Na 36. sjednici Opće skupštine UNESCO je proglasio 13. Februar  kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija. Prijedlog je iznesen od strane Kraljevine Španjolske, na 187  sjednici UNESCO-ovog Izvršnog odbora.  Datum 13. Februar odabran je u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.

Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

U svojoj odluci, Opća konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnost i različitih institucija     škola, sveučilišta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja, kulturnih .

Medij koji je obilježio dobar dio 20-tog vijeka u 21. je vijek stigao kao njegovo već pomalo staromodno nasljeđe. Izuzet iz terora njegovog veličanstva slike, radio ipak još uvijek ima svoje obožavatelje.Vjerni su mu poklonici minimalizma. A ako ga iznevjere mnogi, preostat će valjda oni nevidljivi, anonimni što su u svako doba dana spremni javljati se u emisije uživo i, uzgred, nabijati prihode Telecomu.

Kolijevka radija je Amerika. Jedno od svojih modernih čeda  i čuda  zanjihala je 1920. godine. Protivno poslovičnom kašnjenju, ovdašnji, širi prostor je u ovom slučaju skoro pa promptno reagovao. Historija radija ovdje kreće od  Kraljevine SHS.  Maja 1926. godine pokrenut je Radio Zagreb. Nakon toga Radio Ljubljana (1927.) pa onda Beograd, 1929.

Godinama smo učili da je prva radio stanica u BiH - Radio Sarajevo pokrenuta 10. aprila 1945. Radio Sarajevo, koji se javlja slušaocima samo četiri dana nakon što su Titovi partizani oslobodili glavni grad BiH, svoj prvi direktni prenos radi iz Sarajeva. Treće zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenje BiH. 26. aprila 1945. prenos je najavio spiker iz studija. Đorđe Lukić Cigo, prvi tehničar i spiker. 10.aprila 1945. godine izgovorio je: "Ovdje Radio Sarajevo. Smrt fašizmu - sloboda narodu!"

Radio u teoriju medija ulazi kroz definiciju  “Master of disaster”. Radio je, dakle, “Gospodar katastrofe”, medij bez kojeg su rat i bilo kakva kataklizma nezamislivi.

Na ovim prostorima zlatne godine radija se bilježe 50-tih i 60-tih godina. Hronike kažu da je humoristička emisija “Veselo veče” znala ulice gradova pretvoriti u avetinjski prazne. Muški dio publike je uživao posebno kod  radio-prenosa fudbalskih utakmica.

. Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. Radio je medij uglavnom hvaljen. Hvaljen ali i zanemaren

U savremenom digitalnom svijetu, radio postaje najdostupniji medij koji može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete.  

Za Unesko Svjetski dan radija je svojevrsno priznanje koristi koju radio donosi čovečanstvu već više od stotinu godina.

Povodom današnjeg dana svoju poruku svijetu uputio je i Generalni sekretar UN-a ban Ki Mun:

Poruka glavnog tajnika UN-a povodom Svjetskog dana radija, 13. veljače 2014

Na Svjetski dan radija obilježavamo jedinstvenu ulogu i utjecaj tog medija koji dopire do najšire publike diljem svijeta.

Ovogodišnja proslava naglašava potrebu da radio stanice promiču glasove žena te da ojačaju ulogu žena unutar medijskih kuća.

Radio valovi su često zaostajali kad je riječ o ravnopravnosti spolova.

Ni približno dovoljno se ženski glasovi ne čuju – bilo ispred ili iza mikrofona.

Ni približno dovoljno priča o ženama i djevojkama nije ispričano.

A žene čine samo četvrtinu članova u odborima svjetskih medijskih kuća

Ohrabrujem radijske stanice da budu uključivije u jednakom prihvaćanju žena među

svoje timove i svoju opubliku

Radio također može pomoći razbiti stereotipne i neuravnotežene programe.

To je prilika za svakoga.

Proslaviomo ovogodišnji Svjetski dan radija pozdravljajući žene na radiju danas – i čineći najviše što možemo kako bi njegovali nove glasove sutrašnjice.

Uz današnji dan reći ćemo nešto i o sebi.Radio Bosanska Krupa  osnovan je 17 septembra ali ne 1995.godine kada je oslobodjena Bosanska Krupa već tridesetak godina ranije i jedna je od najstarijih radio stanica u našem regionu.Trenutno za Vas program priprema deset zaposelnih koji svakodnevno od 6 pa do 23 sata pokušavaju prenijeti što više zanimljivih sadržaja iz svih sfera života. Svojim signalom pokrivamo teritorij naše općine a putem intereneta se možemo čuti u cijelom svijetu.Neki nas kude,neki nas hvale, ali  mi svoj posao u vrlo oskudnim tehničkim , materijalnim i finansijskim uslovima obavljamo na profesionalan i najbolje mogući način.

Poslije ovog vjerovatno će se mnogi sjetiti da nam čestitaju naš dan a do trenutka pisanja ovog teksta to je učinila samo Osnovna škola Otoka iz Bosanske Otoke.

Pa eto samo da se zna. 

 

Ademir Mesić

Prevoz učenika problem u svim osnovnim bosanskokrupskim školama, Općina po ko zna koji put rješava probleme Vlade kantona

 

Prije nekoliko dana, sa problemom oko prevoza učenika u Kabinet načelnika Armina Halitovića došao je direktor Prve osnovne škole iz Bosanske Krupe. Tada je po prvi put informisan o situaciji nastaloj zbog neokončane tenderske procedure, odnosno izbora prevoznika od strane ministarstva obrazovanja Unsko sanskog kantona . Misleći kako je to jedina škola s područja općine sa ovim problemom, načelnik je potpisao ugovor o vanlinijskom prevozu i privremeno riješio proiblem koji je imala Prva osnovna škola , ali su se onda javili i direktori svih ostalih osnovnih škola kazavši kako je i kod njih isti slučaj.

 

U naredna dva dana su  organizirani sastanci  sa aktivom direktora i prevoznicima s područja općine kako bi se pokušalo naći najjednostavnije i najpovoljnije rješenje  za prevoz nekoliko stotina djece koja putuju na nastavu u bosanskokrupske osnovne škole. Općina, koja nije nadležna za prevoz osnovaca , nema planirana sredstva za ovu namjenu i dugoročno ne može riješiti problem, ali je načelnik općine Armin Halitović odlučio da iz sredstava rezerve obezbjedi barem dio sredstava koji će ublažiti probleme učenika i njihovih roditelja koji su morali sami snositi troškove prevoza do škole i nazad

 

Treba istaći da skoro  svi osnovci  trenutno nesmetano putuju ali zahvaljujući isključivo dobroj volji prevoznika  i njihovom dogovoru sa predstavnicima škola. Zbog prevoza, odnosno postojanja specifičnih uslova, nastavu ne pohađaju jedino djeca s posebnim potrebama.

 

Načelnik je zbog svega toga odlučio sufinansirati prevoz sa 50% narednih najduže dva mjeseca  ili do trenutka  dok Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK ne završi svoj dio posla i preuzme svoju zakonskuu obavezu prevoza osnovaca do škole i nazad. Načelnik Halitović je odlučio i da za isti period djeci s posebnim potrebama općina plati punu cjenu  karte za prevoz

 

„Neki dan smo riješili pitanje prevoza u Prvoj osnovnoj školi, do tad nisam znao da problem uopšte postoji. Škole i Ministarstvo za obrazovanje nisu završili proces odabira prevoznika. Mi ćemo do tad subvencionirati prevoz, jer ne možemo dozvoliti da djeca zbog toga ne idu školu. Ovo je način da i roditeljima izađemo u susret, da im olakšamo pri najboljoj mogućoj namjeri, a to je da obrazuju svoju djecu“, kaže načelnik Armin Halitović.

 

U svim školama je isti problem, ali negdje se brže a negdje sporije odvija cijeli proces. U  Drugoj osnovnoj školi tender je, zbog previsokih cijena, već tri puta poništen i trebat će više vremena nego u ostalim školama da se odabere prezvoznik. U školama u Bosanskoj Otoci i Jezerskom, kako kažu direktori, problem bi trebao biti riješen za nekoliko dana.

 

 

„Prihvatili smo subvenciju kako bismo privremeno riješili problem. Tenderska procedura je trenutno u toku, nadam se da će sve biti završeno u najkraćem mogućem roku kako bismo problem riješili za kompletnu školsku godinu“, ističe na kraju sastanka direktorica Osnovne škole Otoka Azra Suljić. I ,predsjednicas Aktiva direktora Osnovnih škola

 

Očekivanja su da će ministarstvo obrazovanja ponovo počeli ispunjavati svoje zakonske obaveze. Do tada će Općina Bosanska Krupa brinuti o prevozu  osnovaca sa svog područja. 

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 572 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda