Povodom 23. maja i 20. godišnjice oslobađanja Kobiljnjaka organizovana je prigodna manifestacija kojom će se obilježiti ova velika pobjeda 511. slavne sa kojom je počeo oslobodilački put koji je krunisan oslobađanjem Bosanske Krupe.

U sklopu ovog dana u subotu, 23. maja odigrat će se finalna večer Radničkih sportskih igara u Bosanskoj Krupi.

Na igralištu “Idrinovac” od 21 sat sastaće se ekipe “Krupa Kabina” i ” Peta policijska uprava Bosanska Krupa” gdje će odigrati za treće mjesto. u 21 sati i 30 minuta vuće se i finalna serija konopca gdje će se sastati ekipe “Krupa kabina” i “ŠPD USK Bosanska Krupa”. Poslije povlačenja konopca će uslijediti finalna utakmica gdje će se sastati “Centar za kulturu & Radio BK” protiv ekipe “ZAH d.o.o”.

Poslije toga će biti uručeni pehari i diplome za najboje ekipe.

 

Krupljani.ba

U Bosanskoj Krupi je održan završni sastanak organizacionog odbora  za obilježavanje dvadesete godišnjice slamanja mostobrana Kobiljnjak i  jedne od najvećih pobjeda 511.slavne kojom je počeo oslobodilački put  krunisan 17.septembra 1995. Godine oslobadjanjem Bosanske Krupe.

 

Bosanska Krupa će ove godine na prigodan način obilježiti sve značajne datume iz oslobodilačkog puta 511.slavne 5.Korpusa i Armije Republike Bosne i Hercegovine  za  bitke i pobjede koje su se odvijale u zoni odgovotrnosti 511.slavne brdske brigade. Prva od tih manifestacija kojima se obilježava dvadeset  godina života u slobodi  je obilježavanje dvadesete godišnjice slamanja mostobrana „Kobiljnjak“ . Organizacioni odbor na čijem je čelu općinski načelnik Armin Halitović  a u čijem sastavu su starješine ratnog sastava 511.slavne  odlučio je da ove godine  publikuje četiri brošure  koje će  sa historijski prihvatljive distance  opisati sve detalje  odlučnih  operacija “Kobiljnjak“   , “Ćojluk“, „Trokut“ i dio Operacije“ Sana“ vezan za oslobadjanje Bosnake Krupe. Za izradu ovih brošura koriste se isključivo orginalni dokumenti  iz arhiva 5.Korpusa A R BiH, zapljenjena dokumentacija agresora  , podaci iz knjiga koje su objavljene  i sjećanja direktnih učesnika svih operacija za koje će se raditi ove brošure. Na kraju ciklusa  sve brošure će biti objedinjene u jednu knjigu koja će najbolje oslikavati ratni put 511.slavne  od njenog osnivanja pa do  prestanka ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini.

Prvu brošuru „Kobiljnjak 2015“ uredio  je pukovnik Husein Ramić a u njenoj izradi učestvovali su  članovi ratnog sastava 511.slavne i direktni učesnici bitke Edin Ezić, Alija Kurtović, Edin Pašalić, Ahmo Porić, Muhamed Šabić, Emir Begić-Tito, Asmir Hadžipašić- Asko  a svoj udio u pripremi i štampanju brošure dali su i general Fadil Hasanagić , Armin Halitović  i Husnija Avdagić.

Promocija prve brošure održat će se u subotu 23. Maja u 15.30 sati u Domu kulture u Bosanskoj Krupi  a brošuru će predstaviti autor Husein Ramić i  direktni učesnici bitke. Odmah po završetku promocije  u 16.30 sati ispred Doma kulture krenut će i tradicionalni „ Marš stazama 511.slavne-Kobiljnjak 2015“.  Marševska kolona će se na tranutak zaustaviti kod Centralnog šehidskog spomen obilježja  kako bi položili cvijeće i proučila  Fatiha a po dolasku na plato Kobiljnjaka  , gdje se odvijala odlučna bitka za slamanje mostobrana, uz obraćanje zvanica biće priredjen prigodan kulturno zabavni program te vojnički grah i osvježenje za sve učesnike .

 

Ademir Mesić

Sportsko-plesni klub „Hypnotic“  proteklog vikenda bio je domaćin, po prvi put u Bosanskoj Krupi organizovanog,  kvalifikacionog turnira u standardnim i latinoameričkim  plesovima. U fiskulturnoj sali SŠC“Safet Krupić“ oko pedesetak  učesnika iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle preko Cazina i Srpca do Petrinje i Splita iz Hrvatske uzrasta od četiri godine do seniora takmičilo se u standardnim i latino plesovima pod budnim okom sudija iz BiH i Hrvatske. Jedan od njih je Antun Markin, internacionalni sudija iz Hrvatske koji je izmedju ostalog istakao prednost održavanja ovakvih turnira koja se ogleda u promociji kako pojedinca, kluba tako  grada i države,ovisno o rangu takmičenja.

Cilj je jedan državno, a potom i internacionalno takmičenje-san svakog  učesnika. Prema riječima  voditelja  SPK “Hypnotic“ Amir Ćoralić bosanskokrupski  klub „Hypnotic“ broji  oko osamdeset članova i ima tendenciju rasta, a na svakom turniru ostvari se i pokoji zapažen rezultat.Klub je posebno  zadovoljan što je dobio priliku da organizuje jedan ovakav turnir i u Bos.Krupi. Da nakon rada stižu i rezultati svjedoče i ovi posljednji postignuti na upravo završenom turniru  gdje je   u kategoriji pionira i juniora trinaest parova plesnog kluba“Hypnotic“ postiglo  zapažene  rezultate.

Ples, bilo standardni ili latinoamerički ne zovu badava sportski , iako se uz osmijeh, lepršavost i gracioznost plesnih parova može steći utisak da su laki, oni to ipak nisu. Prednost pohadjanja časova plesa ogleda se upravo u fizičkoj kondiciji djece , počevši od najranijeg uzrasta, gdje uz muziku jača njihovo psiho-fizičko zdravlje. Sa druge strane nadjete li se u situaciji da vam zatreba poznavanje koraka ,pa makar i standardnog valcera,  nekad uzimani časovi plesa višestruko će vam se isplatiti.

Renata Sedic

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 565 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda