Bosanska Krupa je jedna od lokalnih zajednica u BiH u kojoj organizacija Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) uz podršku organa uprave sredstvima EU provodi projekt „Smanjenje rizika od mina i pomoć žrtvama i njihovim porodicama“. Nakon što je Općina Bosanska Krupa prihvatila učešće i izrazila spremnost sufinansiranja, između predstavnika pomenute organizacije i načelnika Armina Halitovića organiziran je sastanak na kojem je definisan proces i dinamika realizacije. 

Svrha projekta je da se žrtvama mina i njihovim porodicama kroz dodjelu grantova osiguraju materijalna dobra koja će služiti za pokretanje vlastitog biznisa. U Bosanskoj Krupi program će obuhvatiti šest žrtava ili članova porodica žrtava mina. Bit će odabrani putem javnog poziva koji će, kako se moglo čuti na sastanku, biti objavljen u drugoj polovini ovog mjeseca. Zainteresirani će na osnovu aplikacije i biznis plana moći dobiti do 5 000 KM od kojih će Općina obezbijediti 1200 KM, a EU ostatak. Podsjetimo, isti je program u Bosanskoj Krupi realiziran od 2013. do 2015. godine. U tom je periodu ova organizacija isplatila 285 grantova na nivou cijele BiH. 

„Cilj je zapošljavanje, da se ljudi okrenu sebi, svom radu, da privređuju sebi i svojoj porodici. Ono što ćemo implementirati je poslovna obuka za te kandidate koji će aplicirati, nakon toga oni pišu svoj biznis plan koji se ocjenjuje. Plan može biti iz oblasti zanatstva, poljoprivrede i sl. Onda provodimo tendersku proceduru prema standardima EU, vrši se nabavka i distribucija opreme. Grantovi su do 5 hiljada maraka. U saradnji sa Općinom objavit ćemo javni poziv koji će trajati mjesec dana. U tom periodu ćemo napraviti i sastanak sa potencijalnim korisnicima. Težište dajemo na ekonomskoj pomoći a u selekciji socijalna komponenta je vrlo bitna“, ističe voditelj projekta ispred ASB-a Rusmir Hanić. 

Sličan program sa istim ciljem Općina Bosanska Krupa već neko vrijeme provodi u partnerstvu sa Međunarodnom nevladinom organizacijom World Vision, Organizacijom amputiraca UDAS i BHMAC-om. Odabrano je također šest korisnika, žrtava mina, kojima će biti nabavljena oprema za biznise ali i pružena stručno-tehnička podrška u razvoju njihovih biznisa. 

„Ovo je još jedan projekt u kojem Bosanska Krupa učestvuje, tačnije u jednom projektu učestvujemo sa dva implementatora u BiH, jedan je World Vision a drugi ASB, sa svakim ćemo završiti po šest projekata za građane u Bosanskoj Krupi. Svakako još jedan dokaz da smo mi Općina koja je poželjan partner kako domaćim tako i inostranim institucijama koje pomažu u investiranju. Nadam se da ćemo dobar glas koji smo imali do sada zadržati i da ćemo u budućnosti realizirati još mnogo ovakvih projekata“ zaključuje načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. 

Iskustva korisnika grantova ranijih godina su, kako kažu implementatori projekta, vrlo pozitivna. Mnogi su pokrenuli vlastite biznise i danas žive od svoga rada. Priključci za traktor, plastenici, motokultivatori, aparati za varenje, kalupi za izlijevanje betonskih profila, aparati za autopraonicu, samo su neke stvari koje su nabavljene kroz dodjelu grantova a koje su riješile egzistencijalna pitanja brojnih žrtava mina i njihovih porodica. Tome se u ASB-u nadaju i kroz ovaj program koji će trajati do 2019. godine. 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Krajina će ovih dana obilježiti slom takozvane Februarske ofanzive koja je otpočela 6. februara 1994. godie.

"Februarska ofanziva 94" će se obilježiti  u subotu 10.02.2018 godina u Spahićima rejon Mehina Ograđenica s početkom u 11:30 sati .

Okupljanje učesnika Marša na Jezeru -Spahići je u 09:00 sati.

 U organizaciji Udruženja branilaca “Hasin vrh” i ove godine održat će se tradicionalna manifestacija kojom se borci Petog korpusa Armije R BiH prisjećaju zaustavljanja jedne od najvećih neprijateljskih ofanziva na tadašnji Bihaćki okrug.

Na hiljadu kvadratnih metara prostora na Hasinom vrhu živote su položila 102 pripadnika 5. korpusa Armije R BIH te sačuvali ovo mjesto i poslali jasnu poruku da je Hasin vrh neosvojiv.

Februarska ofanziva najveća je agresorska ofanziva na području tadašnjeg Okruga Bihać, a otpočela je 6. februara 1994. godine s ciljem zauzimanja Hasinog vrha i Spahića glavice, te HE u Kostelima.

Ofanziva srpskih snaga započela je u zoni odgovornosti 501. i 503. brdske brigade te 504. lake brigade 5. korpusa Armije R BIH.

Osnovni ciljevi ofanzive sa širokog zahvata fronta od Lohovskih brda do Jezera bili su: protjerivanje snaga 5. korpusa Armije R BIH sa Grabeškog i Grmuško-srbljanskog platoa, zauzimanje hidroelektrane “Kostela” te presijecanje komunikacije Bihać-Cazin.

Teške borbe vođene su svakodnevno uz velike gubitke u ljudstvu i materijalno-tehničkim sredstvima na obje strane. Jedinice 5. korpusa pružile su herojski otpor i spriječile ostvarenje ciljeva neprijatelja.

Teške borbe vođene su svakodnevno koje su rezultirale velikim gubicima kako ljudskih života, tako i materijalno-tehničkih sredstava na obje strane.

Jedinice 5. Korpusa Armije R BiH pred agresorsku ofanzivu bile dosta iscrpljene, s obzirom da su se borile na dva fronta –protiv snaga takozvane Narodne odbrane AP ZB i protiv srpskog agresora.

Upravo u tako teškim trenucima, na temperaturama od minus 15 stepeni i visini snijega od 60 centimetara, uslijedila je agresorska „Februarska ofanziva“.

Kota 625 –Hasin vrh, sa prečnikom od svega 150 metara, bila je od strateškog značaja, pa je agresorska ofanziva svojom najvećom žestinom bila usmjerena upravo na to mjesto.

Prema odnosu snaga bile su male šanse za odbranu, jer je neprijatelj bio brojčano nadmoćniji i sa daleko boljim naoružanjem. Tada su branitelji izveli rizičan, ali uspješan manevar, ubacivši jedan dio svojih snaga neprijatelju iza leđa, što ga je usporilo, otupilo mu oštricu napada i poremetilo planove. Borci i starješine ratnih brigada 5.Korpusa pružili su februara 1994. godine nadljudski otpor tehnički daleko snažnijem neprijatelju, kojeg su nakon 10 dana krvavih borbi uspjeli zaustaviti, nanijevši mu velike gubitke.

U organizaciji Udruženje branilaca “Hasin vrh”, kao i svake godine i ove godine će se održati tradicionalna manifestacija kojom se borci Petog korpusa Armije R BiH prisjećaju zaustavljanja jedne od najvećih neprijateljskih ofanziva na tadašnji Bihaćki okrug, tzv. “Februarske ofanzive ’94”.

Oslobađajući Hasin vrh od neprijatelja, svoje živote dala su 102 pripadnika 5. korpusa Armije Republike BIH, poslavši jasnu poruku da je Hasin vrh neosvojiv.

Jednu od ključnih uloga u bici na neosvojivom Hasinom vrhu, imale su jedinice bosanskokrupske 511.slavne brdske brigade.

 

RadioBK

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 489 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2013 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda