Medeno polje najvjerovatnije će ipak biti lokacija na kojoj će se graditi prihvatni centar za migrante koji se nalaze na području USK. Ova odluka trebala bi biti povrđena već sutra na sjednici Vijeća ministara BiH, rekao je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prilikom posjete Unsko sanskom kantonu.

Nadam se da ćemo sutra na sjednici Vijeća ministara donijeti odgovarajuću odluku i da će to definitivno značiti rješenje problema sa migrantima na prostoru USK”, rekao je Mektić za BHRT.

Lokalna vlast u Bosanskom Petrovcu energično je protiv smještanja migranata na Medenom polju, na području njihove općine. Boje se, kako tvrdi načelnik općine, incidenata.

 

Hujić: Mislimo da će biti incidenata!

Nećemo mi sada uzimati oružje u ruke, ali ja ponavljam da smo mi protiv dolaska tih ljudi. Ne zato što ih ne volimo, nego zato što imamo jedan fin život ovdje i smatram da će tu biti incidenata”, smatra načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić.

Ministar Mektić posjetio je i Veliku Kladušu i predložio da se migranti koji se nalaze u naselju Trnovi izmjeste u šatore u mjestu Polje, dok ne bude izgrađen prihvatni centar u Bosanskom Petrovcu. Ovo bi, kako je najavio ministar, privremeno financijski podržala EU. Lokalna zajednica protiv je ovakve odluke.

Ja se nisam mogao s tim složiti, jer ne mogu da prihvatam odgovornost i da remetim zaključke općinskog vijeća. Vjerovatno ćemo se mi morati ponovo sastati i donijeti konačan stav”, kaže predsjednik Općinskog vijeća Velika Kladuša Fikret Bašić.

 

Migranti u Bihaću i Velikoj Kladuši do konačnog rješenja u neuvjetnim prostorima

Ono što je za sada sigurno je da će migrantske porodice sa djecom i djeca bez roditeljske pratnje, kojih je 65, biti sutra smještene u prostorije hotela Sedra. “Po jedan autobus sa područja Velike Kladuse i Bihaća ce biti sutra transportiran do hotela Sedra. Prema našim podacima gore ima više porodica. Vidjet ćemo hoće li biti sutra kompletan trasport ljudi do Sedre gdje ima 400 kreveta”, najavljuje premijer Unsko sanskog kantona Husein Rošić.

 

Koliko će trajati izgradnja prihvatnog centra u Medenom Polju, te koliki će biti njegov kapacitet, još uvijek nije poznato. Do tada migranti u Bihaću i dalje ostaju u zgradi bivšeg đačkog doma koja nema ni vrata ni prozore, a oni u Velikoj Kladuši u neuvjetnom improviziranom šatorskom naselju Trnovi. Barem dok Općinsko vijeće ne odluči drugačije.

 

Izvor: BHRT

U cilju rješavanja migranstske krize premijer USK Husein Rošić danas je razgovarao sa gradonačelnicima i načelnicima općina i gradova.Bilo je riječi o potencijalnim lokacijama za uspostavljanje migranstskih centara,ali nije bilo konkretnog dogovora. Premijer Rošić informisao je prisutne da mu je ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio da će sutra dio migranata, tačnije porodice sa djecom iz Velike Kladuše i Bihaća biti izmješteni u Hotel“Sedra“. Prisutni načelnici i premijer dali su i punu podršku gradonačelniku Šuhretu Fazliću za održavanje protesta za četvrtak,26.jula u Sarajevu.

„Dok se traži lokacija gdje na odgovarajući način smjestiti više hiljada migranata, u USK svakodnevno dolazi na desetine novih, koji se iz pravca Bjeljine i Sarajeva organizirano upućuju u Krajinu“, istakao je premijer Rošić.

Sa današnjeg sastanka premijer Rošić uputio je jasnu poruku da su predstavnici vlasti USK i svih lokalnih zajednica jedinstveni kada je u pitanju rješavanje migrantske krize.

 

Izvor: rtvusk

U utorak iz Lukavca starta deseti po redu tradicionalni biciklistički maraton pod nazivom „Stazama bosanskih kraljeva“ koji će krenuti put Drvara pa nastaviti uz Unsku regatu putem Bastasa ,Martin Broda, Bihaća, Bosanske Krupe ,a po po završetku regate nastaviti biciklirati do polaznog mjesta u Lukavcu. Organizator ovog maratona svih ovih godina je NVO Biciklističke staze-„Bike Tour“ iz Lukavca, a ove godine imaju i suorganizatora : Nacionalni park „Una“i 46.Unsku regatu.

biciklisti

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

22.07 u 06,10 sati na putu M-14 Podvran SN-udar put.motornog vozila u zaštitnu ogradu.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.U 21,30 sati Bos.Otoka SN-udar put.motornog vozila u pješaka.Pješak zadobio LTP.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.

-Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

-Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 165   pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 23 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

-JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas od 07,00 do 15,00 sati prekid u isporuci vode u ul.101 Muslimanske.Sanacija kvara na mreži.

-Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-102 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 18 C , vlažnost zraka 97% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 42 cm (NV).

 

Operativni centar civilne zaštite

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 405 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda