U subotu je u Bosanskoj Krupi na prigodan način obilježena dvadeseta godišnjica slamanja mostobrana  kojeg su agresdori uspostavili krajem 1994.godine u reonu Kobiljnjaka  u zoni odgovornosti 511.slavne.za ovu priliku Općina Bosanska Krupa izdala je i prigodnu brošuru u kojoj se sa  dovoljne historiske udaljenosti obradjuju svi segmenti ove veličanstvene pobjede boraca i starješina 511.slavne.

Ova godina je  ona u kojoj će se na području bosanskokrupske općine proslaviti veliki broj godišnjica  presudnih bitaka vodjenih prije dvadeset godina a koje su na kraju rezultirale oslobadjanjem Bosanske Krupe. Prva u nizu je  bitka za Kobiljnjak u kojoj su borci i starješine 511.slavne  srušili mostobran koji je uspostavljen sa ciljem daljeg prodora u srce tadašnjeg  Bihaćkog okruga i spajanje sa jednicvima tzv Vojske srpske Krajine . Sve se to dogodilo kada su eleitne jedinice 511.slavne bile van svoje zone odgovornost  spriječavajuče agresore na Debeljači , Skočaju i Zavalju da prodru u grad Bihać.  Svi detalji ove velike bitke opisani su u prigodnoj brošuri „Mostobran Kobiljnjak“ čija je promocija upriličena u Domu kulture u Bosanskoj Krupi. Brošuru su najavili općinski načelnik Armin Halitović i general Fadil Hasanagić a o samoj brošuri i načinu na koji je ona stvorena govorio je njen autor brigadir Husein Ramić. Brošura je nastala kao zbornik orginalnih naredbi iz arhiva 5.Korpusa A R BiH, zapljenjenjene agresorske dokumentacije i ratnih dnevnika , privatnih arhiva učesnika bitke za Kobiljnjak te knjiga koje su do sada izišle a spominju način na koji je Mostobran Kobiljnjak uspostvaljen i koliki su bili gubici jedinica tzv Vosjske Republike Srpske. U brošuri su navedena i imena 27 pripadnika 511.slavne koji su tokom polugodišnje opsade Kobiljnjaka položili svoje živote a sam kraj brošure ostavljen je za nekoliko zanimljivih ratnih priča  i jedno pismo agresorskog vojnika nadjeno u zemunici na Kobiljnjaku. Svoj doprinos u stvaranju ove brošure dale su i druge starješine i borci 511.slavne i oni su ovom prilikom govorili o svom vidjenju  trenutaka kada se na ovim prostorima stvarala historija.

Poslije promocije brošure o Kobiljnjaku  već tradicionalno se krenulo na Marš „Stazama 511.slavne-Kobiljnjak 2015“. Iako je bilo izuzetnio loše vrijeme okupilo se više stotina boraca i strješina 511.slavne i gradjana bosanskokrupske općine koji su poslije učenja fatihe i polaganja cvijeće ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja krenuli na pješačenje do brda Kobiljnjak i   samog mjesta gdje se 23. maja 1995.godine odvijala velika borba za ovi dominantnu kotu.

Poslije dizanja državne zastave i odavanja počasti poginulim pripadnicima 511.slavne  učesnicima marša i velikom broju pripadnika 511.slavne i drugih gradjana medju kojim je bio veliki broj djece prvo se obratio načelnik oćine Armin Halitović. Kao akter ove velike bitke on se posjetio trenutaka kada je Kobiljnjak oslobodjen a o detaljima operacije do sada nepoznate većini prisutnih govorio je brigadir Husein Ramić. Kulturno imjetnički program zbog nevremena je morao biti otkazan a obilježavanje ovog velikog datuma završeno je druženjem uz vojnički grah i osvježenje.

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 596 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2013 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda