Danas je u Domu kulture u Bosanskoj Krupi obavljeno žrijebanje  za utvrdjivanje redosljeda kandidata na glasačkim listićima  za izbor članova Savjeta Mjesnih zajednica koji će se u općini Bosanska Krupa održati 13. juna ove godine. Općinska  komisija za provodjenje izbora u Mjesnim zajednicama pokrenula je svu neophodnu proceduru i u tom smislu  potvrdila 53 liste kandidata za članove savjeta u 24 Mjesne zajednice ,koliko ih ima općina Bosanska Krupa. Kada su u pitanju kandidati za članove u biračkim odborima  zainteresirani politički subjekti svoje prijedloge trebaju dostaviti najkasnije do 01.06.2015 godine. Komisija za provodjenje izbora u mjesnim zajednicama je obavijestila i nepokretne birače da u svojim mjesnim zajednicama moraju izvršiti prijavu za glasanje putem mobilnog tima. Samo ukoliko se izvrši prijava, mobilni tim će doći na vrata birača,u protivnom birač će ostati bez prava glasa. Rok za prijavu nepokretnih birača , a kojeg je komisija odredila je drugi juni. Nakon obavljenog žrijebanja kojem  su prisustvovali članovi komisije  i tek rijetki predstavnici političkih subjekata registrovanih za izbore rečeno je da ce se u jednoj mjesnoj zajednici naknadno provesti procedura izbora , jer trenutno nije prijavljen niti jedan politički subjekt, konkretno riječ je o MZ  Zalin. Inače da podsjetimo Odluka o raspisivanju izbora za savjete u mjesnim zajednicama u Općini bila je raspisana još prošle godine,no kako se termin poklapao sa predizbornom kampanjom za Opće izbore 2014 u septembru mjesecu i kako nebi doslo do otvorene politizacije izbora, Općinsko vijeće Bosanska Krupa tada je donijelo odluku kojom se kompletna procedura raspisivanja izbora odgadja za period od šest mjeseci. 

 

 

Renata Sedić

27 maj 1992, utorak, vedar dan sa mirisom proljeća , ali i neizvjesnosti....

Dvadesetsedmi maj u kalendaru nemilih dogadjanja iz novije  ratne historije BiH upisan je kao Dan agresije na Bosansku Otoku. Upravo zbog toga na ovaj dan svakog dvadeset i sedmog maja odaje se dužno poštovanje svim pripadnicima 511 Sl.bbr. i svim bosanskim šehidima na šehidskom mezarju „Soline“ u Jezerskom.Tako je bilo i ovaj put, 23 godine od agresije na Otoku na šehitlucima se okupio veliki broj gradjana kako bi prisustvovali vjerskom programu u okviru kojeg su  i ovaj put pročitana  503 imena bosanskokrupskih šehida. Već tradicionalno na ovaj datum obilaze se šehitluci na području Bosanske Otoke i Ljusine te organizuje pješački mars koji kreće ispred spomen-obilježja u Bosanskoj Otoci,a završava na šehitlucima „Soline“ u Jezerskom. U programu koji je ove godine pripremljen  nije bilo obraćanja zvanica ,jer kako kažu organizatori želja je da se kroz učenje Jasina i tevhida  oda poštovanje borcima koji su svoj život dali za odbranu   svojih porodica, svojih domova i svoje zemlje. Prije učenja tevhida veliki broj gradjana bosanskokrupske i susjednih općina, koji su organizovano stigli u Jezerski , obišli su šehitluke u kojima je ukopano oko  200 boraca i starješina 511. slavne bbr. Cvijeće na portal sa imenima svih boraca ukopanih na šehitlucima „Soline“ u Jezerskom položili su predstavnici Organizacije porodica  šehida i poginulih boraca općine Bos.Krupa, Općinskog vijeća ,starješine ratnog sastava 511 Sl.bbr kao i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bos.Krupa.Organizatori  obilježavanja 23 godisnjice agresije na Bos.Otoku su Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Bosanska Krupa, aktiv žena“Otoka“ i svi džemati sa područja Bosanske Otoke.

Agresija na Bos.Otoku počela je mjesec dana nakon agresije na Bos.Krupu. Prve kuće zapaljene su u selima iznad Bos.Otoke na desnoj strani Une ,u vrijeme dok su radnici, mještani tih sela , tog utorka u šest sati ujutro bili za mašinama u fabrikama poput Otočanke, a njihove porodice u snu u svojim domovima. Sa lopatama i lovačkim puškama bez ikakve organizacije Otočani su krenuli  u odbranu svojih porodica i svega što je sveto, krenuli su na desnu obalu Une .

Tada je zapisano : „Linije su utvrdjene, počeo je rat Davida i Golijata“!

Renata Sedic

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 576 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda