U Bosanskoj Krupi je održana 18 redovna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa. Kao i na niz predhodnih sjednica gotovo najviše se raspravljalo o Dnevnom redu koji je ovaj put imao  13 tačaka i poslije gotovo dvosatne rasprave usvojen je u ponudjenom  obliku .

 Prije usvajanja  Dnevnog reda najviše se raspravljalo da li  u Dnevni red uvrstiti promjene koje je se donese na mjere štednje a vezano za sve ono što se trenutno dešava u našem kantonu i Federaciji BiH . Na kraju vrlo žučne rasprave većinom glasova odlučeno je da se  ne prihvate nikakve promjene dnevnog reda a moglo se čuti da će Prijedlog mjera štednje za 2014.godinu  u općini Bosanska Krupa  biti  na slijedećoj sjednici koja bi se trebala održati najkasnije do 15.marta . Uz  prijedlog mjera štednje u kojem će se tretirati i plaće radnika jedinstvenog općinskog organa uprave, budžetskih korisnika , primanja vjećnika, uštede na materijalnim troškovima i još niz drugih oblasti  ići će i  odluke i zaključci na osnovu kojih će se mjere štednje odmah  moći realizovati .

Poslije vijećničkih pitanja raspravljalo se o Prijedlogu Statutrarne odluke  o izmjenama i dopunama Statuta općine Bosanska Krupa.Ova odluka pripremana je duže od godinu dana  i poslije obrazloženja o neophodnosti njenog donošenja pristupilo se glasanju. Za odluku je glasalo 16 vjećnika ,medjutim to nije bilo dovoljno jer se Statutarna odluka mora usvojiti dvotrećinskom većinom ,pa je predsjedavajući konstatovao da odluka nije usvojena. Poslije više  rasprava usvojen je novi   Posloivnik o radu Općinskog vijeća koji donosi niz izmjena koje bi trebale rad Općinskog vijeća učiniti efikasnijim.

Poslije ovih tačaka tenzije u diskusijama su spale pa se daleko brže i efikasnije radilo. Usvojen je prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o regulaciji saobraćaja  i Prijedlog odluke o dopuni  Odluke o općinskim administrativnim taksama ,dok je poslije kraće rasprave Prijedlog odluke o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta povučen sa dnevnog reda. Donešena je i Odluka o utvrdjivanju javnog interesa  za parcelu na kojoj je izgradjen bazen za vodovod za podgrmečka sela i poslije ove odluke trebale bi biti uklonjene prepreke da ovaj vodovod profunkcioniše.

Usvojen je i Prijedlog odluke o objavljivanju javnog oglasa za izbor jednog člana Općinske izborne komisije te Prijedlog odluke o radnom vremenu turističkih,ugostiteljskih,trgovačkih,zanatskih i objekata za priredjivanje igara na sreću.

Na ovoj sjednici općinskog vijeća donešena je i Odluka o pripajanju JU“Gradska biblioteka“ i JU“Gradska galerija“  Javnoj ustanovi „Centar za kulturu obrazovanje i informisanje“ Bosanska Krupa.

Usvojen je i prijedlog programa rada Općinskog vijeća Bosanska Krupa a Izvještaj o radu Općinskog načelnika za 2013.godinu primljen je k znanju te  usvojen Program rada Općinskog načelnika za 2014.godinu  .  Informacija o poduzetim mjerama i radnjama PS Bosanska Krupa za mjesec  januar primljena je k znanju a Općinsko vijeće Bosanska Krupa svojim Zaključkom naložilo je Općinskom pravobraniocu da  kod  nadležnog tužilaštva i Policijske uprave pokrene postupak utvrdjivanja zakonitosti poslovanja  DD “Rudnik boksita“ Bosanska Krupa za koji postoje saznanja da već duži period nezakonito eksploatiše rudu  na području općine Bosanska Krupa.

Kompletan tog 18 sjednice OV Bosanska Krupa možete pratiti u programu Radija Bosanska Krupa u petak od 15 sati i 15 minuta.

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 562 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda