Proteklog vikenda u Sarajevu je održan Festival srednjoškolskog kratkog filma "Švenk". U kinu Meeting Point prikazano je 14 kratkih filmova koje su režirali srednjoškolci iz škola širom Bosne i Hercegovine, odabrani između 110 aplikacija iz 56 srednjih škola. Glavnu nagradu "Zlatni švenk", osvojio je film „Kafa“ autora Aida Bešića iz Bosanske Otoke.

 

Vijest o Aidovom uspjehu, o pobjedi na festivalu „Švenk“ brzo se proširila i obradovala njegovu porodicu, profesore, prijatelje, sugrađane. Među njima je svakako i načelnik Armin Halitović koji je danas za Aida, kako bi mu lično čestitao, upriličio prijem u svom kabinetu.

 

„Ovo je još jedan dokaz da je Bosanska Otoka, općenito Bosanska Krupa rasadnik talenata u svim oblastima. U ovoj već imamo dva akademska glumca, nadam se da će se i Aidu ostvariti želja i da će uspjeti upisati fakultet, te postati režiser. Zaista sam sretan što sam imao danas priliku ugostiti ovako vrijednog srednjoškolca i razgovarati na ovu temu. Općina Bosanska Krupa Aidu će sigurno biti podrška u radu na ovakvim ili sličnim projektima“, naglašava načelnik Halitović.

 

Aid je načelniku pričao o filmu, o njegovom nastanku i o svojim iskustvima doživljenim u Sarajevu.

 

„Moj film govori o kafi, o njenom nastanku i o tome kako su je ljudi pravili, posluživali u posljednjih 100 godina, radnja seže od vremena kada se pržila i tucala do danas kada se spravlja pomoću električnih aparata. Kroz svu tu priču isprepliće se život didovog strica“ objašnjava Aid, talentovani učenik četvrtog razreda Elektrotehničke škole iz Bihaća.

 

Pomenito i to da je o najboljim filmovima odlučivao  tročlani žiri, renomirani redatelji Srđan Vuletić i Pjer Žalica te Sarajevo Talents Sarajevo menadžerica Asja Makarević.

 

Od strane žirija, film Aida Bešića je opisan kao "najzreliji i najkompleksniji pristup upotrebe filmskog jezika u svim segmentima realizacije".

 

Tokom produkcije filmova, svim mladim autorima podršku je pružao filmski stručnjak Mirza Ajnadžić. Zajedno sa svojim mentorima, profesorima i prijateljima srednjoškolci su boravili u Sarajevu gdje su kroz panel diskusije i radionice svi zajedno razgovarali, družili se i imali priliku stvoriti nova prijateljstva.

 

Nakon premijere na Festivalu „Švenk“, svi filmovi nastavljaju svoj put po drugim festivalima nakon čega će biti online objavljeni.

 

Filmovi će također, zajedno sa serijom obrazovnih video materijala, biti dio obrazovnog paketa koji će bez naknade biti dostupan svim srednjim školama u BiH krajem 2015. godine.

 

U Bosanskoj Krupi večeras je u prisustvu generalnog sekretara SDP BIH Irfana Čengića,članova Glavnog odbora SDP BIH i Kantonalnog odbora SDP Unsko-sanskog kantona ,te članova koji su dio sadašnje izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima ispred ove SDP BIH ,svečano su podijeljene nove članske kartice članovima Općinske organizacije SDP BIH Bosanska Krupa .Predstavljen je sistem „Jedan član-jedan glas“ po kojem će se u narednom periodu birati predstavnici ove političke partije u organe stranke od najnižeg do do najvišeg nivoa, po ranije utvrđenom vremenskom okviru koji bi na jesen trebao rezultirati izborom onih u najvišim organima stranke, za koje imaju pravo glasati svi koji su u postupku reevidencije članstva potvrdili pripadnost SDP BIH.
Generalni sekretar SDP BIH Irfan Čengić je u svom obraćanju istakao da je SDP BIH neuspjeh na proteklim izborima shvatila veoma ozbiljno i donijela niz odluka kojim je budućnost SDP BIH stavila u ruke svih njenih članova, kako bi u narednom periodu osigurala potpunu stabilizaciju političke partije i kako bi se vratili izvornoj socijaldemokratiji ,te kroz svoje političko djelovanje promovirali i istrajavali u borbi za jednakost,solidarnost i jedinstvo.Naglasio je da su posljednji izborni rezultati jasno pokazali da vremenu kada je ova politička partija bila dio vlasti na svim nivoima,nisu opravdali povjerenje svog članstva i da su zbog toga odmah poslije kongresa na kojem je svoju kandidaturu istaklo više članova,krenuli u reevidentiranje članstva SDP BIH kako bi znali čime raspolažu,odnosno da bi imali uvid u kapacitete članstva i kako bi u budućnosti vodili kvalitetniju kadrovsku politiku ,odnosno u rad partije uključili mogućnosti i kvalitete svakog člana.Gospodin Čengić je rekoa da su računali da će reevidencijom imati oko 10 000 članova,međutim rezultati su ih pozitivno iznenadili i u ovom prvom krugu u evidenciju registrirali su 27 000 članova,članova koji će imati priliku da po sistemu „Jedan član-jedan glas“ glasaju za one koji će biti nosioci najviših funkcija u svim nivoima političkog djelovanja.
Predsjedni Općinskog odbora SDP Bosanska Krupa,dr.Muhidin Šertović je zahvalio svima koji su iskoristili proces reevidencije i potvdili pripadnost SDP BIH i iznio podatak da se u bosanskokrupskoj općini registriralo više 450 članova koji će tokom mjeseca maja birati rukovodstvo ove partije u Općinskom odboru,zatim na kantonalnom nivou,te u septembru mjesecu i za najviše organe stranke.
Napomenuo je da je ovaj način izbora jedinstven u sadašnjem političkom životu BiH i da je on najbolji način da se u život SDP uključe svi članovi,osobito oni koji mogu da ponesu povratak SDP BIH u odlučujuće okvire kada je u pitanju donošenje odluka koje mogu obezbjediti bolji život i status BiH, po mjerilima socijaldemokratije.Definisao je taj put koracima od stabilizacije političke partije do uspona i pobjede.
Na kraju večerašnjeg skupa u Bosanskoj Krupi svi članovi su pozvani da na posebnom obrascu koji su dobili uz elektronske članske karte i pismo kojim se članovima obratio predsjednik SDP BIH Nermin Nikšić,iznesu svoj stav i prijedloge za Statut i Program SDP BIH i dostave ih u Općinsku organizaciju SDP.
Promotivno,nekoliko članovia SDP BIH koji su svoju pripadnost ovoj političkoj partiji potvrđivali nedvojbeno nekoliko decenija, je imalo čast da im večeras u Domu kulture u Bosanskoj Krupi,nove elektronske članske karte, svečano uruči generalni sekretar SDP BiH Irfan Čengić.
Čegić je pohvalio članove OO SDP Bosanska Krupa za uspješnu organizaciju večerašnjeg skupa SDP BIH.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1303 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda