Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_sigpro, 1
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Poplave maj2019
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_podcastmanager, 1
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Poplave maj2019

Kiša pada,svi koordinirano u pripravnosti

Izvještaju kojim ćemo opisati stanje vodotoka na području bosanskokrupske općine započećemo informacijom koju nam je prenio Elvir Mulalić ,rukovodilac Profesionalne vatrogasne jedinice općine Bosanska Krupa koja je i njega posebno zaintrigirala prateći stanje vodostaja tokom protekle noći i prijepodneva.Zanimljivo da u Kulen Vakufu nema značajnijeg povećanja vodostaja,svega tridestak centimetara rasta u Bihaću osim mjernog mjesta Kralje i nešto više u Kostelima,u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci vodostaj je porastao od ponoći za više od metar,mada je i taj vodostaj daleko od vrijednosti kada je propisano da se stanovništvo počne obaviještavati o opasnosti od poplava.

Pretpostavka je da na količinu vode posebno utiču bujični potoci i izvori koji su posebno zabilježeni kao potencijalna opasnost od većeg plavljenja uz njihov tok,zasićenost zemljišta vlagom iz prethodnih dana ili topljenje snijega koji je padao na višim nadmorskim visinama u prethodnom vremenu kada je zabilježeno nestabilno vrijeme praćeno i snježnim padavinama.

Općinska služba civilne zaštite je na vrijeme započela sa pripremama za izvanredne situacije koje je najavila Federalna uprava civilne zaštite i hidrometeorološke službe,te nadležne agencije,a u svrhu toga je općinski načelnik po dužnosti komadant civilne zaštite organizirao pripremni sastanak još u toku prethodne sedmice.Po riječima Seada Gorinjca ,sve prethodne radnje su spremne ,danonoćno se prati situacija,pozivi stanovništva i u punoj pripravnosti su svi koja se ova problematika tiče.

U toku su obilasci već od ranije poznatih kritičnih mjesta koja plave i mogu ugroziti domove građana ili putne komunikacije.Vrećama uposlenici Civilne zaštita obezbjeđuju područje uz gornji tok rijeke Une,koje će puniti pjeskom radnici Komunalnog poduzeća,a nada je da će im u tome pomoći i stanovnici naselja u Bihaćkoj ulici,u Mašićima i u najkritičnijem području uz tok rijeke Une u Redžićima u Bosanskoj Otoci.

Po riječima gospodina Gorinjca još uvijek vodotokovi velikih rijeka ne uzrokuju realni problem i još je vodostaj koji raste daleko od kritične tačke,a kako i ranije najveći problem su potoci,bujične vode,te nanosi koji se njihovim tokom prave i uzrokuju izlijevanja.

Do sada kada su u pitanju odroni prijavljeno je kritično mjesto u Prvomajskoj ulici gdje su površinske vode prouzročile odnos jednog dijela puta s šahtom,a nastavljeno je odronjavanje puta Crkvina-Mračaj zabilježeno protekle sedmice,pa je tako već unišeno oko 20 metara jedne trake puta ,a nivo odrona i dijela koji je ostao je u razlici od gotovo metar što sigurno predstavlja opasnost.

Voda je po prijavi građanima ušla i dalje ulazi u jedno domaćinstvo na početku Krčane.

Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice općine Bosanska Krupa koji su punoj pripravnosti zajedno sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci su trenutno na lokaciji kod mosta koji spaja grad i Velike ade,na mjestu gdje se preko Une nalazi i provodna velika cijev za vodu i čiste nanos smeća i ostatak drveta koji bi mogao potencijalno pričiniti štetu.

Uskoro se očekuje obilazak i utvrđivanje stanja oko potoka Baštre i Svetinje kao već dobro poznate lokacije,mada nije bilo dojava građana od nekim problemima do sada.

Redakciji se javio i naš sugrađanin Ibrahima Hasanović koji nas je obavijestio o kritičnom stanju u novim,žutim zgradama na Pilani,takođe već odavno poznatom problemu plavljena podrumskih prostorija kada su velike kiše.U toku ranijih poplava,kao premoštavanje problema čije riješenje zahtijeva posebnu investiciju izgradnje protupoplavnih objekata,na ovom mjestu radila je pumpa Vatrogasne jedinice koja je ,po riječima odgovornih pokvarena i bez mogućnosti popravke.Nažalost stanari zgrade nisu uspjeli dobiti ni pomoć iz Bihaća,pa su prepušteni svojim očima gledati kako im voda uništava inače jednu od najuređenijih zgrada,njihove podrumske prostorije i imovinu i ogrijev koju imaju u njima.

Kontaktirakli smo i direktoricu Druge osnovne škole Dairu Zjakić jer se na istom prostoru ranije dešavale poplave u podrumu škole.Još uvijek voda nije poplavila ove dijelove škole,ali je značajnije plavljenje zabilježeno u dvorištu škole koje je prouzročeno već dugo godina, slijevanjem vode niz tećijsko brdo kroz odvodni kanal koji se završava u samom dvorištu škole.Po riječima direktorice pojačane su mjere koje bi osigurale bezbjednost djece,a stanje se redovno prati.

Sa svježim informacijama u narednim informativnim emisijama,a ukoliko situacija bude nalagala i u toku našeg programa.

Dževada Štancl

 

FOTO:Naši sugrađani

{gallery}Poplave maj2019:::0:0{/gallery}

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 13 Maj 2019 09:36
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 120 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 318 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda