Obavezna zimska oprema od 15. novembra- Deset stvari koje treba znati o gumama

Zimska oprema u Bosni i Hercegovini je obavezna za sva vozila u periodu od 15.11. do 15.04. Vozila maraju biti opremljena najmanje zimskim gumama na pogonskim točkovima ili ljetnim gumama ili odgovarajućim zimskim lancima u priboru. Minimalna dubina šare je 4 mm. Autobusi i teretna vozila moraju u priboru imati vreću sa pijeskom i lopatu.

Kolika mora biti minimalna dubina šare? Šta je to M+S guma? Međutim, ono o čemu se malo govori jesu opšte karakteristike guma i koliko vozači zapravo poznaju osnovne činjenice o njima.

Sajt Internet prodaja guma pozabavio se ovom temom i izdvojio 10 činjenica o automobilskim gumama koje je potrebno znati:
1. Šta je "E" oznaka?
"E" oznaka znači da guma posjeduje odgovarajući E sertifikat (homologaciju) i da zadovoljava propise Evropske unije o deklarisanju kvaliteta automobilske gume. Ova oznaka se sastoji od slova „E“ ili „e“ i broja koji je uokviren krugom ili kvadratom, nakon čega slijedi još jedan broj pod kojim je sertifikat zaveden. Uokvireni broj je šifra zemlje koja je izdala E sertifikat i nema veze sa kvalitetom gume. 
2. Šta je oznaka DOT na gumi?
Mjesto i datum proizvodnje. Obilježava se brojem koji stoji pored oznake DOT na bočnoj strani gume. DOT se sastoji od dva broja. Prvi označava fabriku gdje je proizvedena, a drugi (koji se sastoji od četiri cifre) označava nedjelju i godinu proizvodnje gume. Na primjer, ukoliko je DOT broj na gumi 3808 to znači da je guma proizvedena u 38. nedelji 2008. Krajnji rok u kome se gume smatraju novim i kao takve se mogu prodavati je 6 godina, naravno ukoliko su propisno skladištene. Ovo je preporuka svih vodećih proizvođača i međunarodnih institucija koje imaju veze sa gumama.
3. M+S standard (eng. Mud and Snow)
M+S standard odnosi se samo na geometriju šare i podrazumijeva da je 25% (i više) kontaktne površine otvoreno. Ovo zapravo znači da bilo koje gume čija šara ima navedene geometrijske karakteristike mogu biti M+S gume, bez obzira da li su one po svom sirovinskom sastavu i drugim osobinama gume za sve sezone, zimske gume ili ljetnje gume.
4. Oznaka pahuljice
Ova oznaka omogućava kupcima da u velikoj ponudi M+S guma lakše izaberu one koje su namijenjene za vožnju u pravim zimskim uslovima. To znači da će vam gume sa oznakom pahuljice obezbijediti drastično bolje vozne karakteristike i ponašanje na niskim temperaturama, po bljuzgavici i snijegu, od guma koje nose samo M+S oznaku.
5. Indeks nosivosti ili LI (Load Index)
LI je numerički kod koji odgovara maksimalnoj težini koju guma može da podnese. Indeks nosivosti na gumama koje imate na vašem vozilu pomnožen sa 2 mora da odgovara ukupnom opterećenju pogonske osovine vašeg vozila.
6. Indeks brzine (eng. Speed Index) je alfabetski kod koji odgovara maksimalnoj brzini koju guma može da podnese.
7. Dubina šare
Dubina šare je vertikalni raspon od vrha šare do dna najdubljeg kanala na gazećem sloju. Kod novih guma iznosi oko 8 mm, dok je kod pravih zimskih guma označenih pahuljicom i veća. Kod nas se dubina šare izražava u milimetrima, a prema pravilniku  zakonski obavezna minimalna dubina šare za M1 kategoriju vozila (vozila namijenjena za prevoz lica koja osim sjedišta vozača imaju najviše osam sjedišta) iznosi 1,6 mm za ljetnje gume i 4 mm za zimske gume.

8. Pritisak u gumama
Ukoliko je pritisak u gumama 20 posto manji od propisanog, njihov rok upotrebe može biti do 30 posto kraći. Ispravan pritisak u gumama ne određuje vrsta i dimenzija guma, već opterećenje vozila i stil vožnje, tj. brzina. Da biste saznali koji je ispravan pritisak za vaše vozilo, potrebno je da provjerite karticu proizvođača automobila koja se najčešće nalazi sa unutrašnje strane vozačkih vrata ili poklopca za gorivo, unutar pregratka za rukavice ili ispod haube, na kojoj se pored vrijednosti pritiska nalaze i preporučene dimenzije guma. Pritisak se provjerava kada su gume hladne, jer se tokom vožnje pritisak u njima povećava kako raste njihova temperatura.
9. Tubeless ventil
Veoma mali i relativno jeftin, ali veoma bitan dio kada je u pitanju bezbijednost i trajnost gume. Njegova uloga je da održi pritisak u gumi i preko njega je jedino moguće mijenjati i prilagođavati veličinu pritiska u gumama. Kapica ventila takođe mora biti u dobrom stanju jer predstavlja dodatni čep i sprječava da u ventil uđu prljavština i vlaga.

10. „Run flat“ gume su pneumatici koji su dizajnirani na takav način da ne ispuštaju vazduh kada se probuše, čime omogućavaju da nastavite da vozite ali smanjenom brzinom (do 90km/h) i ne duže od 150-300 km u zavisnosti od vrste gume.

Izvor: Buka.com

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 224 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 222 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Novembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda