Pijesak iz Sahare stigao u BiH, a nestat će dolaskom hladnijeg vremena sljedeće sedmice

petak, 15 Maj 2020 12:42
U toplijem dijelu godine nije neuobičajeno da sa jačim južnim vjetrom pristigne i saharski pijesak.

Prvu epizodu koncentracije pustinjskog pjeska smo imali krajem marta 2020. godine i on je došao iz područja centralne Azije. Druga trasa, kada je u pitanju ova pojava je učestalija, u pitanju je pijesak koji dolazi iz pustinje Sahare i upravo taj pjesak ovih dana prekriva automobile, stolove tek otvorenih kafića i druge površine u BiH.

"Takvu epizodu smo imali krajem marta 2020. godine i bila je uzrokovana poljem sniženog atmosferskog pritiska nad Iranom i povišenog nad Kazahstanom, u čijem kanalu preko Crnog mora je pristizao pijesak iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog mora", objasnio nam je meteorolog Nedim Sladić.

Osim što ovaj pijesak ostavlja tragove u vidu taloga na površinama takođe u određenoj mjeri utiče i na zagađenje vazduha.

"Saharski pijesak je postao primijetan građanima kroz žute taloge od lokalnih pljuskovitih padavina koje smo imali jučer, pa smo mogli svjedočiti prljavim staklima i automobilima. Osim toga, saharski pijesak povećava spuštanjem zračne mase s visine u prizemlje i koncentracije lebdećih PM čestica pri čemu zrak se onečišćava, pa svojevrsno imamo i pojavu aerozagađenja", rekao je Sladić.

On je podsjetio i na pojavu tropske noći u Sarajevu, Gračanici i Bihaću do kojih dolazi usljed nemogućnosti hlađenja vjetra zbog toplote, prizemlja i visine. On je objasnio da je u pitanju rijetka pojava kod nas, čak i za vrijeme ljetnih dana.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda tropsku noć u maju smo imali prije ove još samo 28. maja 1993. godine.
Izvor: Klix
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 51 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 472 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa