Upozorenje: Gdje su moguće bujične poplave od 23. do 25. septembra

Foto: fokus.ba Foto: fokus.ba

Agencija za vodno područje rijeke Save upozorila je na mogućnost bujičnih poplava na slivovima rijeka Une, Sane, Gline, Korane, Bosne, Usore i Tinje.

Prognoza vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područja u Unsko-sanskom kantonu, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo za period od 23. do 25. septembra.

- S obzirom na to da su vodostaji trenutno u većim vodotocima niski, da je vegetacija još prisutna te da je tlo nezasićeno, očekuje se njihov umjeren rast. Ono što se prognozira pri ovakvim uvjetima su bujice, odnosno aktiviranje bujičnih vodotoka na navedenim slivovima - navode u Agenciji.

Pozvali su nadležne institucije da prate situaciju na terenu, da postupaju s ovlaštenjima te da se primjene mjere zaštite ljudi i materijalnih dobara.

mapa

Naglasili su da službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama te da ih pravovremeno obavijestiti o mjerama samozaštite.

Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog, danas je na svom Facebook profilu objavio informaciju kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana.

Kako je naveo, zbog izraženijeg utjecaja sistema niskog pritiska u Đenovi i tzv. upper forcing koja povlači mlazni tok prema jugu Mediterana, tokom predstojećeg vikenda širom Balkana očekuju se obilnije padavine.

- Obilje vlage se povlači na prednjem boku visinske termobaričke doline sa Mediterana i ispušta iznad jugoistočne Evrope u jugozapadnoj visinskoj struji. Obilnije padavine očekuju se u Krajini, zapadnim, jugozapadnim i jugoistočnim područjima Bosne, te u Hercegovini - naveo je Sladić.

Izvor: fokus.ba

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1830 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa