Na sedamnaestoj sjednici OV Bosanska Krupa izglasan  Budžet općine za 2014.godinu. U odnosu na nacrt budžeta koji je bio oko 6.170.000 konačna  verzija  je veća za 740.000 maraka što je rezultat u medjuvremenu dogovorenih projekata  koji će se finansirati iz fondova Europske unije i drugih izvora a koji će se knjižiti preko Budžeta općine Bosanska Krupa.

Obrazlažući  Prijedlog Budžeta općinski načelnik Armin Halitović re rekao da se budžet može smatrati realnimi  jer   je na prihodovnoj strani visina poreznih  i neporeznih prihoda tek minimalno povećana u odnosu na ovu godinu  a na rashodovnoj strani uglavnom je većina stavki ostala ista kao i protekle godine s tim što su povećani grantovi za boračka udruženja i  ostvarivanje prava po Zakonu o dopunskim pravima boračkih populacija.Sredstva za poljoprivredu ostala su na prošlogodišnjem nivou  i iznosit će 100.000 konvertibilnih maraka, a povećana su sredstva na kodovima za čišćenje i uredjenje  grada,zatim  za zimsko održavanje puteva  i  plaćanje troškova po sudskim presudama  koji su nastali još prije desetak godina a sada su putem suda došli na naplatu. Osim toga u Budžetu su planirana značajna sredstva za  rekonstrukciju i adaptaciju školskih objekata,grant za mlade,grant za sport,grant za stipendije i grant za prijevoz srednjoškolaca.Ovaj budžet po načelnikovim riječima ima i razvojnu komponentu jer su u njemu planirana sredstva za uredjenje i izgradnju novih mostova na Malim Adama, izgradnju novog sportskog igrališta pored Gimnazije,ulaganja u Poslovnu zonu Pilana,početak izgradnje primarne mreže za odvodnju otpadnih i oborinskih voda itd. Napomenuo je da će u Bosanskoj Krupi sigurno pored ovog što je u Budžetu biti najmanje još tri  do četiri miliona maraka već ugovorenih investicija koje neće ići preko Budžeta ili će u Budžet biti uvrštene kada se za te već dogovorene investicije potpišu konkretni ugovori.

Predstavnici opozicionog bloka stranaka koji dolaze iz SBB, DF, ASDA i nezavisna poslanica Marija Krupić su kritikovali gotovo svaku stavku Budžeta i  okarakterisali ga kao preambiciozan ,predizborni i nerealno podijeljen korisnicima dok su s druge strane Budžet branili vijećnici Stranke demokaratke akcije i SDP-a  i karakterisali ga kao realan,ostvariv i nikako predizborni jer su gotovo sve stavke uglavnom iste ili neznatno više u odnosu na Budžet iz 2013.godine kada nije bilo izbora i u čijem su usvajanju učestvovali i  vjećnici opozicionog bloka.Opoziciji je zamjereno što osim kritika nisu rekli ni jedan konkretan prijedlog kako bi se Budžet poboljšao a amandmane na Budžet uložio je samo jedan vijećnik. Budžet je na kraju usvojen u ponudjenom obliku  većinom glasova vjećnika koji dolaze iz SDA ,SDP-a i Stranke za BiH i iznosi ukupno 6.912.093 KM . Odmah po usvajanju Budžeta usvojena je i Odluka o njegovom izvršenju a prije usvajanja Budžeta usvojena je i Odluka o općinskim administrativnim taksama kojom su neke takse značajno smanjene ali neke i značajno povećane pa su očekivanja da će prihod u Budžetu po ovom osnovu ostati na nivou iz 2013.godine uz povećanje od 10 %.Usvojen je i Program zajedničke komunalne potrošnje  za 2014. Godinu kojim se reguliše vrijeme,način i cijena čišćenja,uredjenja i održavanja javnih površina,zimsko održavanje puteva i sva i drugi poslovi značajni za zajedničku komunalnu insfrastrukturu.

Zbog izmjenjenih okolnosti unutar Općinskog vijeća  i formiranja, doduše neformalne, ali funkcionalne većine koju čine SDP,SDA i Stranka za BiH  došlo je i do promjene u Skupštinama Javnih preduzeća čiji je osnivač OV Bosanska Krupa.Tako su umjesto predstavnika SBB-a i A SDA u Skupštinama JP“Radio Bosanska Krupa, JKP, 10.Juli  i  Veterinarske stanice imenovani predstavnici Stranke demokratske akcije . Primljena je k znanju Informacija o ostvarenju  godišnjeg plana implemetacije Strategije razvoja općine Bosanska Krupa za 2013. Godinu i usvojena Odluka o usvajanju Plana implementacije strategoje za 2014. Godinu.

Vjećnici su usvojili i prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni odluke  o regulaciji saobraćaja na području Općine Bosanska Krupa a koje se odnose na regulaciju prometa  i  parkiranja  na prostoru izmedju zgrade Oćine Bosanska Krupa,Općinskog suda, Doma zdravlja i Doma kulture u Bosanskoj Krupi.

Na ovoj sjednici svi općinski vijećnici su se odrekli dijela svojih honorara za rad u Općinskom vijeću u korist liječenja Mirdana Mehića Dane i  Dženana Muratovića kojim je neophodna transplantacija bubrega.

Ademir Mesić 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 585 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda