U područnoj školi „Baštra“Osnovne škola Bosanska Otoka održana je radionica, nazvana javni čas, za učenike ove škole a u povodu Četrnaeste godišnjice stupanja na snagu Konvencije o zabrani mina,a u sklopu međunarodne kampanje „Posudi svoju nogu 2013“.Ova kampanja je prošle godine okupila aktivnosti protiv mina u sedamdeset četiri zemlje svijeta,a ove godine se očekuje i veći broj zemalja u kojima će se govoriti o opasnostima mina i posljedicama koje su,ili mogu, prouzročiti.

U Bosni i Hercegovini ovogodišnje aktivnosti su počele prvim danom marta i trajaće do četvrtog aprila kada se obilježava Dan svjesnosti od opasnosti od mina.U Baštri,bosanskokrupskoj mjesnoj zajednici,kao i u bužimskom selu Čava, ove radionice nisu organizovane slučajno.Njihovo šire područje je jedno od najzagađenijih minama iz posljednjeg rata u cijeloj Bosni I Hercegovini.

-----------

„Danas sam saznao da ne valja dirati mine,da ne smijemo dirati i uklanjati table na kojima piše „Pazi mine“.Ako to diramo možemo ugroziti svoj i život svojih drugara.Ne smije nas privući neki cvijet kad se igramo lopte pa da odemo u minsko polje.Ne smijemo dirati nepoznate predmete već moramo pozvati broj 121 ili reći nekom starijem“-Rihad Bašić,učenik područne škole „Baštra“

-----------

U osnovnoj školi Baštra sa učenicima se vodio zanimljiv i edukativan razgovor.U suradnji nevladinog udruženja „Inicijative preživjelih od mina“,regionalnog ureda MAC iz Bihaća,sa Crvenim križem općine Bosanska Krupa i općinskim štabom civilne zaštite, učenicima su o minama,tim skrivenim ubojicama kojima su zasijane velike površine u njihovoj najbližoj okolini, govorili najkompetentniji ljudi koji se bave ovom problematikom na Unsko-sanskom kantonu.

U Bosni i Hercegovini međunarodna kampanja „Posudi svoju nogu“ ima podnaslov „BiH bez novih žrtava od mina“.Ova dva predavanja u Baštri i Čavi odabrana su jer je to jedno od najzagađenijih područja.U ova sela su se poslije rata naselili lokalni stanovnici sa okolnih uzvišenja,a njihove njive i šume od kojih žive, su ostale zasijane minama.Želimo educirati najmlađe.Simboličnim zavrtanjem nogavice uključićemo se i ove godine u podizanje svjesnosti o opasnosti od mina,ali i dati podršku stradalim i preživjelim od mina za njihovo cjelovitije uključivanje u društvene tokove života“-Muhamed Ališić,terenski koordinator udruženja“Inicijative preživjelih od mina“Bihać

Hiljadu i osam je ukupni broj stradalih od mina na području Unsko-sanskog kantona.Stotinutrideset je poslijeratnih žrtava od mina.Ohrabrujući je podatak da na Unsko-sanskom kantonu koji je najzagađeniji minama u BiH, u toku prošle godine nije billo stradalih od mina.Zasigurno tome je doprinjela stalna kampanja i savjetovanja o zlu, koje je, osobito u posljednjem ratu, posijano na našim prostorima,posebno na teritoriji općine Bosanska Krupa,ali isto tako i rad stručnjaka i deminera koji rade na njihovoj identifikaciji,obilježavanju i uklanjanju.

„Cilj ovakvih predavanja za najmlađe školarce je da shvate,iako su rođeni u miru da nisu oslobođeni posljedica koje im mogu ugroziti život.Osobito djeca na području Baštre i okoline.

Općina Bosanska Krua je jedna od najzagađenijih općina sa minama,ako ne i najzagađenija.Čak 23 miliona kvadratnih metara općine je pokriveno minama.U poslijeratnom periodu uspjelo se deminirati veoma malo.Samo milion i osam stotina hiljada kvadratnih metara.Po našim procjenama,obzirom na stanje u zemlji,prije 2024-te godine proces deminiranja se neće završiti,što znači da će najmanje do tada trajati velika opasnost od mina.Izutetno kritičan prostor je Baštre i Banjana“-Enes Žerić,rukovadilac Regionalnog ureda MAC-a u Bihaću.

Strategija deminiranja u BiH je predvidjela da se deminiranje završi do 2019. godine,a već sada se zna da će se taj rok produžiti.

U pripremu i organizaciji savjetovanja o minama uključen je Crvni križ općine Bosanska Krupa koji je inače već dugo godina aktivni sudionik svih aktivnosti koje vode kampanju o opasnosti od mina.

„Cilj ovog današnjeg,i inače ovakvih predavanja,je da se ukaže na opsnost o mina.Općinski Crveni križ iz Bosanske Krupe je konstantno u tim aktivnostima,surađujemo sa ribarskim i lovačkim udruženjima i svaku priliku koristimo da djeci govorimo o ovim opasnostima.I ove godine organiziraćemo općinsko takmičenje na ovu temu, i kao i uvijek, nadamo se dobrom plasmanu na višim nivoima ovog takmičenjima,što znači da konstantno radimo na podizanju svijesti o opasnosti od neeksplodiranih ubojitih sredstava“-Hase Čaušević,sekretar općinskog Crvenog Križa Bosanska Krupa

Općina Bosanska Krupa se problemom mina bori od završetka rata.Ogromna sredstva neophodna za uklanjanje mina i izdavanje certifikata o dijelovima očišćene teritorije bosanskokrupske općine, ipak se ne mogu naći u budžetima lokalnih zajednica.Tek sedam odsto očišćene teritorije je alarmantan podatak.Kao što je i veliki uspjeh svih učenja o minama među školskom djecom,odnosno podatak da zadnjih nekoliko godina,nije bilo stradlih od mina u općini:

„Na širem području oko bosanskokrupskog sela Baštre je oko pet miliona kvadratnih metara površina pod minama.Stanovništvo ovdje većinom živi od poljoprivrede i uvijek je u opasnosti .Djeca su svojom igrom veoma blizu identifikovanih površina pod minama i zato ovakva predavanja su neophodna.Na području bosanskokrupske općine je 35 lica stradalo od mina.Raduje da zadnje tri godine nije nesrećnih slučajeva.Podizanjem svjesti stanovništva o ubojitosti mina naučili smo, na neki način, živjeti tim.Tako ćemo morati još dugo, jer nisam siguran da odgovorni na nivou BiH dovoljno pažnje poklanjaju ovoj problematici,bar kada je riječ o izdvajanju sredstava neophodnih za proces deminiranja“-Asim Demirović,službenik Službe civilne zaštite Bosanska Krupa.

Javni čas o minama kao potencijalnim ubojicima i neprijateljom života u miru u područnoj školi u Baštri protekao je u zanimljivom razgovoru sa učenicima.O minama znaju mnogo,najviše da ih ne smiju dirati, niti skidati oznake područja koja su minirana.Cijela ekipa,boraca i edukatora o pogubnosti mina u prirodi je uspješno odradila kampanju planiranu za učenike u Baštri.Što su naučili kažao nam je dječak Rihad Bašić,učenik četvrtog razreda ove škole:

„Danas sam saznao da ne valja dirati mine,da ne smijemo dirati i uklanjati table na kojima piše „Pazi mine“.Ako to diramo možemo ugroziti svoj i život svojih drugara.Ne smije nas privući neki cvijet kad se igramo lopte pa da odemo u minsko polje.Ne smijemo dirati nepoznate predmete već moramo pozvati broj 121 ili reći nekom starijem“.

Učenici su od organizatora javnog časa dobili i dosta propagadnog materijala i poziv da se uključe u nagradno takmičenje vezano za ovu problematiku koje svake godine organizira Crveni križ Bosanska Krupa.

Na kraju,svi učesnici su na simboličan način podigli nogavicu i zajedničkim snimkom odaslali poruku svijetu da su i oni dio kampanje „Posudi svoju nogu“.Iz dva razloga,da upozore na opasnost od mina,ali i da postide sve one koji su do sada,koji sada siju ili planiraju da sade po poljima mine umjesto žitarica ili cvijeća koje nam može hraniti,kako tijelo,tako i dušu.

Dževada Štancl

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić boravio je ovog vikenda u radnoj posjeti bosanskokrupskoj općini. Obišao je povratničku MZ Ivanjska gdje je sa mještanima razgovarao o gorućim infrastrukturnim problemima, ali i onom što je prilikom posljednjeg boravka obećao mještanima Ivanjske.

Svetozar Pudarić je čest gost na području bosanskokrupske općine, ali za razliku od mnogih drugih političara, svaki njegov boravak općini Bosanska Krupa ima svoj konkretan povod. Ovaj put to su bila sredstva za sanaciju dijela saobraćajnice i izgradnju propusnih cijevi ispod saobraćajnice u MZ Ivanjska.

Jedan od gorućih problema u ovoj mjesnoj zajednici gdje se vratilo oko 400 stanovnika srpske nacionalnosti je pristupni put iz centra sela do mosta preko rijeke Une koji tokom godine najmanje dva puta bude poplavljen i tom prilikom voda uglavnom odnese veći dio makadamske saobraćajnice. Kada voda odnese saobraćajnicu onda je mještanima Ivanjske presječen najbliži put do magistralne saobraćajnice Bosanska Krupa - Bosanski Novi.

Doduše, tom problemu kumuju i sami mještani Ivanjske koji ne održavaju postojeće propuste pa smeće koje tu odlažu ili koje donese voda zatvori propusne cijevi koje su već postavljene. Ipak, odlučeno je da se već u narednih desetak dana izdigne površina puta za jedan metar a da se u dva nivoa ispod puta postave cijevi promjera jedan metar kako bi ubuduće opasnost od plavljenja bila manja. Glavninu sredstava za ove radove obezbijedio je potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić i to je došao saopćiti mještanima Ivanjske.

Općina Bosanska Krupa je uradila svu projektnu dokumentaciju i provela postupak odabira izvođača radova pa se očekuje da će već početkom aprila ovaj problem biti otklonjen, ali se isto tako očekuje da će mještani Ivanjske urednije držati svoju okolinu i tako otkloniti mogućnost da čvrsti otpad i smeće ponovo zatvore novoizgrađene propuste.

 

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 604 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda