U Arapuši, rodnom selu uvaženog rahmetli reisa Džemaludina ef.Čauševića, u subotu su održani peti „Susreti hadžija“.Ove godine ova manifestacija imala svoju posebnost  jer se održala na sam  Dan oslobođenja općine Bosanska Krupa i na Dan grada.

Ljepota i duhovnost obilježila je i ovogodišnje  „Susrete hadžija“ sa cijelog Unsko-sanskog kantonana  i BiH ,a na ruku je išao i septembarski sunačan dan.  

Udruženje „Reis Džemaludin efendija Čaušević „ iz Bosanske Krupe osnovano sa ciljem da se veliko djelo uvaženog Reisa vrati u svakodnevni život Bošnjaka,ali  i svih dobronamjernih ljudi koji poštujući svoje poštuju i druge.A to djelo ,i onda kada je uvaženi Reis živio i radio,kada je obavljao najvišu dužnost u Islamskoj zajednici,ali  i sada, jednako je vrijedno kao nauk,poruka,smisao postojanja,življenja.

Veliki broj zvanica uveličao je ovogodišnje pete po redu „Susrete hadžija“.

I ove godine sa hadžijama je bio i muftija bihaćki Husein efendija Makić,dr.Dževada Šuško,direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka,dekan Islamskog fakulteta Univerziteta u Bihaću Fuad dr.Sedić,direktor Medrese „Reis Džemaludin Čaušević“iz Cazina Salih Dervić i predsjednik udruženja hadžija El-Nur iz Bužima.

Susretu hadžija prisustvovao je i poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona Hajrudin dr. Halilović i predstavnici općinskih organizacija SDA i ASDA.

Uz organizatore iz bosanskokrupskog Udruženja sa hadžijama su na njihovom petom sastanku bili predsjedavajući Općinskog vijeća Ćazim Kasić i njegov zamjenik Hasan Komić i općinski načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Udruženje „Reis Džemaludin Čaušević“,od prve ideje za osnivanjem, pa do svih manifestacija u povodu obilježavanja dana rođenja,dana preseljenja na Ahiret uvaženog Reisa,značajnih godišnjica i zasnivanja Susreta hadžija u Arapuši imalo je puno podršku lokalne vlasti.Zajednički,animirajući sve druge oni su se suglasili da se izgradi rodna kuća reisa Džemaludina Čauševića  u Arapupuši,te da ona po završetku postane mjesto gdje će biti sva historijska građa o njegovom životu i radu,te da cijeli prostor Arapuše,uz brojne druge sadržaje postane centar općine Bosanska Krupa za razvoj vjerskog turizma i obzirom na velike prirodne resurse i poljoprivrede.

 

Hadžijski susreti su započeli klanjanjem podne namaza u arapuškoj džamiji koja nosi ime Reisovo. Veliki broj vjernika sa područja cijelog Unsko-sanskog kantona je klanjalo podnevnu molitvu u lijepom zdanju arapuške džamije u čijem se haremu nalazi nišan uvaženog Reisa i Turbe šehidima Arapuše.

 

Poslije klanjanja namaza u mjesnom području svečano je otvorena novosagrađena Hair-česma.

Zvanice i gosti  su potom obišli Spomen-kuću uvaženog Reisa koja je u gradnji,odnosno zdanje koje dobilo pokrov od šindre kako je to predviđeno projektom,uz  radove na uređenju unutrašnjosti kuće koji  teku uporedo obradovalo je sve posjetioce.

 

"Hadžijski susreti" održani su u  dvorištu Osnovne škole „Arapuša“. Ovogodišnjim susretima je prisustvovalo oko osamdeset hadžija.

Prvi susreti hadžija su zamišljeni kao susreti hadžija sa općine Bosanska Krupa, drugi susreti su već bili i susreti hadžija sa Unsko-sanskog kantona.Na trećim susretima bilo je hadžija i iz Sarajeva i drugih gradova. Tako je bilo i ove godine.

Hadžijama ,građanima i gostima se na početku obratio  glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa Hazim efendija Muzaferović,poželio dobrodošlicu gostima,zahvalio na poštovanju imena i djela uvaženog reisa Čauševića i izrazio nadu da će "Hadžijski susreti "svake godine biti sve bogatiji i sve posjećeniji.Svim građanima Općine Bosanska Krupa čestitao je dvadestjednu  godina života i rada u slobodi.On je vodio i učenje Fatihe pred duše šehida i boraca 511.slavne brdske bosanskokrupske brigae,Petog korpusa i armije BiH i pred dušu rahmetli uvaženog reisa Džemaludina efendije Čauševića.

Predsjednik Udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“,Nijaz Tatarević je u svom uvodnom obraćanju pozdravio hadžije i visoke goste i podsjetio na sve ono što je u svom programu zapisalo ovo Udruženje,što je uradilo i što im je cilj do narednih „Susreta hadžija“ u Arapuši.

Dobrodošlicu na „Susrete hadžija“ poželio je Općinski načelnik Armin Halitović.On je posebno istakao mještane Arapuše,njihovu volju,rad i doprinos da se danas o uvaženom Reisu zna više,da svi znaju gdje je Arapuša i to, kroz izuzetno dobru suradnju kako sa Udruženjem „Reis Džemaludin Čaušević“ i partnerstvo sa lokalnom upravom,Islamskom zajednicom i mještanima Arapuše koji se nalaze na radu u inozemstvu.

Hadžijam se obratio i Salih Dervić direktor Medrese „Reis Džemaludin Čaušević“ .On je istkao da se zadnjih mjeseci posebno posvetio izučavanju svega onoga što je vezano za Bošnjake iz Krajine,te da će Medresa i u narednom periodu snažno podržavati rad Udruženja koje čuva ime i djelo uvaženog Reisa,a koje nosi i Medresa kojom upravlja.

Ispred Islamskog fakulteta Univeziteta u Bihaću govorio je dekan profesor dr.Fuad Sedić koji se posebno zahvalio  dolasku na „Susrete hadžija“ hanume Dževade Šuško,direktorice Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka iz Sarajeva ,kao obrazovane žene koja se posvetila nauci i kojoj marama nije bila smetnja,niti su je promatrali drugačije ni u svijetu ,ni u BiH ,jer je dio njenog identiteta,njene obaveze.

“Njena marama koju sa ponosom nosi nije joj bila prepreka ni u obrazovanju ni u radu“.Podsjetio je na potrebu zrelog razmišljanja u trentnom dtruštveno-političkom životu i onom što ga obilježava i poželio, da  za petnaestak dana, u radosti i veselju ,u krugu svojih porodica,sav muslimanski svijet dočeka berićetnu Novu hidžretsku godinu.

Muftija bihaćki Hasan efendija Makić je u svom obraćanju prisjetio se dana kada je oslobođena Bosanska Krupa,govorio je o strahotama koje su dočekale protjerane stanovnike po povratku koje i sam vidio i uporedio sa današnjim izgledom i razvojem,dajući visoke ocjene ljudima koji su u okviru Udruženja pokrenuli više učenja,razgovora,tumačenja i promoviranje svega onoga što je iza sebe ostavio uvaženi Reis Džemaludin efendija Čaušević.On je pohvalio sve one koji su svoj doprinos dali u gradnji rodne kuće uvaženog Reisa i izrazio nadu da će slijedeći susreti hadžija biti ispred u potpunosti završene Spomen-kuće.

Posebno emotivan govor ili bolje reći nastup, je imao predsjednik udruženja „El Nur“,Nijaz efendija Hadžić iz Bužima koji je pozdravio sve napore koji se ulažu na gradnju Spomen-kuće kao budućeg muzejskog prostora,ali je bez ograda prozvao sve, od viših organa vlasti,imućnih pojedinaca, do Islamske zajednice BiH i kazao  da su nedopustivo inertni i neodgovorni kada je u pitanju pomoć pri gradnji ovog značajnog objekta u kome će se čuvati i izučavati historija  koju je obilježio „najbolji u Bošnjaka“.Podsjetio ih je na mnoge stvari gdje se novčana sredstva nemilice ulažu i kazao da je neoprostivo da se jedna mala i skromna kuća za Velikog čovjeka,uz velike napore članova Udruženja,mještana Arapuše i lokalne zajednice, nije pobudila osjećanja i obavezu viših organa svjetovne i duhovne eminencije.U njegovom nadahnutom obraćanju bilo je riječi o velikom djelu Reisovom i o njemu kao velikanu bošnjačkog naroda.

Svi koji su bili učesnici Susreta Hadžija odali su veliko priznanje Udruženju i mještanima Arapuše,građevinskom odboru za gradnju Spomen-kuće i Općini Bosanska Krupa,kao i svima koji su dali doprinos u dosadašnjim aktivnostima.Husnija Avdagić,jedan od osnivača Udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ je na petim Susretima hadžija uručio zahvalnice onima koji su dali poseban prilog izgradnji Spomen-kuće.Dobili su ih :Asim Hadžić,Sejfulah Kurtović,Adem Čaušević,Husein Osmanagić,Izet Osmanagić,Mahmut Harbaš,Ismet Osmanagić,muftija Hasan efendija Makić.

Zahvalnicu kao najveći donator je dobilo Društvo ograničene odgovornosti „Smrča“.Oni su donirali cjekopuni krov od projektom predviđene šindre,a u ime svoje obitelji i sebe primio ju je Zahid Mujić.

Zahvalnicu je dobio i dekan Islamskog fakulteta Univerziteta u Bihaću prof.dr. fuad Sedić,te Dževada Šuško,direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Zahvalnice za podršku tom projektu je dobilo i Udruženje hadžija Bužima „El Nur“,a za redovno informiranje javnosti i praćenje gradnje i svih aktivnosti Udruženja ,zahvalnica je pripala i Javnom poduzeću Radio Bosanska Krupa.

Posthumno,jedna od zahvalnica je nosila ime uvaženog bosanskokrupskog efendije,rahmetli Muhameda Kavazovića.

Specijalna zahvalnica je uručena osamdesettrogodišnjem hadžiji Zuhdiji Osmanagiću koji se u ime svoje porodice i sebe zahvalio Udruženju na načinima na koji govore i rade i na pravo mjesto postavljaju rad i djelo uvaženog reisa Džemaludina efendije Čauševića,te pozvao sve svoje Arapušane,ma gdje bili da zajedno sa Islamskom zajednicom što prije završe Spomen-kuću i stave je u funkciju za koju je namijenjena.

Djelo,poruke,učenje ,djelovanje uvaženog Reisa Džemaludina Ćauševića  dana s je  jednako važno i aktueno.One su i danas najbolji nauk za bošnjački narod,ali i za sve ljude čiji je život i djelo posvećen uvažavanju čovjeka i njegovih vrijednosti u duhovnom i svjetovnom svijetu.U tom svjetlu, prigodno predavanje na „Susretima hadžija „ u Arapuši je održala  dr. Dževada Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, prva žena koja je postavljena na rukovodeću poziciju jedne institucije Islamske zajednice BiH. 

O reisu-l-ulemi Čauševiću je istakla:

"Pokazao se kao jedan mudar, pametan, hrabar prvak Bošnjak koji je pronalazio odgovore na nove izazove s kojima su se suočavali Bošnjaci. Bio je reformator, borio se za prosvjetiteljstvo i obrazovanje Bošnjaka.“

 

"Za ime reisa vezuju se najveći reformski pokreti unutar bosanskohercegovačkog  muslimanskog vjerničkog korpusa. Ne samo unutar njega već i unutar balkanskog regiona. On je pokrenuo uvođenje latinice i ćirilice u vjerskoj štampi, pokrenuo je brojne novine i časopise, nastojao modernizirati prezentaciju islama samim vjernicima i što je važno, on je jedan od reisu-l-ulema koji je prevodilac Kur'ana i njegovo učenje je važno, ne samo za Islamsku zajendicu u BiH već za sve zemlje zapadnog Balkana.

Reis Čaušević je na poziciji reisu-l-uleme bio u teškom periodu i tada se pokazao kao "veliki čovjek, znalac, prosvjetitelj čiji tragovi su neizbrisivi i veliki.Reis Čaušević ponio menšuru reisa u BiH prije više od stotinu  godina. To je veliki čovjek i ono što je ostao u našoj kulturi je veliki trag koji je neizbrisiv".

Reisu-l-ulema Mehmed Džemaludin Čaušević rođen je u Arapuši kod Bosanske Krupe 1870. godine. Imenovan je za reisu-l-uleme 1914. godine i na ovoj dužnosti je ostao do 1930., kada je podnio ostavku. Preselio je na Ahiret 1938. godine.

Svijet se ponosi djelom uvaženog Reisa   i dalekosežnošću borbe za Bošnjake,za njihovo obrazovanje,za obrazovanje Bošnjakinja –žena i mještani Arapuše i Bosanske Krupe,BiH trebaju da budu ponosni što im je darovano da se Reis rodi u ovom mjestu“-kazala je dr.Dževada Šuško.

Članovi udruženja su joj zahvalili na dolasku u Arapušu,a direktorica  Dževada Šuško je obećala da će se suradnja sa Institutom kojeg vodi, nastaviti i u narednim godinama, još jednom pozdravljajući  veliku obavezu koju je jedno Udruženje preuzelo na sebe, kako bi se što više,što dalje ,trajno čulo i slušalo sve ono što je u svojim djelima ostavio za nauk i put uvaženi rahmetli  Reis Džemaludin efendija Čaušević.

 

Mještani i mještanke Arapuše  zajedno sa svojim pokroviteljima su ugostili su više stotina učesnika "Hadžijskih susreta" u Arapuši. Poslije zajedničkog ručka vrijeme su proveli u razgovorima,susretima i svim planovima Arapušana da svoje mjesno područje učine mjestom u koje će dolaziti mladi i stari da uče o djelu uvaženog reisa Džemaludina efendije Čauševića, da u Spomen- sobi, po njenom dovršetku, izučavaju njegovo djelo, da se odmaraju u Arapuši i pruže priliku svojoj duši da se nadahnjuju u savršenom miru i prirodnim ljepotama ovoga kraja,dijeleći i osjećajući zavičajni prostor uvaženog Bošnjaka.

 

Svi domaćini i gosti izrazili su nadu da će do slijedećih susreta biti asfaltirana cijela dionica puta u Arapušu.Ove godine asfalt je položen na još jednom djelu,jedan dio se još radi ,a preostalo je je o oko dva kilometra koji treba urediti.

Na spomen–kući u Arapuši slijedi ugradnja stolarije za koju je neophodno isto oko 12 000 KM.Uz stolariju izvode se i  završni radovi koji takođe iziskuju veća materijalna sredstva jer će se, kako je rekao inženjer Asim Hadžić koji ispred udruženja vodi poslove gradnje, truditi da kuća ima izvornu konstrukciju tradicionalne bosanske građevine.Posjetom  Rijasetu Islamske zajednice BiH i reisu Huseinu efendiji Kavazoviću članovi udruženja su dobili podršku Islamske zajednice BiH i očekuju da će Islamska zajednica se uključiti u ovaj veliki projekt.

Takođe sa posjetom Islamskom fakultetu u Sarajevu,kroz razgovor sa dr.Enesom Karićem ,članovi Udruženja su  uspostavili su osnove za suradnju koja će,poslije gradnje Spomen-kuće, pomoći u opremanju vrijednim dokumentima i građom koja će svjedočiti o dalekosežnosti i veličini djela uvaženog Reisa.

 

Unutrašnjost Spomen-kuće,u okviru Petih Susreta hadžija „"Susreta hadžija" razgledali su svi gosti .Nisu krili oduševljenje i na licu mjesta su odali priznanje Udruženju.Mnogo radova,kao  što su unutrašnje instalacije,grijanje i još nekih radova su donacija privatnih lica koja podržavaju ovu gradnju.

I na  ovogodišnjim „Susretima hadžija“,brojni građani i hadžije dali svoj novčani  prilog ,kako bi se Spomen–kuća što prije završila i kako bi počelo njeno muzejsko opremanje.

Ni ovoga puta nitko nije požalio što je došao u Arapušu.Ni mladi kojih je bilo u velikom broju,ni brojne hadžije.Dovoljno je bilo vidjeti zadovoljna lica dobrih domaćina-Arapušana,lijepos ebilo zagledati u suze radosnice ili suze sjete hadžije Osmanagića ili u vedrinu hadžije Mahmuta Spahića koji je u Arapušu,kao najstariji hadžija, došao sa svoje devedesettri godine iz Bosanskog Petrovca.I obećao,u ime svih hadžija da će ako ga zdravlje posluži doći i dogodine, da razgleda završenu i opremljenu Spomen-kuću uvaženog Reisa Džemaludina efendije Čauševića.

 

Dževada Štancl

Na bajramskom turniru „Cazin OPEN 2016“koji je održan u nedjelju 19.septembra učestvovala su tri takmičara Karate kluba „Una“ iz Bosanske Krupe.

Dvije zlatne medalje zaradila je Nadija Harbaš u kategoriji djevojčica 2005.godište, jer je osvojila dva prva mjesta – u katama i borbama.

Hena Ramić je osvojila treće mjesto u kategoriji djevojčica do sedam godina.Treće mjesto pripalo je i Lejli Jusić.Hena i Lejla su za svoj  Karate klub „Una“ osvojile dvije bronzane medalje.

 

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 566 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Novembar 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda