Zbog pojačanih padavina u narednih pet dana (od 12. do 17. maja) očekuje se povećanje vodostaja na svim rijekama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, posebno na području Unsko-sanskog kantona (Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne, sa mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama te je moguće i izlijevanje iz korita te plavljenje imovine i putne komunikacije. S obzirom na karakter prognozirane pojave (kiša, otapanje snijega, zasićenost tla...), opasnost od izlijevanje iz korita se, prije svega, odnosi na slivove rijeke Une i Sane - najugroženiji su gradovi Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać, te na gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, a posebno veće pritoke - kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča, kao i na bujične vodotoke.Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkog stanju se provode u skladu s Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Ukoliko dođe do dostizanja mjerodavnog nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, Agencija za vodno područje rijeke Save će provesti sve mjere predviđene FOP-om.Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava sugeriše na povećan oprez stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štete ukoliko dođe do plavljenja, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u FBiH.Podsjetimo, intenzivnije padavine koje se očekuju u narednom periodu, od 12. do 17. maja mogle bi, prema najavama meteorologa, izazvati izlijevanja određenih rijeka i korita u BiH. S obzirom na ozbiljnost situacije, Ministarstvo sigurnosti zbog najavljenih poplava u BiH obavijestilo je i Evropsku uniju te sve nadležne institucije iz sistema zaštite i spašavanja u BiH koje trebaju biti u stanju pripravnosti u slučaju potrebe za podrškom.

Stanje na terenu se prati

Prema informacijama kojima raspolažemo pripadnici Civilne zaštite općine Bos.Krupa, prema planu, već poduzimaju preventivne mjere u vidu odvoza vreća sa pijeskom na neke od najkritičnijih tačaka kao što su Svetinja,ul.Bihaćka i Otoka-područje Kajtezi.Stanje na terenu se prati i u narednim satima prema prioritetima će se i reagovati.Na sjednici Štaba Civilne zaštite općine Bos.Krupa u petak upućen je apel i gradjanima da budu kooperativni i suradjuju sa pripadnicima Civilne zaštite i vatrogasnih jedinica koje budu na terenu kao i da pravna i fizička lica koja se inače nalaze na kritičnim tačkama takodje poduzmu mjere koje su u njihovoj moći kako bi se eventualne štete usljed mogućih poplava smanjile.Inače vodostaji rijeka Une i Krušnice nisu blizu kritične granice, ali bi se vodostaj mogao povećavati iz sata u sat.S obzirom na očigledne probleme na web stranici AVP Sava trenutno se teško dolazi do podataka,ali prema posljednjem mjerenju ,a to je 17 sati niti jedan nivo nije ni blizu kritičnog.

Una(Bos.Krupa)- 81 cm/290 cm

Krušnica (Bos.Krupa) – 135 cm

Una (Otoka) – 130 cm

Medjutim, treba uzeti u obzir da su se prognoze ostvarile i da je intenzivnija kiša krenula upravo danas pa je i realno očekivati da će svi vodostaji biti u porastu. Probleme bi usljed svega rečenog vrlo brzo mogli izazvati potoci zbog čega Civilna zaštita posebnu pažnju i usmjerava na već od ranije poznate kritične tačke.

Inače vodostaj rijeke Une u Bos.Krupi svoj rekord imao je decembra 2008.godine kada je iznosila 313 cm,odbrana od poplava je na 290 cm.

Izvor: AVP Sava/FUCZ/RadioBK

Nesreća se dogodila u mjestu Stegarić, a poginuo je policijski službenik inicijala G.J. dok je njegov kolega S.S. zadobio teške tjelesne povrede.

Za Klix.ba je potvrđeno da je riječ o službenicima Granične policije BiH koji su u trenutku nesreće išli na posao odnosno preuzimanje smjene.

Uviđaj će izvršiti službenici PS Bosanska Krupa nakon čega će biti poznato kako je došlo do tragičnog ishoda.
 
Izvor: Klix.ba

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 643 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda