Bosanska Krupa od danas ima još jednu poslovnu zonu i novih 22 hektara korisne površine koja će biti  ponudjena portencijalnim ulagačima za  otvaranje novih radnih mjesta i razvoj bosanskokrupske općine. Poslovna zona „Vatreni mlin“ formirana je odlukom Općinskog vijeća Bosanska Krupa  i to je druga  poslovna zona u ovoj općini.Prema riječima načelnika općine koji je inicirao formiranje nove poslovne zone,  interes investitora  prevazilazi prostore postojeće poslovne zone Pilana u kojoj se trenutno gradi novih 10.000 kvadratnih metara proizvodnih hala u koje će do jeseni biti zaposleno više stotina radnika.Nekoliko investitora već je zatražilo nove parcele za gradnju ali  je prostor u Poslovnoj zoni Pilana gotovo popunjen pa će se novim investitorima ponuditi pod istim uslovima  protor u području nekadašnjeg Vatrenog mlina. Nova poslovna zona obuhvatit će i već postojeće proizvodne pogone u krugu nekadašnjeg preduzeća RMK iz Zenice. Obrazlažući ovu odluku načelnik Halitović se posebno zahvalio  općinskom pravobrniocu Himzi Eziću koji je za vrlo kratko vrijeme uspio  zemljište i devlastiranu imovinu prijeratnog „Vatrenog mlina“ koji nije imao pravnog nasljednika  upisati u posjed Općine Bosanska Krupa i  tako stvoriti uslove da općina ovim prostorom raspolaže u punom kapacitetu. Gotovo svi vijećnici su pozdravili ovakav potez a Odluka o formiranju Poslovne zone“Vatreni mlin“ usvojena je uz jedan glas protiv. Inače u ovoj zoni kao i u poslovnoj zoni Pilana svi ulagači će u prve tri godine u 100 % iznosu biti oslobodjeni komunalnih dažbina,slijedeće tri godine će biti oslobodjeni 50 % istih a potom će tri godine plaćati minimalnu komunalnu naknadu u zavisnosti od proizvodne djelatnosti i broja radno angažovanih gradjana bosanskokrupske općine.

Dosta rasprave na 38.sjednici oćinskog vijeća izazvala je i raspodjela sredstava koje je ŠPD“Unsko sanske šume“ kao naknadu za korištenje šuma planiralo  za Općinu Bosanska Krupa .Prijedlogu  da se sredstva podijele tako što će se za školu u Pištalinama izdvojiti 60.000 KM , za put Križ-Perna 50.000 KM, za put Kobiljnjak 20.000 KM,za put Johovica 10.000 KM i za put Selimagići – Ćatići 20.000 maraka,naišla je na protivljenje vjećnika Stranke demokratske akcije koji su ovakvu raspodjelu okarakterisali kao nepravednu i usmjerenu ka prikupljanju političkih poena te izrazili mišljenje da imaju drugi prioritetniji putevi i drugi projekti od ovih. Uglavnom se diskutovalo lokalistički što je većina vijećnika osudila i izglasala  predloženu odluku sa 16 glasova dok je istovremeno 6 glasova bilo protiv ovakve raspodjele.

Drugoj osnovnoj školi kao učeće općine u projektu UNDP-a za utopljavanje ove škole odobreno je oko 50.000 KM sredstava koje općini pripadaju od naknada za koncesije u 2014. I 2015. godini. Ova odluka usvojena je sa jednim glasom protiv.

Usviojena je odluka i prijedlog teksta za Javni oglas za imenovanje članova Općinske izborne komisije a na prijedlog Kluba DF-a iz Komisije za sprovodjenje izbora u  mjesnim zajednicama smjenjeni su Edin Nuhić i Rifet Emrić  a na njihova  mjesta imenovani  Almir Hamulić i Emir Elkaz. Vijećnici su na prijedlog vijećnika Muhidina dr. Šertovića usvojili i Rezoluciju o protivljenju izgradnji Centra za zbrinjavanje radio aktivnog otpada na Trgovskoj gori u republici Hrvatskoj u kojoj je zatraženo od svih nivoa vlasti i Europske komisije da spriječe i samu namjeru Hrvatske da ovo opasno odlagalište gradi na granici sa Bosnom i Hercegovinom koja je ujedno i granica Općine Bosanska Krupa.

Na javni uvid i raspravu stavljen  je Nacrt izmjena i dopuna regulacionog plana Centar a  na kraju sjednice usvojeni su Izvještaji o radu za 2014 i Planovi rada za 2015. Godinu za devet mjesnih zajednica te k znanju primljene informacije o zbrinjavanju raseljenih lica i o Stanju sigurnosti u zoni 5. Policijske uprave Bosanska Krupa.

Ademir Mesić 

Uz pomoć američkog naroda, a preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u toku je izgradnja različitih sadržaja za kamp koji je namijenjen djeci i mladima ovog regiona,a koji je smješten na trećem kilometru od Bosanske Otoke ka Bosanskom Novom, uz rijeku Unu.  U akciji je učestvovala  vojska SAD-a i volonteri  Demokratskog centra „Nove Nade“  iz Bihaća,a  uz podršku Oružanih snaga BiH te općine Bosanska Krupa. Pomenuta akcija, koja je  trajala u periodu od 23.05 - 28.05  je zajednička akcija Vosjke SAD-a i Oružanih snaga BiH, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

 

Programski kamp za rad sa mladima u prirodi egzistira na prostoru od  3000 metara kvadratnih,na kojem se organizuju radionice različitog tipa,od informisanja, ekologije, aktivizma isl,a  koji su mladima od velike pomoći prilikom  uspostavljanja  komunikacije i suradnje sa aktivistima i organizacijama iz cijelog svijeta. Kroz kamp godišnje prodje oko 500 mladih ljudi iz cijelog svijeta. Kamp ima poseban  značaj za  mlade  ljude iz naše zemlje,gdje  se nude sadržaji kakvih u  BIH ,zemlji  sa visokom stopom nezaposlenosti  i oskudnom ponudom aktivnosti za mlade nema ili su vrlo siromašni,posebno u manjim sredinama. Slikovito rečeno, kamp je fabrika na otvorenom gdje se mladima daje primjer kako se svi naši prirodni i kulturni resursi  mogu iskoristiti .Činjenica je i da naš sistem obrazovanja mladim ljudima ne nudi programske aktivnosti tokom ljeta, što je inače vrlo razvijena  praksa u svijetu.Takvi programi  mladima bi omogućili  razvijaju svoje praktične vještine, poboljšaju komunikaciju, a time i socijalizaciju. Biti volonter ovog kampa kao pojedinac ili grupa je jednostavno, dovoljno je potražiti DC“Nove nade“ na web sajtu ili fejsbuk profilu i tu ćete pronaći potrebne informacije. Za sada, kako kažu u kampu tokom ljeta očekuje se dolazak mladih iz Brčkog,Gradiške,Modriče,Doboja,Sarajeva,Bužima i Drezdena.

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 568 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda