Iako su vodostaji rijeka Une i Krušnice od juče od popodnevnih sati u blagom porastu,tek po centimetar ili dva na sat vremena bujične vode,potoci i klizišta su problemi sa kojima se ekipe Civilne zaštite i vatrogasci sada najviše na terenu suočavaju.Naši novinari od jutros sa Civilnom zaštitom obilaze teren i kako javljaju pored juče registrovana četiri klizišta, dva u ul.Prvomajska zatim Crkvina i Krupljanima poznata tzv.Gulanova okuka jutros se otvorilo još jedno i to na V.Badiću u blizini škole i ambulante gdje je asfalt popucao i odlomio se ,a samo stotinu metara niže pucanje asfalta je krenulo.

Badić

Zbog odrona gotovo nemoguća putna komunikacija sa Crkvinom

Na odronu na Crkvini stanje od jutros je gore nego juče,odron je sve veći,a koliko su mještani očajni govori i to da su na mjesto odrona donosili piljavinu i najlon kako bi pokušali zaustaviti odron.Kada je Crkvina u pitanju, problem nije samo pomenuti odron koji je nedavno uradjenu dionicu asfalta suzio do mjere da automobil ne može proći , već i bujične vode koje na nekoliko mjesta snose zemlju i drveće.

Crkvina

U Baštri gdje je voda takodje prijetila da napravi velike probleme za sada je nanijela štetu baštama koje su pod vodom,asfalt je takodje na nekoliko mjesta ispucao.Veće područje u predjelu oko nekadašnje Otočanke je takodje pod vodom.

Baštra

 

Od jutros vatrogasci i Civilna zaštita djelovali su kod drvenog mosta u Bos.Krupi kako bi kace mosta oslobodili od drveća i bujičnog materijala čiji pritisak je prijetio konstrukciji mosta.

Drveni most

Prema prognozama kiša bi polako trebala da staje do srijede ujutro,vodostaji rijeka Une i Krušnice nisu kritični ,ali podzemne vode i potoci su ono što sada predstavlja problem.Juče je potok Svetinja i podzemne vode dovele do problema mještanima istoimenog naselja gdje je voda prodrla u prizemlja pojedinih kuća i pomoćnih objekata.S obzirom da je stranica Agencije za vodno područje rijeke Save preopterećena i vrlo teško0 ažurira podatke,one ikoje imamo su od jutros od sedam sati kada je Una u Bos.Krupi bila na 258 cm,u Otoci na 291cm,za Krušnicu nemamo podataka.Kako to izgleda na terenu pogledajte u galeriji ispod.Područja na slikama su Crkvina,Veliki Badić,Baštra i drveni most u Bos.Krupi.

Elma V / Renata S.

 

 

 

Jutros je u službenoj posjeti općini Bosanska Krupa boravio premijer USK Mustafa Ružnić koji je želio da se informiše o stanju na području Općine koja je juče proglasila stanje prirodne nesreće zbog obilnih padavina koje su dovele do poplava i klizišta.Načelnik Armin Halitović je ,informišući premijera da je Štab Civilne zaštite u petak odobrio da se krene u realizaciju plana mjera odbrane od poplava kazao da je Civilna zaštita uključujući i vatrogasce vatrogasnih jedinica sa područja općine na terenu od subote gdje se na kritične tačke dovoze vreće i pijesak kako bi gradjani mogli štititi svoju imovinu od prodiranja vode u domove te da se interventno djeluje mehanizacijom na otklanjanju problema uzrokovanih odronima ili drvećem koje pravi fizičke prepreke u oticanju voda kako u koritima rijeka tako i u potocima.Premijer Ružnić je kazao da će prema sinoćnjoj odluci i za Bos.Krupu interventno biti odobreno 20 000 KM kako bi se pomoglo u suzbijanju posljedica padavina koje se u većem obimu prognoziraju do sutra.

Od petka mi smo u stalnom kontaktu sa našim načelnicima i gradonačelnicima,direktorom FUCZ.Sinoć nakon održanog sastanka Štaba Civilne zaštite bili smo u S.Mostu jutros sve do četiri sata,danas evo Bos.Krupa.Želim zaista da se zahvalim svim ljudima,načelnicima,gradonačelnicima,direktorima javnih ustanova i javnih preduzeća koji su poduzeli sve mjere kako bi se zaštitili gradjani i imovina onoliko koliko je to moguće.I mogu da kažem da vladamo situacijom,sad za sad“.

Iako je sinoć zasjedao Kantonalni Štab Civilne zaštite nije donešena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće za područje Kantona ,ali s obzirom na stanje u S.Mostu gdje je najteže i koji su proglasili stanje prirodne nesreće,a onda i općine B.Krupa i Ključ za pretpostaviti je da nakon što i Cazin donese ovakvu odluku,do čega će vrlo vjerovatno doći već danas u toku dana i USK ipak proglasi stanje prirodne nesreće.

Evo znate sigurno da su i općine Ključ i Sanski Most proglasile uz Bos.Krupu stanje elementarne nepogode zato ćemo poslije ovoga svakako sjesti sa direktorom FUCZ ,napravićemo procjenu stanja i vidjećemo kako i u kom pravcu usmjeriti kada je u pitanju USK.“

Načelnik Halitović je kazao da ono što nama treba od premijera i Vlade USK je razumijevanje i ova interventna sredstva govore upravo u prilog tome.

Mi smo juče proglasili stanje prirodne nesreće i premijer je evo reagovao i potpisao nalog za interventna sredstva od 20 000 KM i to je u suštini ono što nama treba od premijera i Vlade USK, to jedno razumijevanje i pomoć u rješavanju problema u ovakvoj i sličnim situacijama.“

Takodje prilika je iskorištena da se porazgovara i o nekoliko infrastrukturnih projekata na području Općine kao i da se premijer upozna o radu Udruženja „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ kako bi Kanton sa svoje strane kroz grantove za kulturu pomogao da se ovaj projekt u Arapuši sa uspjehom razvija.

Renata S.

Premijer USK u posjeti BK 2

 

Premijer USK u posjeti BK 3

Željo i Sloga upisali pobjede, ŽNK „Željezničar 2011“ bod protiv lidera

Sport1405a

 Sport1405b

- Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda kao ni krivičnih djela.

Vatrogasna jedinica izvještava da je imala intervenciju i dojavu o požaru u 10,30 sati ul.Radnička požar put.motornog vozila.Požar ugašen u 11,00 sati.

    U 08,30 sati tehnička intervencija uklanjanje drveća ispod mosta u ul.Pazadžik.

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 25 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 4 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, slovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim i klizavim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 08,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 4 C , vlažnost zraka 97 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 259 cm,u Bosanskoj Otoci 291 cm a rijeka Krušnica 349,5 cm  (NV).

Općina Bosanska Krupa 13.05.2019.godine donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog posljedica uzrokovanih obilnim kišnim padavinama,klizištima i odronima.

Rijeka Krušnica izlila se iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište i nekoliko pomoćnih objekata.Potok Svetinja izlio se iz svog korita i poplavio oko 40 stambenih i 40 pomoćnih objekata,izvršeno izmještanje stoke od strane vlasnika.Potok Bukovska izlio se iz svog korita i poplavio lokalni put i nekoliko stambenih objekata.Potok Voloder izlio se iz svog korita poplavljene lokalne ceste.Potok Baštra izlio se iz svog korita.Pojave klizišta na lokalnom putu Otoka-Crkvina, ul.Prvomajska,lokalni put Burzići, lokalni put Drenova glavica, ul.Omladinska.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 682 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda