Krupljani razvijaju uređaj pomoću kojeg korisnik može upravljati računarom putem očiju
 
 

 

 

Peta naučna olimpijada projekata "Bosna Sema" obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini, održana prošle sedmice u Sarajevu u prostorijama Tursko-bosanskog Sarajevo koledža na Ilidži. Na Olimpijadi su predstavljena 103 projekta iz četiri kategorije: energija, okoliš, inžinjering i IT.

Najbolji učenici nagrađeni su stipendijom na Burch Univerzitetu. Na Olimpijadi su predstavljena 103 projekta iz četiri kategorije: energija, okoliš, inžinjering i IT. Na olimpijadi je učestvovalo oko 200 učenika i 30 sudija/ocjenjivača projekata. Iz kategorije Energija prijavljeno je 28 projekata, Okoliša 48 te Inžinjeringa i IT tehnologija 27 projekata. Olimpijada se održala u prostorijama Sarajevo koledža. I ove godine olimpijada je pokazala koliko je broj zainteresiranih za nauku i istraživanje i kako i na koji način učiniti svijt boljim za čovjeka. Moramo napomenuti da su sudije imale pune ruka posla, jer je konkurencija bila jaka. Teško je izdvojiti nekoga ili neki projekat, jer su zaista svi se takmičari potrudili i napravili idealne projekte. Međutim, na kraju bodovi su odlučili i kazali ko je najbolji iz svake kategorije.

Učenici ove škole iz Bosanske Krupe su također imali svoj projekat. U ukupnom poretku osvojio je 3. mjesto što im otvara mogućnost takmičenja na međunarodnom nivou. Enver Baklja i Hasan Grošić iz Bosanske Krupe žele svoj projekat pod nazivom "Razvijanje uređaja pomoću kojeg računarom upravljamo očima" tj. "Develeping a low cost eye tracking system".

1604414 747479425271294 1419547142 n 40852

Portal Krupljani.BA je uradio i kratki intervju sa našim sugrađanima.

Prije svega možete li nam se predstaviti?

Naravno! Mi smo Enver Bakija i Hasan Grošić, učenici smo trećeg i četvrtog razreda Unsko-sanskog koledža u Bihaću. Obojica smo iz Bosanske Krupe i osnovno obrazovanje smo stekli u JU „Druga osnovna škola“, gdje smo obojica imali zapažene rezultate na raznim takmičenjima na svim nivoima. Što se tiče srednje škole, i dalje smo odlični učenici i aktivni na polju informatike i fizike, ali i drugih aktivnosti, te smo svoju školu, Unsko-sanski koledž, predstavljali kako na državnim tako i na međunarodnim manifestacijama i smotrama znanja. Smatramo da je obrazovanje jedini mogući put spasa za ovu državu jer su i naši prethodnici dokazali da znanja imamo na pretek, samo moramo mu dozvoliti da dođe do izražaja.

O čemu se zapravo radi u projektu?

Naš projekat nosi naslov „EyeWare (Developing a low-cost eye tracking system)“ i u biti predstavlja uređaj pomoću kojeg korisnik može upravljati računarom putem svojih očiju. Uređaj je prvenstveno namijenjen osobama oboljelim od paralitičkih bolesti i osobama koje imaju druge poteškoće u kretanju, pa s toga imaju problema u komunikaciji sa računarom. Bitno je spomenuti da slične tehnologije već postoje na tržištu, ali još bitnije je to da im cijena varira između 5 000-20 000 američkih dolara, dok je naša tehnologija izvodljiva za svega nevjerovatnih 135 dolara. Naš cilj je bio napraviti što jeftiniji uređaj, ali da po funkcionalnosti može parirati sa sofisticiranijim uređajima na tržištu čije cijene se kreću po nama nedodirljivim visinama. Sistem se sastoji od kamere koja je osjetljiva na infracrvenu svjetlost i prati pokrete očiju i kompjutera na kojem se nalazi softver koji smo mi programirali. Korisnik je u mogućnosti da koristi cijeli operativni sistem bez potrebe za mišem i tastaturom i pomoću svojih očiju može da piše, crta, igra igre i sve ostalo što mu njegov računar može ponuditi.

1959945 749415945077642 813322622 n 76fe5

Koliko vas je radilo projekat i ko vam je pomagao?

Na ovom projektu smo radili nas dvojica. Zajedno smo osmislili koncept za sistem, pa smo ga polako počeli pretvarati u stvarnost. Prvo smo odradili hardverski dio koji je baziran oko kamere, da bi smo nakon toga nastavili sa programiranjem softvera. Veliku smo pomoć imali od našeg mentora, prof. Muhameda Mujkića, ali naravno i naših porodica i prijatelja, te osoblja naše škole.

Osvojili ste zlatnu medalju na olimpijadi projekata "Bosna Sema", kakvo je vaše iskustvo u olimpijadi, da li ste vidjeli nove stvari ili dobili možda nove ideje?

Olimpijada je svake godine sve naprednija i naprednija. Svake godine se kvaliteta projekata povećava, a samim tim i konkurencija. Drago nam je da naše kolege i mi možemo dobiti medijsku pažnju koju zaslužujemo, jer smo se zaista trudili da ostvarimo svoje ciljeve. Ovogodišnja olimpijada iznjedrila je mnoštvo zanimljivih projekata i ideja, među kojima možemo izdvojiti CNC mašinu sa povećanom efikasnošću i Bio 3D printer. Također su bili dosta zanimljivi projekti u kategoriji robotike, gdje su se naše kolege zaista potrudile. Organizacija olimpijade je bila besprijekorna i imali smo izvanredno takmičenje, ali i druženje. Ove godine smo osvojili zlatnu medalju u kategoriji IT i time ostvarili pravo da se takmičimo na većim internacionalnim takmičenjima, kao što su Infomatrix u Kazahstanu i Genius u SAD-u. Što se tiče projekta, u planu imamo par nadogradnji koje zavise od novčanih sredstava. Planiramo dodati robotsku ruku s kojom bi korisnik barem djelimično mogao nadoknaditi svoje nedostatke.

Što se tiče želje i volje, njih ne ponestaje, ali naravno kao i svaki posao s kojim se počne, problem su financije. Putni troškovi za Kazahstan i Ameriku su veliki, pa ne vjerujemo da ćemo ove ciljeve moći ostvariti bez pomoći dobrih ljudi. Naš je cilj da svoju školu, svoj grad i svoju domovinu predstavimo u najboljem svjetlu u svijetu i zbog toga želimo zamoliti sve naše drage Krupljane, ali i ostale dobre ljude da nam pomognu koliko mogu.

Pomoći našim učenicima možete na uplatom na žiro račun banke:

Žiro račun banke: 1610350000000042 Raiffeisen banka

Broj štednog računa: 09350262192

Kontakt telefon:  062/142-224

 

Tekst prezet sa portala Krupljani.BA

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 502 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda