Institut za razvoj mladih KULT proteklog vikenda je dodijelio sredstva za realizaciju lokalnih građanskih inicijativa. Lokalne građanske inicijative ove godine  realizovat će organizacije iz Nevesinja, Stoca, Blažuja, Gradačca, Ugljevika, Bosanske Krupe, Visokog, Vareša i drugih dijelova Bosne i Hercegovine. 

Realizaciju inicijativa finansijski je podržao Institut za razvoj mladih KULT, a ugovore o dodjeli sredstava za realizaciju malih građanskih inicijativa, u Sarajevu su  10. februara 2018. godine potpisali predstavnici  petnaest organizacija sa područja BiH.

Riječ je o inicijativama koje su mladi ljudi prepoznali kao problem ili nedostatak u svojim lokalnim zajednicama, a koje će kroz aktivan angažman mladih ljudi, podršku Insituta, lokalnih vlasti i organizacija, napokon biti riješene.

„Kroz ovu akciju mladi iz mjesne zajednice Pištaline okupljeni u Udruženje “Zeleni vrh” kroz projekat  „Pokrenimo se zajedno- TOČAK „će u narednom period nastaviti svoje aktivnosti na uređenju izletišta „Točak“.

Kroz projekat je planirana izgradnja dodatnih klupa, uređenje potoka i obale, ograđivanje samog izletišta radi zaštite  i očuvanja inventara i prostora.Poseban dio,primjeran uzrastu, biće uređen za najmlađe iz Pištalina.

Izletište „Točak“ će s ovim pojektom biti zaokružena cjelina za odmor i najbolje korištenje slobodnog vremena. Želja je da ovo uređeno  izletište postane mjesto okupljanja svih generacija u ovoj bopsanskokrupskoj mjesnoj zajednici. Ugovor  o prijenosu sredstava i njihovom iskorištavanju u realizaciji projekta za „Točak“ je, ispred Udruženja “Zeleni vrh”,potpisao  predsjednik Udruženja  „Zeleni vrh“ Edin Hadžipašić.

Do juna 2018. Godine ,u naredna četiri mjeseca aktivnošću mladih iz petnaest sredina će,kroz potpisane ugovore,  imati uređena školska dvorišta u ruralnim dijelovima BiH, unaprijeđene  kulturne i sportske sadržaje, poboljšan kvalitet zraka, a neke organizacije će pružiti i konkretnu pomoć osobama sa umanjenim  intelektualnim sposobnostima.

 Lokalna građanska inicijativa Instituta za razvoj „Kult“ se i kroz ove projekte pokazala kao značajna  akcija, aktivnost građana/ki, usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu u kojem žive.U ove  građanske aktivnosti mogli su  se uključiti građani/ke ,pojedinačno ili zajednički, a sve s ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanja problema u zajednici u kojoj žive.

 Trenutno je aktuelan još jedan javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga

kojim Institut za razvoj mladih KULT poziva nevladine organizacije registrirane u Bosni i Hercegovini (udruženja i fondacije osnovane prema zakonima o udruženjima i fondacijama u BiH) da dostave svoje projektne prijedloge u okviru komponente za pružanje Podrške aktivnostima nevladinih organizacija u BiH koje rade na pitanjima mladih.

 Na javni poziv se ne mogu prijaviti: javne ustanove, institucije vlasti, privredna društva, vjerske organizacije, politički subjekti, kao ni međunarodne nevladine organizacije koje nemaju registrirano svoje predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Od aplikanata se traži da se do 2. 3. 2018. do 16.00 sati prijave, odnosno  da dostave nacrt projektnog prijedloga u elektronskom obliku.

Sve projektne aktivnosti moraju se realizirati u Bosni i Hercegovini,dok svi potrebni obrasci dostupni su na web-stranici www.mladi.org. Institut za razvoj mladih „Kult“.

Dževada Štancl

 

zelen2

 

- Policijska stanica  Bos.Krupa  obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja JRiM, SN kao ni  KD-a.

- Vatrogasna jedinica  izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.  

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  26   pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo  upućeno 2  lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava  da  je  isporuka vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća.

   Danas od 07,30 do 15,00 sati  prekid u isporuci vode u ul.Tećija,Dana nezavisnosti i Hasana Kikića.Radovi na vodovodnoj mreži..

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu  zadovoljavajuća. Danas nema planskih zastoja u isporuci električne energije.  

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija  po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 0C , vlažnost zraka 96% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 89 cm (NV).

Proteklog vikenda u Karlovcu je održan European CUP .  Na ovom prestižnom takmičenju u kickboxingu učešće je uzelo oko 2ooo takmičara iz 28 zemalja i sa 5 kontinenata. Na ovoj velikoj smotri borilačkih vještina učešće je uzeo i KBV ''Borac '' sa svoja tri takmičara.

U žestokoj konkurenciji ostvareni su odlični rezultati.

Amar Pašalić i Adna Jusić osvojili su drugo mjesto i srebrne medalje u full contactu, dok je Arif Sivić ostvario plasman na 4 mjesto u light contactu.

 

Emir Sedić

27751485 1731672666897159 4076051510187872425 n

 

27748197 1731673956897030 547924039872627772 o

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 493 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2013 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda