Općinska organizacija Stranke za BiH u svojim prostorijama je održala prvu press konferenciju nakon održanog Kongresa stranke iz septembra mjeseca 2011.Tom prilikom je rečeno da je stranka nakon pretrpljenih loših rezultata na prošlim izborima analizirala stanje na terenu ,detektovala probleme i izvršila korjenite promjene u stranačkim tijelima na svim nivoima od općina do države BiH.Tako je i u općini Bosanska Krupa održana delegatska Skupština na kojoj je izabran nov,tj. izmijenjen sastav kao i konstituirajuća sjednica gdje je izabrano novo uže rukovodstvo.Predsjednik OO SBiH je nekadašnji predsjednik ove stranke Melhijad Velić ,sa dva nova potpredsjednika Esad Karaibrahimović i Almaz Jusić. Stranka u narednom periodu treba da izabere i predsjednicu Foruma žena kao i Foruma mladih SBiH.Kako su kazali itekako su svjesni da političke partije već rade na kampanjama iako ona zvanično počinje početkom septembra mjeseca te da ova stranka treba mnogo posla uraditi kako bi predstojeće izbore dočekali što spremniji.Iako je još uvijek prilično rano ipak pitali smo šta kao stranka očekuju od lokalnih izbora u Bosanskoj Krupi.Predsjednik Velić je kazao da očekuju povećanje broja vijećnika u Općinskom vijeću ,a trenutno u Općinskom vijeću Bosanska Krupa SBIH ima dva vijećnika.Kako su kazali još uvijek nisu odlučili da li će imati svog kandidata za načelnika Općine ili će podržati kandidata neke druge političke partije koje budu imale svog kandidata za lokalne izbore 2012.Upitani da prokomentiraju pucanje koalicije SDP-SDA na državnom nivou i da li bi novi odnosi mogli uticati na političku situaciju na lokalnom nivou predsjednik OO SBIH Melhijad Velić je kazao „Mi nismo komentirali ni kada su tu koaliciju pravili ,nismo komentirali da li je nešto prirodno ili neprirodno.Na kraju krajeva sad se pokazuje koliko je to bilo prirodno,a prepoznaje to i narod“. No kako su za kraj rekli SBiH će se usmjeriti na pripreme za lokalne izbore tj. na listu vijećnika za Općinsko vijeće i na program koji će biti usmjeren na privredu. Renata Sedić
Odbrane Gojka Kličkovića i Mladena Drljače, optuženih za zločine u Bosanskoj Krupi, zatražile su izuzeće svih članova Apelacionog vijeća Suda BiH sa obnovljenog suđenja. Na statusnoj konferenciji održanoj pred početak obnovljenog suđenja Kličkoviću i Drljači, Odbrane su zatražile isključenje sva tri člana Apelacionog vijeća, navodeći da će razloge dostaviti naknadno u pisanoj formi. “Postoji mnogo razloga za izuzeće članova Sudskog vijeća. Potrebna su nam tri dana kako bismo zahtjev dostavili u pisanoj formi”, kazao je Kličković. U ovom predmetu Apelacionim vijećem predsjedava Dragomir Vukoje, a članovi su Senadin Begtašević i Philip Weiner. “Sud će vam omogućiti da se o razlozima za izuzeće ovog Vijeća izjasnite pismeno. Zbog toga prekidamo današnju sjednicu”, rekao je Vukoje. Prvostepenom presudom, u novembru 2010. godine Kličković, Drljača, kao i Jovan Ostojić oslobođeni su optužbe da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bila podjela opštine Bosanska Krupa i stvaranje teritorije koju će u apsolutnoj većini naseljavati Srbi. Prema optužnici, Kličković je bio predsjednik Ratnog predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, Ostojić komandant 11. lake krupske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i Drljača bivši predsjednik Vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici. U maju ove godine Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Gojko Kličković i Mladen Drljača oslobođeni krivice za zločine u Bosanskoj Krupi, te naložilo obnovu suđenja. Oslobađajuća presuda Ostojiću je potvrđena. Justice Report je online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.
Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo je za danas početak pretresa u predmetu "Gojko Kličković i drugi" nakon što je Sud BiH poništio oslobađajuću presudu Kličkoviću i Mladenu Drljači koje je optužnica teretila za ratni zločin u Bosanskoj Krupi. Vijeće Apelacionog odjeljenja donijelo je drugostepenu presudu koja je otpremljena 11. maja, a kojom se djelimično uvažava žalba Tužilaštva BiH, a presuda Suda BiH od 5. novembra 2010. godine u dijelu koji se odnosi na optužene Gojka Kličkovića i Mladena Drljaču se ukida, te se u tom dijelu određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja za ratne zločine Suda BiH. Ovom presudom se odbija kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH u odnosu na optuženog Jovana Ostojića, te se prvostepena presuda u tom dijelu povrđuje, saopšteno je iz Suda BiH. Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je 14.maja oslobađajuću presudu Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači koje je optužnica teretila za ratni zločin u Bosanskoj Krupi, dok je Jovanu Ostojiću potvrdilo oslobađajuću presudu. Prvostepenom presudom od 5. novembra 2010. godine sva trojica optuženih bili su oslobođeni optužbe, nakon čega je Tužilaštvo BiH podnijelo žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te povrede Krivičnog zakona. Suđenje Kličkoviću, Drljači i Ostojiću trajalo je više od dvije i po godine. Trojici optuženih na teret se stavljaju zločine protiv čovječnosti, zločini protiv ratnih zarobljenika, te civilnog stanovništva. Prema navodima optužnice, Kličković je u tom periodu bio predsjednik ratnog Predsjedništva i komandant Kriznog štaba srpske opštine Bosanska Krupa, Drljača predsjednik vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici i Komisije za razmjene zarobljenika, a Ostojić komandant 11. krupske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 627 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda