U BiH u narednim danima obilne padavine, posebno upozorenje za Krajinu

Prema prognozama meteorologa, pod uticajem visinskog ciklona, u našoj zemlji uslijedit će destabilizacija vremena i obilne padavine. One se očekuju u periodu od 12. do 15. maja, a mogle bi uzrokovati i poplave poput onih iz 2014. godine.                                                                                      

 - Visinski ciklon koji se premješta prema Jadranu uvjetuje veću količinu padavina. To će se dešavati od nedjelje (krajem dana). Najviše padavina očekuje se u ponedjeljak, a na sjeveru i sjeverozapadu one bi mogle biti i dosta obilnije, što će vjerovatno uzrokovati i velike poplave - izjavio je meteorolog Nedim Sladić. On ističe da se prognoziraju količine padavina čiji prognozni modeli imaju prosječne izračune između 80 i 130 litara po metru kvadratnom, loklano i više u periodu od 12. do 15. maja, pri čemu se više padavina očekuje 13. i 14. maja.

Federalna uprava Civilne zaštite je, zbog najavljenih padavina od 12. do 16. maja, inicirala održavanje sastanka sa predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH i Federalnog zavoda za geologiju, koji bi trebao biti održan sutra. Glasnogovornica FUCZ Majda Kovač kazala je Feni da je cilj sastanka da se na vrijeme izvrše pripreme i reagira u slučaju obilnih padavina i eventualnih poplava. Svaka institucija iz svog domena na sastanku će donijeti odluku o načinu reagiranja u slučaju da obilne padavine, koje su najavljene, prouzrokuju poplave na pojedinim područjima.                                                    

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Feni su potvrdili da se obilnije padavine očekuju 12., 13. i 14. maja, posebno u Krajini gdje se očekuje 60 do 70 litara po kvadratnom metru.

Istovremeno, upravo zbog najavljenih obilnih padavina za maj, Republički hidrometeorološki zavod RS-a već je izdao je upozorenje.

Prema informacijama s kojima raspolažemo,sutra (10.maja) održat će se sjednica Općinskog štaba Civilne zaštite Bosanska Krupa na kojoj bi se trebalo razgovarati o najavljenim padavinama i aktivnostima na prevenciji u slučaju eventualnih poplava i odrona zemljišta.

 

Izvor: RadioBK / FENA

 

 

Zadnji put promjenjen četvrtak, 09 Maj 2019 12:52
Ocijeni
(1 Glasaj)
Čitano 50 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 610 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda