Dvadesettreći bosanskokrupski festival „Djeca pjevaju hitove“ spustio je svoju ovogodišnju zavjesu i upisao u svoje anale još jedno izuzetno uspješno takmičenje najmlađih u interpretaciji narodnih i zabavnih pjesma.Ovogodišnja pobjednica u kategoriji učenika od prvog do petog razreda je Sara Bajraktarević,a u starijoj grupi trijumfirala je Hana Klara Bratić.

Pripreme Festivala započele su u februaru,a u protekli četvrtak,poslije raspisanog natječaja za sve one koji žele učestvovati na ovogodišnjem Festivalu,održano je polufinalno veče u kojem se publici predstavilo šesnaest izvođača.Šest mladih pjevača,koji su se prijavili ipak se nisu pojavili u polufinalu jer su smatrali da se trebaju bolje spremiti za slijedeću godinu.

U subotu pred prepunom salom u Domu kulture u Bosanskoj Krupi za epitet najboljih učenika u pjevanju, borilo se tako šesnaest izvođača.Natjecatelje je ocjenjivao žiri na čelu sa umjetničkim rukovoditeljem festivala,Salihom Suljanovićem.Izvođači su su ovaj put opredjelili za četiri narodne,jednu domoljubnu i jedanaest zabavnih melodija,od kojih je samo jedna, bila na engleskom jeziku.

I ta kompozicija ,veliki hit Adele i njeno savršeno izvođenje obezbjedili su da pobjednica ovogodišnjeg festivala Djeca pjevaju hitove u kategoriji starijih učenika bude Hana Klara Bratić,inače učesnica i prošlogodišnjeg festivala sa osvojenim drugim mjestom.

Samo mala razlika u dobroj izvedbi, drugo mjesto je u ovoj grupi obezbjedila Dijani Kurtović koja je izvodila Hankine Crne kose.

Na treće mjeste plasirala se Lejla Nuhanović koja je u stilu već zrelih interpretaorki izvela pjesmu koja je i poslije dvije decenije veliki hit-pjesmu Zagrli me i oprosti“.

Veća konkurencija u izboru za najuspješnije bila je u maloj grupi.Ali kada je riječ o pobjednici nije bilo dileme kod žirija.To mjesto pripalo je maloj Sari Bajraktarević,djevočici koja živi u Bihaću,ali koja je po maminoj liniji i svojoj želji i Krupljanka.Sara je besprijekorno izvela Severininu pjesmu Bred Pit i nije bilo nikog u Sali Doma kulture da malenoj djevočici oslobođenoj od treme,naoružanoj čistom dječijom radošću,pružio podršku i uživao zajedno sa njom.

A kako to kod najmlađih biva koji dobro uvježbaju svoju pjesmu i dopune svoj talent,ali šarm,oduševio je i drugoplasirani Aladin Bajrić.U stilu velikog izvođača.

Treće mjesto u mlađoj grupi pripalo je Lejli Bešić,djevojčici koja je prva nastupala u finalnoj večeri i koja je pokazala da i kad probija led pjeva savršeno,a ovoga puta još jednu Severininu pjesmu.

I ove godine priliku da glasaju za interpretatora koji će ponijeti nagradu publike, na festivalu Djeca pjevaju hitove 2013 imao je dvadesetjedan posjetitelj u Domu kulture u Bosanskoj Krupi.Toliko je bilo ovjerenih glasačkih listića.Nagrada publike pripala je Nedžmi Harčevič koja je izvodila narodnu pjesmu posvećenu Bajramu.

Umjetnički rukovoditelje festivala,Salih Suljanović,kojem, po pravilima Festivala pripada pravo da dodijeli nagradu za najbolju interpretaciju,ove godine ju je dao u ruke djevojčice Lejle Nuhanović.

Među šesnaest izvođača,pjevale su i tri rođene sestre Kurtović iz Bosanske Krupe,koje ćemo sigurno,obzirom na ljubav prema muzici,vidjeti na ovom Festivalu i naredne godine.

Inače generalni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala općinski načelnik Armin Halitović,a organizator Centar za kulturu i informisanje.Sve godine medijski pokrovitelj ovog Festivala je Radio Bosanska Krupa.

U dijelu programa za vrijeme sabiranja ocjena žirija publiku u Sali Doma kulture zabavljali su članovi Sportsko-plesnog kluba „Hipnoticus“ iz Bosanske Krupe i članovi Gradskog orkestra koji djeluje pri Centru za kulturu informisanje u Bosanskoj Krupi.

Generalni zaključak poslije ovogodišnjeg festivala „Djeca pjevaju hitove 2013“je, da su pored nagrađenih učenika,pobjednici svi:učesnici,organizatori,realizatori,roditelji i svi oni koji su uživali u dvije festivalske večeri.Jer,održati sve godine ovakvu jednu manifestaciju je veliki uspjeh,a uz to i njegov kvalitet, ono je što nisu uspjeli i mnogo veći gradovi od Bosanske Krupe.

Dževada Štancl

„UPOZNAJMO SE“-projekat Vijeća učenika Druge osnovne škole u Bosanskoj Krupi

Protekle sedmice je u Bosanskoj Krupi ,svečanom dodjelom nagrada u Domu kulture u Bosanskoj Krupi, nauspješnijim u nagradnom konkursu za najbolju pjesmu i priču završen dvomjesečni projekt pod nazivom „Upoznajmo se“.

Projekat je uradilo Vijeće učenika Druge osnovne škole, uz suradnju sa Prvom i Drugom osnovnom školom,Književnim klubom Bosanska Krupa,Gradskom bibliotekom i Centrom za kulturu i informisanje uz podršku nevladine organizacije „Alfa“ iz Bihaća.Tematski projekat je imao cilj podići znanje i osjećaj učenika za poštivanje različitosti kultura i običaja u svrhu promoviranja duhovnog bogatstva i većinskog i manjinskog naroda u bosanskokrupskoj sredini,ali i svugdje gdje zajednički žive i rade ljudi koji tradicijski pripadaju svijetu drugačijeg u istom prostoru kojeg bi trebali ravnopravno dijeliti.S razlogom,akcenat je stavljen na učenje o približavanju romske kulture.

...................................................

Raspisivanjem konkursa preko Književnog kluba Bosanska Krupa u projektu „Upoznajmo se“ za najbolji rad na dvije teme:“Moj najsretniji dan“ i „Svi imamo jednake šanse“ za učenike osnovnih škola bosanskokrupske općine počela je njegova realizacija.Učenici su imali mjesec dana da svoj rad osmisle,napišu,pola na bosanskom a pola na romskom jeziku.

U tom periodu u Drugoj osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi je realiziran još jedan dio projekta pod nazivom „Poslušaj moju priču“.Pedagogica Šejla Bjelopoljak je održala radionicu na kroz komunikaciju sa učenicima o pripadnosti narodu i kulturi,a na bazi malog istraživanja među učenicima na ovu temu.

U Drugoj osnovnoj školi je u sklopu projekta održan i historijski čas.Držao ga magistar historijskih znanonosti Edvin Alijanović na temu razbijanja predrasuda o ljudima romske populacije u sredinama gdje oni žive kao manjina.Učenici dvije bosanskokrupske osnovne škole su govorili o svojoj kulturi i tradiciji i kroz tu prizmu učili o romskoj kulturi,kao i o asimilaciji pripadnika ove populacije u sredini u kojoj žive.

Poražavajuća je činjenica da Drugu osnovnu školu u Bosanskoj Krupi pohađa 27 učenika romske populacije i da nijedno ne zna romski jezik,niti romsko pismo.U Prvoj osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi četrnaest učenika ne zna pisati ,ali govori romski.Iz tih razloga se konkurs za najbolji rad u okviru ovog projekta je pisan,za sve učenike osnovnih škola sa područja bosanskokrupske općine- pola na romskom ,pola na bosanskom jeziku.Nagrađena su tri rada,među njima i zanimljiva priča o prijateljici Romkinji i posjeti njenom domu na Đurđevdan,Arnela Halkić je autorica tog rada.

Pored Arnele,nagrađeni su novčano i radovi Majde Pećanin i Armina Čolića koji je osvojio i prvo mjesto.Nagrade je obezbjedila Dragica Biuković,predsjednica udruženja „Alfa“ iz Bihaća.

Nastavak priče o izučavanju drugih kultura ,a posebno romske slijedi u novom projektu.Opredjeljenje je Vijeća učenika Druge osnovne da uradi novi projekt kojim će sveobuhvatnije obraditi ove teme i učenicima približiti drugare drugačije kulture,jer kao je istraživanje pokazalo,odbacivanje drugih najčešće se događa iz njihovog neupoznavanja i stvaranju ograda prema njima,često i nasiljem kršeći nepravedno njihova prava.Na završnoj svečanosti prihvaćena je ideja da se pokuša u okviru bosanskokrupskog Teledoma organzirati tečaj romskog jezika,koji bi,kako su kazali,rado izučavali i učenici koji ne pripadaju tom narodu,jer htjeli mi to priznati ili ne,način romskog života,njihovog radovanja jednostavnom životu ljubavi je ono što požele u nekim trenucima i učenici,njihovi nastavnici,pa i svi građani.

Razgovarati o ovoj temi,znači napomenuti još jednu činjenicu.Osnovne škole su u poslijeratnom periodu mnogo učinile da romska djeca koja su na područje bosanskokrupske općine došla iz drugih sredina redovno pohađaju nastavu i steknu osnovno obrazovanje,i kod mnogih učenika romske nacionalnosti, to su i uspjeli.

Dževada Štancl

Na sastanku Savjeta za mlade Bosanska Krupa razgovarano o aktivnostima mladih u ovoj godini

 

U Kabinetu načelnika Općine Bosanska Krupa, na sastanku Savjeta za mlade, razgovarano je o nekoliko vrlo značajnih stvari za ovu populaciju, ali je i predstavljen Omladinski festival „Cooltura“ koji će se ove godine u Bosanskoj Krupi, u organizaciji Udruženje mladih „Ujedinjenje – Conventus“ i njihovih partnera, održati u periodu od 24. juna do 7. jula. Sastanku je prisustvovao i načelnik Armin Halitović koji je obećao pomoć i podršku u svakom smislu.

 

Prva tema bio je javni poziv za korištenje sredstava iz granda za mlade, koji će u narednom periodu objaviti Općina Bosanska Krupa. Članovi Savjeta za mlade kreirali su prijedlog poziva o kojem je raspravljano na ovom sastanku. Mnogo iznesenih mišljenja i stavova, doprinijet će kreiranju kvalitetnog i prihvatljivog poziva za mlade koji inače raspisuje općinski načelnik. Biće to prilika za sva udruženja mladih u Bosanskoj Krupi da preko svojih projekata obezbijede određen dio sredstava iz granta za mlade, realizuju svoje ideje i naravno rade na unapređenju života svojih vršnjaka, što je zapravo i glavni cilj.

 

Omladinski festival „Cooltura“ kojeg organizuje Udruženje mladih „Ujedinjenje – Conventus“, održat će se od 24. juna do 7. jula ove godine. Sve aktivnosti tokom tih dana predstavio je predsjednik Udruženja Sabahudin Dizdarević. Tom prilikom istakao kako je ovaj festival jedinstven na području Unsko-sanskog kantona, te da je među rijetkim u cijeloj državi. Sudeći prema projektnom prijedlogu za festival i njegovom budžetu, mladi su i ove godine krenuli vrlo ambiciozno. Žele organizirati bogat program sa sportskim, kulturnim i zabavnim aktivnostima. U svemu tome, svakako, očekuju podršku, kako općinskih vlasti, tako i građana.

 

Na kraju je bilo govora i o završetku izrade strateškog dokumenta za mlade u bosanskokrupskoj općini. Odlučeno je da se u ovoj sedmici održi još jedan sastanak, ali ovaj put zajedno s novoformiranom Komisijom za mlade pri Općinskom vijeću, da se ista aktivno uključi u stvaranje dokumenta, te da se većim angažmanom sve brže privede kraju.

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 498 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda