Delegacija Općine Bosanska Krupa povodom 21.aprila , Dana agresije na općinu Bosanska Krupa,  danas je položila cvijeće na Centralno šehidsko spomen obilježje u Bosanskoj Krupi. Ovom činu prisustvovali su i predstavnici većine boračkih organizacija sa područja općine te učenici Druge osnovene škole iz Bosanske Krupe

Biranim riječima prisutnim se obratio  ratni komandant 511.sbbr  Husnija Avdagića. On se posebno obratio najmladjim učenicima Druge osnovne škole koji su  došli na spomen obilježje kako bi položili cvijeće i saznali nešto o danmašđnjem danu i ljudima koji su zasližni za njihovu slobodu. Rekao je da se današnji dan prije 23 godine pamti kao onaj kojeg se niko ne želi sjećati ali i kao onaj kadsa su se Krupljani i Krupljanke hrabro oduprli nepriijatelju i  spriječili mnogo veći pokolj civilnog stanovništva.

Fatihu pred duše šhida 511.slavne ,5. Korpusa i Armije Bih  proučio je Amel ef.Duraković ,takodje jedan opd učesnika herojskog otpora agresoru  i kroz  svoje birane riječi  je rekao da je  ljudska vrijednost praštati ali da  se zaboravljati ne smije i da je zbog toga dobro da na ovakva ali i sva druga okupljanja vezana za značajne datume dovodimo mlade ljude jer u školama o ovakvim dogadjajima još uvijek ne uče dovoljno. Poslije proučene Fatihe cvjeće su u ime općinske delegacije položili općinski načelnik Armin Halitović,zamjenik predsjedavajućeg OV Hasan Komić i kantonalni zastupnik i delegat u Domu naroda F BiH Mehmed Mahmić. Cvjeće su položili i predstavnici  ratnih vojnih invalida, porodica šehida i organnizacije demobilisanih boraca  a potom je  delegacija Općine Bosanska Krupa obišla šehitluke u  Jezerskom i Pištalinama i Turbe komandanta Mirsada Crnkića .Na svim ovim mjestima mjesni su imami su uz prigodno obraćanje proučili Fatihu .

 

Da podsjetimo da je agresija na Bosansku Krupu otpočela  sunčanog 21. Aprila 1992. godine kada je takodje kao i danas bio utorak. Golgota više od 25 000 stanovnika općine Bosanska Kruoa trajala je 1244  izbjeglička dana da bi se 17 septembra 1995. godine uz pomoć boraca 511.slavne, 505,viteške i 503. Slavne  Krupljani vratili svojim kućama. Na putu do slobode život su izgubila 503 borca i starješine  511.slavne i Policijske stanice Bosanska Krupa a otprilike tokom troipogodišnje agresije stradaoi je  i isti broj civila a više od 2000 stanovnika općine Bosanska Krupa preživjelo je lakša ili teža ranjavanja. Po povratku u Bosansku Krupu gradjani ovog grada zatekli su više od 9.000 totalno uništenih objekata i već  20 godina još uvjek traje borba za krov nad glavom za više od 100 porodica ali ono što je uradjeno u poratnom vremenu je dokaz da agresor nije uspio u svojoj namjeri jer Krupljani i dalje  žive i vole svoj grad.

Ademir Mesić/

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1311 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda