Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, zajedno s predstavnicima političkih partija i predstavnicima boračkih populacija iz Bosanske Krupe, danas je obišao Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, Šehidsko mezarje u Jezerskom i Pištalinama.Bila je to prilika da se i uoči 1. marta – Dana nezavisnosti BiH oda priznanje svima koji su za odbranu zemlje i njenu slobodu dali život.Svim šehidima, borcima Armije Republike BiH, na svim tim mjestima položeno je cvijeće i proučena Fatiha. Na svim tim mjestima, danas je po ko zna koji put ukazana zahvalnost za mir u kojem živimo i istaknuto kako je to najmanje što svaki čovjek može i treba učiniti.Nakon toga, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa. Prisutnima se prvo obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Tahir Nuhić.“Malo je primjera u svijetu da jedna država sa ovolikim historijskim kapacitetom, nacionalnim grbom sa ljiljanima, autohtonim pismom Bosančica i kraljevskom dinastijom Kotromanića koja trajaše oko 400 godina, biva toliko osporavana i minimizirana od strane naših komšija. U godinama poslije, 1. marta ‘92. uslijedi brutalna agresija na našu domovinu. Agresija koja se ogledala u fizičkom uništenju kičme naše domovine, Bošnjačkog naroda i pripadnika drugih naroda koji su temeljili univerzalne vrijednosti antifašizma, demokratije i ljepote različitosti. Ja slobodno mogu reći da BiH živi i živjet će ako Bog da do sudnjeg dana onoliko koliko bude živjela u nama”, kazao je u svom govoru predsjedavajući OV Tahir Nuhić.

 

 


Prigodnim referatom svim prisutnim u Velikoj sali Doma kulture obratio se i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, i između ostalog rekao:

“Bosanska Krupa je nezavisnost države Bosne i Hercegovine “platila” sa preko 500 svojih najboljih sinova i ta brojka nam uvijek mora biti u mislima. Oni se nisu žrtvovali da bi se mi u Bosni i Hercegovini svađali i podmetali jedni drugima i tako samo pomagali svim onim mračnim silama koje žele podijeliti našu domovinu, već su se borili za demokratsku Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi ljudi bez obzira kako se oni zvali imati ista prava, ali i obaveze, da svoju državu čuvaju i izgrađuju, da mladim generacijama bude bolje i da se u svojoj državi živi od svog rada.”

U kulturno-umjetničkom dijelu nazvanom „Bosna prkosna od sna“ nastupio je ansambl JU "Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje" Bosanska Krupa.

Odmah po završetku svečane sjednice, u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa, otvorena je i kolektivna izložba Udruženja likovnih umjetnika Krušnica.

U sklopu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, sutra će se u Domu kulture u Bosanskoj Otoci, upriličiti izložba slika Stanislava Tajića i Admira Mujkića, i to u organizaciji Sportskog saveza „Sloga“ i Gradske galerije Bosanska Krupa.

Budući da metalna industrija ima sve značajniju ulogu u USK i da je značajan rast ovog sektora zabilježen u Bosanskoj Krupi, Razvojna agencija USK u saradnji sa Vladom USK, upravo u toj općini, održala je sastanak sa metaloprerađivačima i ostalim akterima u metalnoj industriji ovog dijela BiH. Razgovarano je o mogućnostima razvoja metaloprerađivačke industrije i unapređenju saradnje među privrednim subjektima.Poseban osvrt bio je na stepenu iskorištenosti proizvodnih kapaciteta na području USK i uvođenju novog proizvoda, standardizaciji i certificiranju u metalnoj industriji, dostupnosti domaće stručne radne snage i obučavanju kadrova, izvorima finansiranja i dostupnosti finansijskih sredstava, te na unapređenju saradnje među privrednim subjektima u metalnoj industriji.Prisutni predstavnici metaloprerađivača USK su iznijeli svoje probleme u poslovanju, a među glavnim su, kako kažu, neusklađenost obrazovanja i stručnosti kadrova koji izlaze sa fakulteta i strukovnih škola na području USK, teži pristup finansijskim sredstvima u odnosu na poslovne partnere iz inostranstva, spore i obimne administrativne procedure, te neadekvatna briga o postojećim stranim investitorima.Osim metaloprerađivača, prisutnima su se obratili predstavnici Razvojne agencije USK, Općine Bosanska Krupa, Tehničkog fakulteta u Bihaću, USAID-Sida FIRMA project-a, Privredne komore USK i PLOD-a. Svi su pričali o svojim iskustvima, naporima i modelima za unapređenje ove izuzetno važne grane privrede.Održavanje sastanka je pomoglo identifikaciji i analizi prepreka u razvoju metalne industrije, kao i u donošenju eventualnih rješenja za prevazilaženje problema. Zaključci usvojeni na ovom sastanku će biti osnova za formiranje fokus grupa u sektoru metalne industrije kako bi se radilo na formiranju prijedloga, te iniciranju istih kod institucija vlasti.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 576 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda