Područnu školu u bosanskokrupskom naselju Pilana ugrijaće prijatelji iz Njemačke Druga osnovna škola u Bosanskoj Krupi. Na svečanosti obilježavanja   Dana škole  moglo se čutu da dan bez dodatne aktivnosti u centralnoj ili područnim školama nastavnika, učenika uprave i roditelja u ovom kolektivu ne postoji a sve to rezultira znatno pobvljnijim uslovima u „dvije škole pod jednim krovom“ jer u objektu Druge osnovne škole svoju nastavu organizuje i Opća Gimnazija Bosanska Krupa

Dan škole koji je za veliki broj učenika,roditelja ali i gostiju i svih onih koji su na bilo koji način pomogli ovu školu bio je prilika da se istakne sve ono što je uradjeno u proteklih godinu dana . Ova škola locirana je neposredno uz rijeke Unu i Krušnicu i pored povremenih poplava poseban problem ima od  podzemnih  voda koje su prilikom prošlogodišnjih padavina, dovele do toga da već zubom vremena nagrižene peći za grijanje ne izdrže prve vatre koje su početkom jeseni u njima  zapaljene.
Poslije riješavanje ogromnih problema oko nabavki novih peći i rješavanja grijanja u Centralnoj školi, poslije uspjeha u odabiru ove centralne škole od strane UNDP-a i nadležnog ministastva  za sanaciju fasade i stolarije u svrhu energetske učinkovitosti, velikog broj akcija, ovoga vikenda u finiš je ušla još jedna aktivnost koju je ova škola započela sa njemačkom organizacijom i plemenitim ljudima koji je vode.
Njemačka humanitarna organizacija „Aktion – Leben und Lernen in Bosnien“ na čelu sa gospođom Amelom Halilović i gospodinom Herbertom Schroeerom preko portala
Labdoo.org obezbijedila je 19 laptopa za opremanje kabineta informatike u Centralnoj školi JU „Druga osnovna škola“ Bosanska Krupa.
Prilikom posjete potipsan je i ugovor sa LAG „Una-sana“ Bosanska Krupa i ovom njemačkom organizacijom koja je  prikupila sredstva  za  područnu školu Pilana Druge osnovne škole za  novu kotlovnicu. Ugovor za ovaj posao su potpisali gospodin Herbert Schröera ispred njemačkih donatora i Šefik Veladžić direktor LAG „Una –Sana koja  će biti implementator a djeca u ovoj školi  blagodeti obnovljenog grijanja osjetit će već u slijedećoj školskoj godini. Dobili su i podršku općine Bosanska Krupa,općinskog načelnika koji će uz 75 % sredstava njemačkog ministarstva obrazovanja  i 15 % sredstava ove njemačke organizacije učenicima škole na Pilani obezbjediti 10% nedostajućih sredstava kako bi projekat bio završen do početka sezobne grijanja  

 

Ademir Mesić 

Općinski Crveni križ Bosanska Krupa toko protekle sedmice brojnim aktivnostima se pridružio obilježavanju Svjetske sedmice Crvenog križa.
Volonteri Crvenog križa su posjetili sve osnovne i srednje škole bosanskokrupske općine i ponudili na kupovinu promotivne markice Crvenog križa,a uz to u brojnim poduzećima i ustanovama, učlanili veliki brojh novih članova Crvenog križa.
U sklopu akcije u organizaciji Kanatonalnog Crvenog križa unsko-sanskog kantona deset najugroženijih porodica je dobilo humanitarne pakete sa prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama.
U sklopu sedmice Crvenog križa trebala se je juče održati i akcija dobrovoljnog darivanja krvi,ali je ona prolongirana za naredni vikend,obzirom da su izvaredni poslovi u toj firmi zahtijevali maksimalni angažman svih zaposlenih.
U Općinskom Crvenom križu,kako nam je kazao Hase Čaušević,sekretar Crvenog križa Bosanska Krupa,su posebno sretni, jer su u sklopu ove akcije dobili veliki broj mladih bosanskokrupske općine koji su postali članovi Crvenog križa BiH.
Dževada Štancl

U Domu kulture Bosanska Krupa,u organizaciji KUD "Grmeč" iz Bosanske Krupe održana je u subotu šesta po redu Regionalna smotra horskog stvaralaštva.
Poseban projekat bosanskokrupskog društva je poslije sedam godina postao jedinstven događaj u Bosanskoj Krupi,BiH i u regionu.Ove godine nastupilo je pet horova iz tri države,a pjevane su pjesme na dvanaest jezika.
Pokrovitelji manifestacije su :Federalno i kantonalno ministarstvo nadležno za oblast kulture i Općina Bosanska Krupa.
Općinski načelnik Armin Halitović je pozdravio dobru organizaciju Smotre horskog stvaralaštva,ističući i utiske muzičkih stručnjaka,koji su ocijenili , kako se radi o jedinstvenoj manifestaciji po kojoj grad Bosanska Krupa jeste već prepoznatljiv.

 
Dževada Štancl

Raj Malih Ada kroz Zelene otoke za sve kojim aje Una i priroda zapovijed
PLOD je to dvogodišnjeg velikog projekta na uređenju zelenih površina
Mjesto događanja:Bosanska Krupa

Današnjom završnom svečanošću u Bosanskoj Krupi,na prostoru Malih ada je ozvaničen završetak jednog od najljepših projekata koji je posljednjih godina realiziran na području bosanskokrupske općine.
Zeleni otoci,projekat koje je osmislio i pripremio PLOD CENTAR Bihać-Centar za lokalni razvoj sa bosanske strane i Natura Jadera sa hrvatske strane, je dobio podršku lokalnih zajednica sa bosanskohercegovačke i hrvatske strane kao prekogranični projekat kandidiran u okviru IPA projekata Europske komisije 2005-2013, koja je za njegovu realizaciju obezbjedila sufinasiranje u ukupnoj vrijedosti projekta od oko 523 hiljade eura.Partneri su bili Zadarska županija i Grad Zadar sa hrvatske,a nosilac projekta kao partner sa bosanskohercegovačke strane je bila općina Bosanska Krupa,dok je drugi partner bio Grada Bihać.
Danas su završnici svečanosti prisustvovali predstavnici svih učesnika u projektu.
Ispred Grada Zadra na današnjoj svečanosti je prisustvovala Ana Odvitović koja je izrazila veliko zadovoljstvo sa svim realiziarani aktivnostima,i posebno istakla veliko zadovoljstvo stanovnika koji su kroz ovaj projekat dobli oplemenjene,uređene zelene prostore.Posebno je naglasila zadovoljstvo što ju je u Bosanskoj Krupi dočekala potuno različita slika od od one kako su Male ade u Bosanskoj Krupi izgledale na početku.
Zasigurno najveću zahvalu za ovaj projekat ima PLOD Centar BiHać koji je cijeli projekat smislio,pronašao za njega novac i pratio cjelokupnu realizaciju .
Zrinka Delić,projekt menadžer ovog projekta i direktorica PLOD centra –Centra za lokalni razvoj je u svom obraćanju izrazila zadovoljstvo sa svim relaizoranim u partnerskim općinama.Uz izdradu studije o Velikom bihaćkom parku,nabavci tehničke opreme za Grad Bihać i općinu Bosanska Krupa,razne edukacije,izrade planova upravljanja zelenim površinama,organiziranje nastave u prirodi i ona je kazala da je okom najvidljivije što je urađeno na prostoru Malih ada u Bosanskoj Krupi.Nova četiri mosta,rekonstrukcija starih,elektrifikacija,parkovski mobilijar,informativne table ,uz mnogo novih stabala i cvijetlih otoka su dio onoga što vidi svatko ko dođe ili svakodnevno boravi u njoj.Zahvalila se gospođa Delić svima koji su bili dio ovog projekta i naravno kazala da je ovako dobro realiziran projekta pretpostavka i budućih projekta koje će ovaj Centar raditi.
Najzadovoljniji je bio općinski načelnik Armin Halitović.Dvije godine velikog posla je uspješno realizirano,a sa onim što je donio zahvalio se svima,neskromno pozivajući da ponovo dođu sa ovakkvim i sličnim projektima ,te da je partnerstvo općine,kako sa Gradom Bihaćom,tako i sa lokalnim uprava sa hrvatske strane neupitno.Ističuči najzaslužinije u ovom projektu najavio je i nove planove,a oni ,kada su u pitanju Male ade,izgradnja još dva mosta i stavljanje cijelog prostora u održive turističke cjeline,tako da će svaka ada imati svoju namjenu koju će projektom pripremiti eminentni stručnjaci iz turizma.
Zahvalio se svima,posebno Europskoj komisiji i nosiocima IPA prekogaraničnog projekta 2007-2013 ,partnerima iz Grada Zadra i Zadarske županije,partnerskoj općini Bihać,svojim uposlenim iz lokalne uprave i općine Bosanska Krupa i posebno PLOD CENTRU BIHAĆ,naglašavajući da je općina Bosanska Krupa u punom kapacitetu, u budućnosti otvorena za ovakve i slične projekte.
Današnji događaj u prostoru Malih ada su uljepšali i uveselili najmlađi iz Javne ustanove Dječiji vrtić sa svojom instalacijom o vodi.
Sve do poslijepodnevni sati ,uz građane općine Bosanske Krupe, i gosti i domaćini u uživali i za ovu prigodu organiziranim piknikom u prirodi.
Još jedan projekat koji je baziran na zaštiti prirodnog okoliša i jačanja svijesti građana o potrebi stalne brige za njeno očuvanje je predat građanima općine Bosanska Krupa na uživanje u neosporno jednom od najljepših prostora uz rijeku Unu,u samom središtu Bosanske Krupe.
Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 575 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda