Dobrovoljni vatrogasci Bosanske Krupe na vatrogasnom prvenstvu u Sloveniji

U periodu od 20 – 22.09.2019. godine na Bledu, Republika Slovenija, održavao se europsko vatrogasno prvenstvo u Firefighter Combat Challenge (FCC) popularni kao „najtežih dvije minute u sportu“.

Prvenstvo je održano u organizaciji Prostovoljnog gasilskog društva (PGD) Radovljica uz učešće 208 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca iz 16. europskih zemalja.

Pored takmičara iz europe na prvenstvu su uzeli učeća i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa koji su nastupili po prvi put te dostojno predstavljali Bosnu i Hercegovinu, Općinu Bosanska Krupa i sve vatrogasce iz Bosne i Hercegovine.

Članovi DVD-a Bosanska Krupa su nastupili u pojedinačnoj i tandem (parovi) kategoriji u sastavu Denis Džajić i Kenan Mulalić kao INZA TEAM.

U generalnom plasmanu pojedinačno zauzeli su 163 i 164. mjesta od 208 takmičara sa vremenima 2,38s i 2,39s a u kategoriji tandema (parova) zauzeli su 92. mjesto od 117. ekipa sa vremenom 2,03s.

Odlazak na ovo prestižno vatrogasno takmičenje je ostvareno uz pomoć INZA GROPE iz Sarajeva, a tehničke i kondiocione pripreme su pomogli ZLATNA NIT doo Bosanska Krupa i TEVE VARNOST ELEKTRONIKA doo Visoko.

Firefighter Combat Challenge prvi je put je organiziran u SAD-u prije 25 godina da bi se ubrzo, zbog svoje atraktivnosti, proširio i na Europu, točnije u Berlin koji je bio prvi europski organizator ovog natjecanja. Nakon Berlina prije 10. godina natjecanje se seli i u Sloveniju.

U samom takmičenju učešće mogu uzeti profesionalni i dobrovoljni vatrogasci muškarci i žene koji se svi takmiče na istoj stazi pod istim pravilima i elementima bez obzira na dob ili spol. Rezultati se evidentiraju kroz generalni plasman svih učesnika, po tri osnovne kategorijama pojedinačno, parovi i štafeta (3-5 učesnika u štafeti) te podkategorijama u okviru tri osnovne a na osnovu dobi takmičara i spola.

Kompletna staza se savlađuje u kompletnoj vatrogasnoj zaštitnoj opremi nošenjem vatrogasnog crijeva od 20kg uz toranj na treći sprat, izvlačenjem uz pomoć užeta tereta od 20kg na toranj, silazak sa tornja i pomjeranje željezne klade od 72,5kg sa 4kg teškim kladivom u dužini od 1,5m, slaloma od 42,6m i povlačenjem vatrogasnog „C“ ø52 crijeva pod pritiskom vode u dužini od 22,8m, simulacije gašenja požara te simulacija spašavanja nošenjem lutke od 79,4kg u dužini od 30,5m.

 

DVD Bosanska Krupa

2

3

4

Ocijeni
(2 glasova)
Čitano 172 puta

RBK

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 725 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa