danas nema  prekida u isporuci vode.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema  prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

   

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

   

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 8 C , vlažnost zraka 90,4 % dok je vodostaj rijeke Une iznosio 35 cm (NV).

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 516 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda