Smanjite upotrebu vozila, pazite na najmladje pješake

Kako su meteo servisi ovih dana najavljivali snijeg je počeo da pada ,a time i da se stvaraju sniježni nanosi zbog čega su od sinoć dežurne službe putne operative kontinuirano na nogama.Čiste se sve magistralne,regionalne i lokalne ceste prema planu i programu zimskog održavanja puteva.Kako smo jutros dobili informacije otežano je odvijanje saobraćaja na svim putnim pravcima zbog suženih kolovoza, ugaženog snijega, pojava lavina te smanjene vidljivosti izazvane snijegom i niskom naoblakom. Jutros su ekipe upućene u Dubovik, dok se od sinoć od tri sata vršilo čišćenje pravca Ostružnica- Johovica- Badić, a zbog novog snijega ralice će na ovaj dio ponovno.Snijega na magistralnim i regionalnim cestama ima 1-2 cm, a na lokalnim i više.Na području grada Bos.Krupa visina sniježnog pokrivača je 30-40 cm, u višim predjelima preko 50 cm, dok je u reonu Risove grede i preko jednog metra.

Redovno se čiste i održavaju putni pravci :

Bos.Krupa-Jasenica-Lušci Palanka-Sanski Most

Bosanska Krupa-Bosanska Otoka-Baštra-Čava-Brigovi-Bužim

Bosanska Krupa-Ljusina-Križ-Jezerski-Mahmić selo

Bosanska Krupa-Cazin Srbljani-Bihać

Bosanska Krupa - zima 4

 Vozači  oprez!

Pozivaju se vozači da voze maksimalno oprezno, prilagode brzinu uslovima na putu. Posebno zbog suženih kolovoza obratite pažnju na pješake, one najmladje koji idu u školu.Izbjegavajte preticanja,poštujte saobraćajne propise u zimskim uvjetima vožnje te na put ne krećite bez zimske opreme.Posebna pažnja na dionicama koje prolaze kroz usjeke zbog velike mogućnosti lavina snijega , a onda i odrona na kolovoz. Posebna pažnja na dionicu magistralne ceste M14 Bos.Krupa-Bihać,kanjon rijeke Une.

Ukoliko možete smanjite upotrebu automobila

Bez velike potrebe pozivamo vozače da ne kreću na put.Posebno se vozači pozivaju da na najmanju moguću mjeru smanje upotrebu vozila u gradskom centru, jer  zbog snijega nema parking mjesta.

voznja-zima-696x456

 Za sada nema obustave nastave

Za sada iz Ministarstva obrazovanja USK nema uputa o prekidu nastave u školama iako u razgovoru sa pojedinim direktorima obrazovnih ustanova nastava se otežano odvija u područnim školama u višim područjima gdje je snijeg očekivano veći, a  putni pravci do sela i zaseoka se ne mogu stići adekvatno očistiti.

Odvoz otpada ide, ali u manjem obimu.

Iako sa intenzivnijim padavinama nastupaju problemi  odvoza otpada jutros doznajemo da kamioni JKP“10 juli“ pokrivaju gotovo 90 % područja sa kojeg se inače odvozi otpad. U onim dijelovima gdje postoji mogućnost prevrtanja kamiona ili je uzak put otpad se neće voziti dok god su padavine intenzivirane.

6

Saobraćaj za kamione obustavljen na GP Izačić

Iz BIHAMK-a obavještavaju da se zbog niskih temperatura stvara poledica  u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Ekipe putne službe intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putni pravci prohodni. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na području Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe i Velike Kladuše. Na dionicama u južnim krajevima naše zemlje, kolovoz je pretežno mokar. Vozači se  upozoravaju i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Najsnježnija sedmica ove zime

Prema prognostičarskim modelima FHMZ BIH radi se o najsnježnijoj sedmici ove zime. Glavnina snijega očekuje se od srijede do petka. Snijeg će tada padati gotovo neprestano, s tek mjestimičnim prekidima. U petak će se djelimice razvedriti što će dovesti do osjetnog pada temperature, koja će pasti i ispod -10 °C  u jutarnjim satima, a dnevne će se zadržati između -3 i 0 °C. Snijeg će se stoga na tlu zadržati barem početkom sljedećeg sedmice. Pred nama je tako prava zimska sedmica, kako po količini snijega koja će pasti tako i po temperaturama. Razlog ovakvih padavina koje popravljaju prosjek zime jeste prodor artičke hladne fronte na ovaj dio Balkana koja sobom nosi snijeg i zahladjenje.

RadioBK

 

Snijeg putevi

 

Zadnji put promjenjen utorak, 20 Februar 2018 08:42
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 186 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 277 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda