Tačno u podne počela je pedeseta sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa. Predloženi dnevni red koji se sastojao od dvanaest tačaka je nešto izmijenjen.

 50SOV

 

 

            Uprava policije MUP-a USK obavještava javnost, a prevashodno vozače motornih vozila, da su danas 26.05.2016. godine u 14:45 sati predstavnici Udruženja poljoprivrednika „Krajina“ i „Krajiška zemlja“ iz Cazina blokirali saobraćaj na Graničnom prijelazu Izačić.

            S tim u vezi, pozivamo sve vozače motornih vozila koji su planirali putovanje i za prelazak državne granice korištenje Graničnog prijelaza Izačić da koriste alternativne pravce odnosno Granične prijelaze Užljebić – Bihać i Maljevac – Velika Kladuša s ciljem izbjegavanja stvaranja saobraćajnih gužvi, kao i bilo kojih drugih mogućih incidentnih situacija.

            U neformalnim razgovorima sa predstavnicima navedenih udruženja isti su izjavili da će saobraćaj za sva motorna vozila biti blokiran u neposrednoj blizini Graničnog prijelaza, a blokada će trajati do ispunjenja iznesenih zahtjeva odnosno dogovora sa predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

            Ukoliko dođe do izmjene režima saobraćaja ili deblokade Graničnog prijelaza javnost će biti blagovremeno obaviještena.

                                                                              

 

Uprava policije

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 14,40 sati Bos.Krupa ul.Terzića saobraćajna nezgoda - sudar dva put.motorna vozila.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 1 lice.

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala intervencija niti dojava o požaru.

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 3 5 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 4 lica. Na porodilištu nije bilo prinova..

- JKP “10. Juli” Bos. Krupa saopštava da je isporuka  vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

 

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 14 C , vlažnost zraka 82,9% dok je vodostaj rijeke Une iznosio 95 cm (NV).

Kao članovi Dječje karate - reprezentacije BiH učestvuju na najvećoj balkanskoj karate priredbi

Sutra,u četvrtak, članovi karate kluba „Feniks“ iz Bosanske Krupe : Senaid Veladžić, Iman Begić, Emsud Grošić i Džejlana Harbaš, uz svog trenera Muju Begić ,a zajedno sa Dječjom karate reprezentacijom BiH putuju na Balkansko prvenstvo koje se ove godine održava u Beogradu.
Test pred odlazak,poslije Bugojna, bio je Internacionalni karate kup u Bihaću „Bihać open 2016“ gdje su karatisti i karatistkinje ovog kluba zauzeli peto mjesto u konkurenciji 76 ekipa i među 700 takmičara koji su stigli na kup iz osam država.
Feniksovci su osvojili u Bihaću deset medalja,osam pojedinačno i dvije ekipno.
Zlatni su bili Senaid Veladzic u katama i Iman Begic u borbama.
Drugo mjesto i srebrne medalje su osvojili u katama Alem Veladzic i Lejla Dupanovic.
U borbama srebrni su bili Senaid Veladzic i Amar Halilovic
Srebro je pripalo i i Kata- timu djevojcice 12-13 godina.

Treće mjesto u katama pripalo je Asiji Harbas i Amri Omercehajic,kao i bronzana medalja u borbama za

ekipu djecaci 14-15 god. U Bihaću je sa njima bio trener Mirzet Demirović.
Drugi bosanskokrupski karate klub „Una“ove godine nema predstavnika u Dječjoj reprezentaciji.
Kandidat je bila Nadija Harbaš,ali zbog neprisustva turniru u Bugojnu nije stekla to pravo kroz posljednje provjere za put u Beograd.
I članovi Karate kluba „Una“ Bosanska Krupa su ostvarili dobar uspjeh na posljednjem kupu u Bihaću. Imali su četiri takmičara .
Faris Ramic iz KK „Una“ je osvojio trece mjesto i bronzanu medalju u katama.
Ekipno Nadija Harbaš, Vahida Bešić i Belma Bunic iz KK „Una“ bile su najbolje,osvojile prvo mjesto, zlatnu medalju u katama .
Ostaje da svima iz Dječje reprezentacije BiH poželimo sretan put i mnogo uspjeha u dobrim sportskim borbama na balkanskom prvenstvu u Beogradu koje će trajati od 27 – 29. maja..Sretan put i našim Feniksovcima koji će biti dio Reprezentacije BiH.
Dževada Štancl

Grupacija Svjetske banke i ove je godine u Washingtonu organizovala sastanak na kojem su razmijenjene najbolje prakse i iskustva sa prethodnih projekata vezanih za poboljšanje poslovnog okruženja. Tom prilikom su putem video linka iz Sarajeva predstavljeni i primjeri općina Bosanska Krupa i Tešanj. Prezentirana su iskustva i rezultati Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u BiH kojim su, između ostalih, bile obuhvaćene i ove dvije općine. Aktivnosti na reformama, čiji je cilj bio privlačenje investicija u lokalne zajednice, rađene su u koordinaciji sa općinama i unutar njihovih razvojnih planova za brži rast i prosperitet. Pojednostavljenjem administrativnih procedura, smanjenjem troškova poslovanja za privatni sektor i poboljšanjem uslova za privlačenje investicija, općine Tešanj i Bosanska Krupa svrstale su se među lokacije sa najpovoljnijim poslovnim okruženjem u Bosni i Hercegovini.

 

- Odluka da investiramo u razvoj poslovne zone „Pilana“ je bila od strateškog značaja za privlačenje investitora jer nam je omogućila da imamo konkretnu i kvalitetnu lokaciju koju možemo ponuditi investitorima. Da bismo privukli investitore, morali smo stvoriti konkurentan i privlačan poslovni ambijent. U tom smislu, posebno su vrijedni projekti koje je Općina Bosanska Krupa provela u saradnji sa grupacijom Svjetske Banke, u okviru kojih smo kroz pojednostavljivanje procedura, izlazak investitorima u susret i promjenom mentaliteta državnih službenika da su oni tu na usluzi građanima, značajno poboljšali usluge za privatni sektor, te uspostavili sistem postinvesticijske brige o investitorima - istakao je Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa.

 

Općina Bosanska Krupa već pet godinu zaredom bilježi pozitivne trendove ekonomskog rasta i razvoja. Investitorima nudi atraktivne lokacije za investiranje, efikasan općinski servis koji olakšava proces investiranja i poslovanja, poticaje koji stimuliraju ulagače, te pruža druge oblike podrške u procesu investiranja, postinvesticijske brige i poslovanja za sva poduzeća.

 

Veliki priliv domaćih i stranih investitora u poslijednjih pet godina bilježi i općina Tešanj. Stoga ne čudi činjenica da je britanski Economist ovu općinu prepoznao kao „dom iznenađujućih industrijskih klastera usprkos stagnirajućoj ekonomiji, visokoj nezaposlenosti i disfunkcionalnoj vlasti u Bosni i Hercegovini“.

 

- Projekt koji smo realizovali sa Svjetskom bankom je integriran u sistem upravljanja kvalitetom. On je ustvari doprinio efikasnosti rada administracije i njenoj transparentnosti i generalnom smanjenju direktnih i indirektnih troškova koje imaju investitori i koje ima općinska administracija. Mi smo u prošloj godini imali primjere da smo u roku od dva dana izdavali urbanističku i građevinsku dozvolu za firmu koja je obezbijedila 50 novih radnih mjesta. Da bi taj poslovni subjekt radio, maksimalno smo skratili rokove za izdavanje dokumentacije. Naša satisfakcija je da radnici čim prije dobiju posao - pojašnjava Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

 

U posljednje četiri godine izvoz iz Tešnja je porastao za gotovo 90 % na oko 350 miliona KM, a proizvodi se izvoze u preko 60 zemalja svijeta. Istovremeno, bilježe se i značajne reinvesticije postojećih domaćih i stranih kompanija. Ukupni prihod privatnog sektora u 2014. godini je iznosio 1,384 milijarde KM, a registrovano je ukupno 89 miliona KM investicija domaćih i stranih privrednika.

 

Grupacija Svjetske banke nastavlja aktivnosti na unapređenju poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH u okviru projekta LIFE, u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH.

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 517 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda