Udruženje penzionera općine Bosanska Krupa je u srijedu održalo svoju izvještajnu skupštinu na kojoj je pored ostalog razmatran i usvojen izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2012 godinu kao i plan rada za 2013 godinu.Pored generalnog zaključka prisutnih članova skupštine da je udruženje radilo u okviru datih mogućnosti te da je pozitivno poslovalo rečeno je i da je dvanaest ogranaka koliko ima Udruženje penzionera i u toku 2012 godine imalo izuzetno dobru saradnju.Ukupno na području općine Bosanska Krupa ima 2225 penzionera, a samo udruženje broji 1586 članova. Rješenja za probleme koji muče ovu populaciju uglavnom se nalaze na višem nivou vlasti tako da se može reći da su ti problemi identični u svim dijelovima BiH, od malih penzija, a time loše kvalitete života, lošeg zdravstvenog i socijalnog statusa,drugim riječima izraženo visoke socijalne neosjetljivosti političara koji kroje sudbinu stanovnika ove zemlje.

Kao argumente za rečeno navodi se podatak da su penzije u zadnjih 5 godina povećane za samo 5 %, a troškovi života su porasli za 100 %. Iznešen je i podatak da u Federaciji BiH prosječna penzija iznosi 340 KM, USK 329 KM , a u Bosanskoj Krupi 311 KM.Svgdje u svijetu na jednog penzionera dolaze tri radnika ,dok u BiH na jednog penzionera ne dolazi ni jedan i po radnik i ima dalji trend opadanja. U tom smislu predsjednik Udruženja penzionera općine Bosanska Krupa Hasan Patković prisutne je upoznao da su u toku pripreme zahtjeva sa kojima se ide prema Vladi FBiH, gdje je najbitniji onaj kojim penzioneri traže povećanje penzija za 10 %. Ukoliko ne bude dogovora penzioneri će ponovno ići u organiziranje protesta u aprilu mjesecu. Kako je rečeno penzioneri nisu zadovoljni ni zdravstvenim uslugama. Prije svega pitanje zubne ambulante za penzionere koja je obećana još uvijek nije riješeno, a često se dešava da jednostavno nema recepata za lijekove sa esencijalne liste.Takodje članovi skupštine su negodovali kada je u pitanju nabavka drveta za ogrjev.Naime drva koja se nabavljaju od ŠPD „Unsko-sanske šume“,rečeno je su često vrlo loše kvalitete i količinski nezadovoljavaju potrebe penzionera.Istaknuta je dobra saradnja sa načelnikom Općine kroz program pomoći socijalno –ugroženim penzionerima koja bi se trebala nastaviti i u 2013 godini..Članovi Skupštine penzionera su pored ostalog usvojili i Odluku o izmjeni i dopuni Statuta kojom bi se u okviru udruženja formirala organizaciona jedinica „Klub udruženja penzionera“, a kako su rekli na osnovu Zakona o udruženjima,čl.15.

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 626 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda