Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Rezak
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Rezak

Članak je filtriran: Mart 2019

Nakon brojnih poziva naših slušatelja iz inostranstva koji su primjetili da se našim imenom „Radio Bosanska Krupa“ koristi neko sasvim nepoznat i da zloupotrebljava ime našeg radija za sadržaje koji nisu u našoj šemi i nisu proizvod našeg programa, obavještavamo  sve slušatelje  koji nas prate putem interneta da nas isključivo slušaju i prate putem naše web stranice www.radiobk.ba.

 
RadioBK

„U sve se petljamo, sve znamo, kritikujemo, govorimo iza leđa, jadikujemo…na glas sve, odjednom, ali uvijek na usluzi drugima. Možda su nas ta neprekidna druženja, kafa i naš “ ćeif“ ponekad spašavali iz teških vremena. Mi ne idemo psiholozima, mi smo psiholozi jedni drugima. Ali to razumijemo samo mi sa ovih prostora. To je „naša stvar“ kako mi doživljavamo našu muziku i padamo u „sevdah.“ Stranac će biti zaprepašten našim dovitljivostima i našim prijekim putevima“, dio je teksta Ane Marije Slijepčević iz Gradiške koji je izabran kao jedan od pobjedničkih na konkursu Mreže savjeta/vijeća učenika u BiH (mreSVUBiH) o životu i narodima u Bosni i Hercegovini. Konkurs je realizovan pod nazivom „Burek, Burek, Бурек“ i imao je za cilj da motiviše mlade iz cijele BiH da kroz literarni rad, video ili fotografiju izraze svoje viđenje multikulturalne Bosne i Hercegovine.

 „Noćas, gledajući u zvijezde zapitala sam se šta je to sudbina. Mogla sam da čujem sopstvene otkucaje srca, shvatajući da cijeli svoj život u stvari živim na granici. Često sam znala da posmatram bolne grimase i lažne osmijehe na licima mojih sugrađana. Umorni su svi od tog rata, napetosti, tenzija i politike koja nam se nameće, ali najviše od mržnje“, napisala je Aleksandra Đorem, iz Istočnog Sarajeva u svom tekstu. Jasmin iz Gračanice je zajedništvo predstavio kroz pjesmu:

„I Uskrs i Bajram u Bosni se slave

Farbaju se jaja i jedu baklave

I pjevaju se pjesme o ljubavi i sreći

Treba li se išta više o Bosni reći

Osvrni se i pogledaj naše kule stare

Ne daj da ti dušmani taj merak kvare

Poslušaj rijeku kako tiho žubori

Pogledaj kako vječna vatra gori“

Pored literarnih radova, neki su odlučili da svoje viziju zajedništva predstave fotografijom i likovnim radom. Belma Haskić i Lejla Mehanoli Bosnu i Hercegovinu vide ovako:

Bosanska Krupa

 Mreza mira USK

I za kraj, pogledajte video koji savršeno prikazuje Bosnu i Hercegovinu sa svim njenim „začinima“, Ajle Imširović iz Ilijaša.

https://www.youtube.com/watch?v=BD-yalVLLTc

Bosna i Hercegovina je mnogo ljepša u očima mladih.

Pobjednici konkursa će prisustvovati mirovnom kampu kojeg organizira Mreža savjeta/vijeća učenika BiH. Na kampu će moći detaljno razgovarati o problemima s kojima se suočavaju te planirati aktivnosti kojima će te probleme pokušati riješiti.

Projekat se realizuje uz podršku Američke ambasade u BiH.

 

Izvor: Benjamin Duraković PR Mreže Vijeća učenika USK (mreVUK USK)

 

U četvrtak je u maloj sali Doma kulture održana promocija knjige “Deset vrata pakla”, renomiranog pisca i kulturnog radnika Rezaka Hukanovića. Knjiga je prevedena na preko 40 jezika i našla je svoje mjesto u mnogim bibliotekama širom svijeta. Ovu knjigu porede sa Levijevom knjigom o holokaustu, a recenzent Eli Wiesel, nobelovac iz Velike Britanije, uporedio je ovu knjigu sa Danteovim krugovima pakla, gdje je kazao da nema tek devet, već da je Hukanović ovim djelom pokazao deset krugova pakla.Rezak Hukanović ne govori o mržnji. Ne govori sa mržnjom i prezirom. Govori sa bolom i ponekad sa teškim suzama u očima. Rezak Hukanović je preživio logor, preživio Prijedor:

‘’Nazaloist moj grad je poznat po zločinu, zločinu čija sam žrtva bio i ja, među hiljadama drugih stradalnika.’’

Knjiga koja svjedoči o boli, stradanju, strahu, umiranju, ljudima i neljudima, ranama i sjećanjima koja nikad neće nestati, kod onih koji su preživjeli, ali I spomenu i sjećanju na sve one kojih više nema. Knjiga svjedoči istinu, jer kako kaže pisac, istina je samo jedna i nema množine. Pisac, ali i knjiga su nekoliko puta bili svjedoci nečovječnosti, u Hagu, oči u oči sa zločincima i niti jednom niko nije opovrgnuo tu istinu.

‘’Istina je samo jedna.mi trebamo istrajati na tome da naša istina ima čvrste temelje, da se ničim ne može pobiti. Mi to moramo naprosto zbog onih što su dali živote za ovu državu, prolili krv, za mnoge porodice koje su dali djecu, unuke, da bi mi živjeli bolje. Ja ne vidim taj bolji život!’’

Edukativno, historijsko i istinito svjedočenje o logorima, o ratu, o istini… O Prijedoru i ličnim iskustvima onih što su slobodu doživjeli kao novi život, novu priliku. Jer nisu vjerovali da će ikad izići živi. Mnogi od njih i nisu. Mnoge od njih i danas svjedočimo i tražimo, molimo se za njih i oplakujemo. Nijedna kazna ne može biti dovoljna za nečovječnost i nehumanost, a ni potoci suza ne mogu oprati toliko krvi i zločina koje su ovi ljudi prošli. Samo je šteta da nas je tako malo sinoć svjedočilo ovoj istini. Jedna nemjerljiva lekcija, koja je sinoć propuštena, za sve mlade ljude ove općine. Ogromna istina o istini, krvlju napisana, suzom popraćena. Jedna ogromna sloboda, koju je riječima teško opisati. Hukanović je to uradio.

‘’Ja imam običaj da kažem na početku, knjige se obično pišu na mašini, olovkom, kompjuterom. Moja knjiga je napisana krvlju. Ona je napisana krvlju mojih suboraca iz tih hala I iz tih štala Omarske i Manjače, I mojom vlastitom. Ja sam poznavao dječaka koji je gledao kako su njegovom ocu polomili obje ruke, kršili rebra, unakazili lice. Izbili zube. Lobanja mu je čak bila napukla 4.5 cm. Taj dječak je moj sin.’’

Kažu da historiju pišu pobjednici, da je pišu oni koji je se sjećaju. Kako kaže Hukanović, od prošlog rata, iste stvari su se izdešavale, na istim područjima, istim ljudima. Da smo više čitali, znali bismo:

‘’ Ja se vratim u neka ranija vremena, kad a su nas u osnovnoj školi dovodili tipove poput mene sad, koji su nam pričali o ratnim vremenima, o partizanima, o Kozari. To sada nema. Svako od vas iz publike ima svoj roman, svako je doživio rat na svoj način. Al’ ta djeca, oni ne znaju. Ja sam naišao na jednu knjigu jednog autora iz Bosanskog Novog pisana 1947/48 godine. Ista stratišta, ista prezimena gdje su ubijanje Prijedorske porodice. Znači mi činimo iste greške I čini mi se, ne daj Bože, da dođemo u neku novu takvu situaciju, da bi ovaj rat koji je iza nas bio samo žurnal.’’

Ponukani tematikom , a sa druge strane izuzetno lošom posjećenošću ovog, ali uglavnom i svih drugih kulturnih dogadjaja ne možemo ,a da se ne osvrnemo na činjenicu da se po ko zna koji put potvrdjuje kako smo “negdje usput izgubili sluh za kulturu”.Gdje su na promocijama kulturnjaci, prosvjetari i visokoobrazovani ljudi?! A onda ćemo u generalnoj ocjeni reći kako se ništa ne dešava…jesmo li upravu!?

Bosanska Krupa, osnosno JU Centar za kutluru, obrazovanje i informisanje pa i nekoliko udruženja i organizacija, čak i pojedinaca- entuzijasta, organiziraju različite manifestacije, no posjetilaca u Domu kutlure je sve manje. Skoro pa nikako(galerija slika na kraju teksta).

I da sada budemo ironični pa da pitamo da li je riječ o nezainteresiranost svih nas ili što je Dom kutlure na brdu pa teško doći? Da li je to indolentnost i nepoštivanje osnovnih građanskih vrlina? Da li će biti do toga da više niko ne čita, ne razumije i ne cijeni umjetnost? Generacije odrastaju u neznanju, a kako bi i znali kada ih od malih nogu ne učimo i ne dovodimo na kulturne dogadjaje.To ne čine ni porodice,ni prosvjetni radnici u školama , ne govorimo djeci zašto ‘vidjeti’ kulturu. Čast izuzecima, a njih je toliko malo, da na prst jedne ruke stanu.

Gradjani Bosanske Krupe, koji bi ako ništa drugo, a ono zbog sudbine koja nas je zadesila trebali posjećivati promocije knjiga ,makar tematike kakvu tretira knjiga “Deset vrata pakla”.Jer sa pravom se pitamo hoće li naša djeca znati istinu,onu jedinu pravu,o čemu školski udžbenici malo ili gotovo nikako ne govore.Griješimo,jer ne izvlačimo pouku iz historije,ne učimo našu djecu,a sada već svjedoci smo-historija se ponavlja….dočekujemo li je spremni?!

Elma V.

{gallery}Rezak:::0:0{/gallery}

Udruženje žena za održivi razvoj “Vakat” iz Jezerskog obilježilo je sinoć svoju treću godinu postojanja.U ugodnom ambijetu restorana “Alga” i u prisustvu brojnih zvanica,udruženja,uglavnom žena sa USK, obilježili su godišnjicu uz osvrt na rad u godinama iza i planove u ovoj godini.Kako je kazala predsjednica udruženja Suada Harčević radilo se na projektima koji su za cilj imali veće angažovanje žena sa sela s ciljem razvoja i osnaživanja života unutar lokalne zajednice.Od 150 članica pedesetak je aktivnih,a kao aktivnost koja je do sada možda najviše privukla pažnje je sajam domaće proizvodnje i narodnih rukotvorina koji je održan na jesen prošle godine u Jezerskom.Šta jedno ovakvo udruženje ima za cilj i kako vide svoj rad do sada i u budućnosti predsjednica Harčević kaže:

Mi večeras obilježavamo treću godišnjicu našeg rada.Od samog početka cilj nam je promovirati kulturne, tradicionalne vrijednosti kao i potencijale ruralnog turizma naše društvene zajednice.Ova večer je posvećena ženi općenito,a najviše ženi sa sela koja je na margini društvene zajednice.Udruženje svoj rad unapredjuje kroz projekte pa bih tako rekla da smo u prošloj godini uspjeli preko projekta osigurati informatičku opremu neophodnu za naš rad,a na isti način,dakle sredstvima projekta organizovati sajam domaće proizvodnje i narodnih rukotvorina na koji smo zaista ponosni,jer je privukao dosta pažnje,ali smo kupili i šivaće mašine.Tim mašinama do sada smo šili opremu za kulturno-umjetnička društva,a radili smo i opremu za uduženje “Jasminka Čaušević” iz Arapuše.”

Općina Bos.Krupa koja pomaže rad udruženja kroz budžet je prepoznala i vrednovala rad udruženja “Vakat” kao jednog od organizovanijih udruženja što je sinoć obraćajući se prisutnima i kazao općinski načelnik Armin Halitović.Uz poziv za aktivnim nastavkom djelovanja čestitao im je treću godišnjicu od formiranja i poželio mnogo sreće u daljem radu.Svečanosti kao gosti, odazvale su se članice udruženja kako iz Bos.Krupe tako i iz Bužima,V.Kladuše,Cazina,Bihaća kako bi uveličale, za članice udruženja “Vakat” vrlo bitan dogadjaj, jer kako reče predsjednica Harčević “ova večer je bila posvećena ženi,najviše ženi sa sela koje su na margini društvene zajednice” i zbog toga je utoliko i značanija uloga i djelovanje samog udruženja kojem i RadioBK želi mnogo sreće u daljem radu.

RadioBK

1

2

3

Svakog mjeseca Policijska stanica Bosanska Krupa Općinskom vijeću dostavlja na uvid izvještaj o stanju na području Općine u raznim oblastima od stanja u saobraćaju do stanja u oblasti kriminaliteta.Ono što je pozitivno je činjenica da sa obzirom na svu situaciju vezanu uz migrante i otežavajuće okolnosti rada i djelovanja policijskih službenika stanje se iz mjeseca u mjesec karakteriše kao zadovoljavajuće.

U mjesecu januaru 2019. godine evidentirano je ukupno 9 krivičnih djela, što je neznatno povećanje u odnosu na 2018.godinu.Uglavnom je riječ o sitnijim provalama odnosno krivičnim djelima protiv imovine. U mjesecu januaru je bilo i smanjenje broja slučajeva narušavanja javnog reda i mira za skoro 43%. U januaru mjesecu takodje je zabilježen i pad u broju saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2018.godinu za 53 %. I dalje najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su: neprilagođena brzina kretanja vozila uslovima i stanju puta, nepropisno preticanje, obilaženje, mimoilaženje, nepropisno skretanje isl.

Izdatih prekršajnih naloga u odnosu na isti period prošle godine je manji za skoro 30 %, a najčešći prekršajni nalozi su prekoračenje brzine, neposjedovanje propisane opreme, , nepropisno zaustavljanje i parkiranje, nekorištenje sigurnosnog pojasa, vožnja pod uticajem alkohola itd.U toku januara mjeseca kontrolisano je ukupno 2143 vozača i vozila,na području Općine i izvršen pregled 827 vozila.

Tokom mjeseca januara, zbog prijava različite prirode, naročito u noćnim satima u povratničkim naseljima je pojačan rad patrola policije pored ostalog u cilju otkrivanja i hvatanja počinioca krivičnih djela, sprječavanja nelegalne sječe šuma koja je u zadnje vrijeme na ovim područjima aktuelna U mjesecu januaru su u 2 slučaja, pripadnici Policijske stanice Bos. Krupa, su poduzimali mjere i radnje po akciji „Drvo“, prilikom zaticanja u bespravnoj sječi drveta ili u nelegalnom prometu i transportu drveta i drvnih sortimenata. I dalje bilježmo napade pasa lutalica,u januaru su evidentirana dva takva slučaja.

Elma V.

Savez općinskih udruženja poljoprivrednika USK(SOUP) juče je u Bos.Krupi održao svoju desetu izvještajnu sjednicu Skupštine koja je kažimo odmah na početku, prihvatila izvještaj o radu za 2018.godinu kao i program rada za ovu godinu.Tako se moglo čuti na sjednici da su se poljoprivredni proizvodjači na USK,pored ostalog i prošle godine borili za redovno isplaćivanje premija za mlijeko i subvencija,za prihvatljivu otkupnu cijenu mlijeka,radili na saradnji sa organima vlasti od federalnog do općinskog nivoa.

Skupštini je prisustvovao i ministar poljoprivrede ,vodoprivrede i šumarstva USK Sulejman Kulenović koji je kazao da je za ovu godinu planirano povećanje izdvajanja u budžetu USK za poljoprivredu sa 4 000 000 KM na 4 500 000 KM te da je dogovoreno da otkupna cijena mlijeka sa 10 feninga ide na12 feninga po litri, sa čime su poljoprivrednici bili zadovoljni.Takodje je ministar Kulenović kazao da je u budžetu za poljoprivredu iz 2018.godine ostalo još 300 000 KM neutrošenih sredstava od kojih će značajan dio biti izdvojen za projekte za mlade do 35 godina u ruralnim sredinama.Kako se moglo čuti poljoprivrednici su nezadovoljni odnosom federalnog resornog ministarstva koje bez saradnje sa poljoprivrednicima donosi pravilnike i druga akta kojima se ide direktno na štetu poljoprivrednika,a s ciljem kako su rekli, ušteda kako bi vratili dugove iz prethodnog perioda uz to kasni se sa donošenjem programa poticaja,što ponovo,smatraju poljoprivrednici rade kako bi “kupili” vrijeme i odgodili isplatu.Tako je primjerice prema jednom pravilniku mljekar sa dvije krave i 500 litara mlijeka mogao ostvariti poticaj da bi kasnije u 2018.godini izmijenili pravilnik i unijeli tri mliječne krave,čime je veliki broj malih gazdinstva ostao bez prava na poticaje,iako su prijavu proizvodnje izvršili prema pravilniku koji ih je uključivao u poticaje.Zbog ovih ,ali i brojnih drugih problema koji konstantno prate ovu granu privrede na Skupštini su doneseni i konkretni zaključci.

-Da Federalno ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva najkasnije do desetog aprila donese program novčanih podrški i taj program da se zbilja zove program novčanih podrški,podsticaj u poljoprivredi, a ne da se zove subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima što je van svake pameti;

-Nakon toga do 20.aprila da kantonalno ministarstvo,odnosno Skupština USK usvoji odluku o programu novčanih podrški kad je kantonalni nivo u pitanju i da se obavezno kroz taj program predvide edukacije poljoprivrednih proizvodjača;

-Da se u Programskim sredstvima za poljoprivredu USK obavezno planiraju sredstva za investicijska ulaganja ,naročito za registrovane srodne djelatnosti-poljoprivredne obrte;

-Ukoliko se zaključci koje smo donijeli ne ispoštuju, onda naravno zna se šta može uslijediti.Mi moramo tražiti svoja prava pa i protestima-kaže Husejin Selimović,predsjednik SOUP-a USK.

Sjednici je prisustvovala i skupštinska zastupnica i predsjednica Komisije za poljoprivredu USK Vildana Alibabić koja je istakla važnost edukacije samih poljoprivrednika, ali i hitnost potrebe usvajanja Strategije razvoja poljoprivrede na USK ,kako bi se odredile smjernice i pravci u kom treba da se kreće poljoprivreda i ulaganja u poljoprivredu na ovom kantonu.

Renata S.

Zmaj od Otoke, Dijamant sa Une, Zinedin Mustedanagić odigrao je maestralno utakmicu i donio pobjedu mladoj reprezentaciji BiH (U-21) nad Moldavijom.                                                                                                                

Na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo mlada nogometna reprezentacija naše zemlje, igrači do 21 godine, sa 4:0 savladala je Moldaviju.Junak i najbolji igrač utakmice bio je Zinedin Mustedanagić iz Bosanske Otoke, član Ruzomberoka, slovačka prva liga, koji je sa dva efektna gola i asistencijom, bio najbolji pojedinac susreta.                                

Sjajio je Dijamant sa Une tokom cijele utakmice te svojom predstavom nagovijestio da će u skoroj budućnosti A nogometna reprezentacija naše države dobiti još jednog odličnog nogometaša.

Emir Sedić

Planinarsko društvo „Grmeč“ iz Bosanske Krupe ovog vikenda ( 30. i 31. marta) u suradnji sa Američkom ambasadom u BiH i Penjačkim klubom „EXTREME“ iz Banja Luke organizuje penjački vikend u rejonu sportskog penjališta „Sokolov kamen“ na kojem se očekuje dolazak oko 150 penjača i zaljubljenika u prirodne ljepote iz BiH, ali i šire. Na ovaj način, Bosanska Krupa se nameće kao jedna od nezaobilaznih tačaka na mapi poklonika ovakvih outdoor aktivnosti. Kako ističu u društvu, cilj projekta je da Bosanska Krupa po ko zna koji put javnosti pokaže svoje skrivene ljepote, ali i da motivira mlade, kao i one koji se tako osjećaju na ovakav vid druženja i bavljenja ovim sportom koji u svijetu uzima sve više maha i postaje sve popularniji. Iz tog razloga članovi PD „GRMEČ“ pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže.

Zbog toga planinarsko društvo „Grmeč“ poziva sve penjače i zaljubljenike u prirodu i prirodne ljepote iz BiH da dođu na otvaranje novog penjališta "Sokolov kamen" kod Bosanske Krupe i da se pridruže četvrtom penjačkom kampu koji će biti održan od 30-31.03.2019. godine na pomenutom penjalištu, a u sklopu projekta "The outdoor connection". Ovaj penjački biser Une, trenutno broji 15 smjerova raznih težina sa ogromnim potencijalom za nove smjerove (kompletan spisak smjerova se nalazi na kraju ovog teksta).

Za sve učesnike je obezbjeđeno kamp mjesto u "Una" kampu. Učesnici su dužni ponijeti svoju kamp opremu te su dužni platiti boravišnu taksu u iznosu od 2 KM po noćenju. Postoji mogućnost spavanja u bungalovima, pri čemu je cijena 15-20KM, a za sve dodatne informacije i rezervacije kontaktirajte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na Viber putem telefona +49 172 380 38 32. Troškovi goriva za učesnike će biti pokriveni. Svoj dolazak potvrdite na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem FB-a.

Okvirni program:

SUBOTA
-09:30h- 10:00h okupljanje učesnika - restoran "Alga" Bosanska Krupa
- 10:30 - 17:00h penjanje na stijenama
- 18:00 - 19:00h radionica tolerancije
- večera i druženje

NEDJELJA
- 10:00h penjanje na stijenama
- 18:00h povratak kućama

PD Grmec 2

Spisak smjerova:

1. Zen Yi 7a+?
2. Nataša se nećka 6b?
3. Banjalučki 6a
4. Kriva filozofija 5c
5. Mafin 5a
6. Čupava šuma 5a
7. Medo te posmatra 5c
8. Makinava 6a
9. Barbara white 6b?
10. Mrka 6b?
11. Simultanka 6b?
12. Stršljen 7a+?
13. Kulturno-umjetničko društvo Sad 7b?
14. Noćna straža 6c?
15. Gladne oči 6c?

U subotu od 10:00 sati se kreće ispred restorana Alga odakle se autima ide prema penjalištu. 
Lokacija restorana Alga: 
https://goo.gl/maps/SDZjDSuxqHq
Lokacija parkinga penjališta: 
https://goo.gl/maps/xDhp7Ahwd9p
Lokacija penjališta: 
https://goo.gl/maps/4hBHPUXrd6H2
Lokacija kampa: 
https://goo.gl/maps/am58UeVR12G2

 Osim toga, u aprilu, tačnije 20. 04. 2019. godine (subota) Planinarsko društvo „GRMEČ“ organizuje tradicionalnu, već nadaleko poznatu manifestaciju „PLANINARSKA ŠETNJA KRUŠNICA-ŠUJNOVAC 2019“ koja predstavlja svojevrsni, nezvanični otvor turističke sezone u Bosanskoj Krupi.

Na ovom događaju je prethodnih godina učestvovalo između 350 i 450 planinara i građana - ljubitelja prirode iz Bosanske Krupe, sa područja USK, ali i iz drugih krajeva BiH (Sarajeva, Konjica, Bugojna, Zenice, Travnika, Maglaja, Banja Luke, Kozarca, Prijedora...), R Hrvatske (Sisak, Osijek, Zagreb, Korenica...), R Slovenije (Ljubljana), R Austrije (Linz)..., te je ostvareno preko 100 noćenja u dane manifestacije.

Izvor : PD“Grmeč“

PD Grmec 1

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da, na osnovu Zakona o računanju vremena, ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu.Dakle, ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 31. marta 2019. godine, kada će vrijeme u 2 sata 00 minuta i 00 sekundi biti računato kao 3 sata 00 minuta i 00 sekundi.

Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ Bosanska Krupa neumorno radi na tome da široj javnosti približi život i djelo jedne od najposebnijih i najznačajnih ličnosti Bosanske Krupe,a posebno Arapuše, reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića.                                                             

U proteklim godinama Udruženje je organiziralo prigodne manifestacije „Dani reisa Čauševića“ i susrete hadžija u Arapuši, izgrađena je Spomen-kuća u Arapuši, objavljena knjiga  „Mehmed Džemaludin ef.Čaušević“ te uređena pokretna izložba slika o reisu Čauševiću.                                                                                       

Ovom prilikom najavljujemo još jednu aktivnost Udruženja „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“. Naime, u četvrtak, 28.marta obilježit će se 81.godišnjica od preseljenja na Ahiret reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića. Tim povodom Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ organizuje učenje tevhida u džamiji u Arapuši, od 12,30 sati.Udruženje je obezbijedilo i prevoz do Arapuše sa polaskom iz Bosanske Otoke u 10,45 sati (Ljusina – 11,00, Bosanska Krupa - 11,15 i Ostružnica-Orasi u 11,30) te povratkom u 14,30 sati.Također,Udruženje je uputilo poziv  sugrađanima da u četvrtak, 28.marta, prisustvuju učenju tevhida kao i da posjete Spomen kuću reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića u Arapuši.

Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ najavljuje sljedeću aktivnost za 10.april, kada će, povodom godišnjice Medrese „Mehmed Džemaludin Čaušević“ u Cazinu, upriličiti četvrtu po redu promociju knjige „Mehmed Džemaludin ef.Čaušević“ autora dr.Fikreta Midžića koja će biti obogaćena i pokretnom izložbom o reisu Čauševiću.

Hadži Mehmed Džemaludin ef. Čaušević rođen je 1870. godine u mjestu Arapuša kod Bosanke Krupe. Nakon završetka Bihaćke medrese, školovanje nastavlja u Istanbulu gdje studira pravo, književnost, teologiju, filozofiju, misticizam i historiju. Izabran je za reisu-ul-ulemu 1913., a ostavku je podnio 1930. godine, nakon čega se posvetio prevođenju Kur'ana na bosanski jezik koji je objavljen 1937. – godinu dana prije Čauševićeve smrti.  

RadioBK                                                                                                                  

Stranica 1 od 6

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 513 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa