Dan koji obilježava Dan kada je naša domovina postala  podjednko jednaka drugim državama nastalim raspadom SFRJ.Dan kada je srce i najbolji komad te bivše nam države, želio krenuti put razvoja i biti dio civizovanog svijeta,odnosno  država u kojoj se poštuju jednaka prava i opredjeljenja građana, na demokratskom principu.

Referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine od SFRJ održan je 29.februara i 1.marta 1992. godine. Većina je Bosanaca i Hecegovaca glasala za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hecegovinu, državu ravnopravnih gradana.

 

Obilježavanje Dana nezavisnosti na području bosanskokrupske općine započelo je juče obilaskom Centralnog spomen obilježja šehidima i poginulim borcima u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci,a potom i posjetom mezarjima u Jezerskom i Pištalinama .Općinski načelnik Armin Halitović ,sa saradnicima i suborcima,te predstavnicima boračkih populacija i političkih stranaka, na ovim svetim mjestima,svima onima koji su svoje živote utkali u slobodnu BiH i bosanskokrupsku općinu,odao je dužno poštovanje.Zajednički je proučena Fatiha pred duše šehida i položeno cvijeće.

U velikoj Sali Doma kulture sinoć je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana nezavisnosti.Svojim obraćanjem svečanu sjednicu je otvorio predsjedavajući OV Bosanska Krupa,Tahir Nuhić,podsjećajući na korijene bosanske državnosti,posljednju agresiju na nezavisnost BiH i činjenicu, da ni dvadeset i jednu godinu poslije,ovaj praznik ne slave svi njeni građani.Ovaj veliki bosanskohercegovački praznik čestitao je svima onima koji su branili BiH i koji su u miru nastavili da je osjećaju i grade kao svoju jedinu domovinu.

U prigodnom referatu općinski načelnik Armin Halitović ponosno je pozdravio sve Bosanace i Hercegovce koji su se borili,koji vole i poštuju svoju domovinu,uz obavezu svih,a osobito mladih, da ne zaborave žrtve koje su na najbolniji način uklesane u borbu za njenu nezavisnost,ističući, kako je samo općina Bosanska Krupa ostala bez više od petstotina svojih najboljih sinova,a njegovih saboraca.Vjerujući da ljubav prema domovini ne može i ne smije biti raspodjeljena po pripadnosti političkim strankama,kao ni opredjeljenje za bolju BiH i razvijeniju i prospreriteniju bosanskokrupsku općinu,sve članove Općinskog vijeća je pozvao da se još snažnije se okrenu tom cilju,budu njegovi suradnici i zajedno sa njim animiraju i najvažniju kariku-građane kao aktere razvoja lokalne zajednice.

.U kulturno-umjetničkom dijelu nazvanom „Bosna prkosna od sna“ nastupio je ansambl "Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje" iz Bosanske Krupe,odnosno ansambl učenika osnovnih i srednjih škola, koji pod rukovodstvom lokalnog maestra Saliha Suljanovića.Uz stihove bosanskohercegovačkih pjesnika,pjesama koje su slavile osobnosti i opredjeljenja Bosanaca i Hecegovaca,mladost je ,kao i uvijek oduševila publiku u Sali Doma kulture.

 

U Gradskoj galeriji Bosanska Krupa je potom,u povodu Dana nezavisnosti otvorena je i kolektivna izložba Udruženja likovnih umjetnika “Krušnica”.Deset umjetnika koji su svoje radove poklonili učestvujući i stvarajući u više od četiri decenije kolonije “Krušnica”,još jedanput su predstavljeni brojnim posjetiocima ove izložbe.Prvi put je sa svojim radovima predstavljen i likovni amater iz Bosanske Krupe,mladi Meliš Mašić.Prigodna obraćanja su imali direktor Gradske galerije Salih Suljanović i predsjednik udruženja “Krušnice”,profesor Ismet Erdić.

 

U sklopu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH,večeras je svečano otvorena i izložba u Domu kulture u Bosanskoj Otoci,sa slikama prerano preminulog bosanskorupskog umjetnika Stanislava Tajića i svjetski priznatog akademskog slikara Admira Mujkića,inače i predsjednika udruženja likovnih umjetnika BiH.Umjetnicima koji su cijeli ili veći dio života živjeli i radili u Bosanskoj Otoci, ovu izložbu su organizirali članovi Sportskog saveza „Sloga“iz Otoke i Gradska galerija iz Bosanske Krupe.

Dan nezavisnosti na području bosanskokrupske općine obilježen je i u svim bosanskokrupim osnovnim i srednjim školama prigodnim časovima historije i školskim svečanostima.

Čestitke svim bosanskokrupskim građanima,građanima kantona i jedine nam BiH za Dan nezavisnosti BiH,između ostalih upituli su su općinski načelnik Armin Halitović,predsjedavajući općinskog vijeća Tahir Nuhić,članovi općinskog Vijeća,predstavnici političkih stranaka i njihovih asocijacija i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine unsko-sanskog kantona Mladen Lonić.

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 494 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda