Općina Bosanska Krupa bila je organizator sedmog po redu sastanka Privrednog vijeća općine Bos.Krupa u čijem je radu  pored članova prisustvovalo i Ministarstvo obrazovanja USK, pojedini privrednici Općine kao i predstavnici SŠC „Safet Krupić“.Na sastanku je prisutnima prezentirana Analiza procjene privrednog sektora vezano za kratkoročne i dugoročne potrebe za radnom snagom te podaci o poslovnom ambijentu u kojem obavljaju privrednu djelatnost.

 Privreda1

 Privreda2

 

Nakon što se u januaru usljed snažnog nevremena praćenog jakim vjetrom i obilnim snijegom urušio krov već dotrajalog školskog objekta Prve osnovne škole u mjestu Pištaline, djeca su privremeno premještena u prostorije mjesne zajednice. Općina Bosanska Krupa je za uređenje tog prostora, odnosno prilagođavanje potrebama učenika interventno osigurala 20 hiljada KM.

 

Improvizirani školski objekt jučer je obišao načelnik Armin Halitović i tom prilikom sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Tahirom Nuhićem, njegovim zamjenikom Mirsadom Jusićem, predstavnicima mjesne zajednice Šemsom Hadžipašićem i Asmirom Hadžipašićem, te direktorom škole Amirom Velićem razgovarao o nastavku izgradnje novog školskog objekta.

 

Direktor škole Amir Velić zahvalio se načelniku za sredstva kojima je ugrađeno centralno grijanje, ali i mještanima koji su u obezbjeđenju uslova za odvijanje nastave na različite načine dali svoj doprinos.

 

- Ovdje imamo 9 razreda, 148 učenika od 1. do 9. razreda. Nastava je organizovana u dvije smjene. Gledajući standarde i normative koje propisuje Pedagoški zavod po pitanju osnovnog obrazovanja, trenutni prostor u potpunosti ne zadovoljava potrebe učenika, ali su uslovi svakako bolji od onih koje smo imali – dodao je direktor Velić.

 

Uslovima u privremenom objektu zadovoljan je i načelnik Općine Armin Halitović. Ističe da je najbitnije da je djeci toplo i da su potpuno bezbjedna.

 

- Došao sam da vidim šta je urađeno sa 20 hiljada KM koje je Općina dodijelila Prvoj osnovnoj školi nakon onoga što se desilo u januaru kada je vjetar odnio krov sa škole. Dotakli smo se i nove škole u Pištalinama, razgovarali o dinamici koju bismo trebali napraviti u narednom periodu. Ono što me trenutno raduje jesu solidni uslovi za rad djece koje sam vidio u prostoru mjesne zajednice. Naravno da ću biti u kontaktu sa premijerom USK, ministricom obrazovanja i direktorom škole kada se budu vodile aktivnosti na nastavku izgradnje nove škole – kaže načelnik Halitović.

 

Oglasili su se i iz Vijeća roditelja škole. Napominju da je 2007. godine započeta izgradnja novog objekta škole, no ni nakon 10 godina radovi nisu završeni.

 

- Sve ide traljavo i sporo. Počelo je sa Vladom Šemsudina Dedića, zatim Hamdije Lipovače, Izudina Saračevića, evo sad Huseina Rošića, svi obećavaju, kažu uselit ćemo u novu zgradu u narednoj godini, obezbijedit ćemo sredstva, međutim stvarnost je drugačija. Najviše u tome trpe djeca i njihovi roditelji koji nisu ni krivi ni dužni. Preko njih se želi politički profitirati što nije korektno. Ovo mora biti zajednički projekt, tako smo se dogovorili zimus kad se desila havarija na objektu stare škole – naglašava Šemso Hadžipašić, predstavnik MZ i Vijeća roditelja Prve osnovne škole.

 

Na sastanku je dogovoreno da će se u narednim danima konkretizirati stvari, napraviti plan djelovanja, način utroška sredstava i nastavak izgradnje, završetak barem prvog sprata škole. Za te aktivnosti trenutno je planirano 150 hiljada. Od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta 100 hiljada, a od Općine Bosanska Krupa 50 hiljada KM.

  

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Stanovnici dijela Prvomajske ulice u Bosanskoj Krupi godinama se suočavaju sa izlijevanjem fekalnih voda na javni put. Problem koji je nastao zbog nepostojanja adekvatne kanalizacione sheme u posljednje vrijeme izmiče kontroli.

 

Da bi se spriječila eventualna zaraza, neutralizirali neugodni mirisi, Općina Bosanska Krupa je odlučila stati u kraj ovom problemu i izgraditi kolektor koji će na adekvatan način prikupljati i odvoditi otpadne vode.

 

„Ovo je lokacija koja nema kanalizacionu mrežu. Domaćinstva nemaju adekvatne vodonepropusne septičke jame. Zbog toga dolazi do izlijevanja, neugodnih mirisa, pa čak i oštećenja puta. Naravno, situacija je vremenom sve gora i gora. Ove smo godine odlučili izdvojiti sredstva i napraviti kolektor u dužini od oko 500 m koji će fekalije odvoditi u lijevo-obalni kolektor Kalender“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Načelnik naglašava da je za kanalizacioni sistem Prvomajske ulice urađena projektna dokumentacija, da će do njene izgradnje doći u budućnosti, ali da je trenutno jedino moguće i adekvatno rješenje izgradnja kolektora.

 

„Radeći vodovode mi smo dio kanalizacionog sistema u ovom naselju, oko 300 metara, već odradili. Ostalo je još nešto što čeka svoj red. Zna se da je u Bosanskoj Krupi u toku projekt izgradnje kanalizacionog sistema vrijedan preko 20 miliona KM i da se on radi u fazama. Riješili smo neka područja općine, utrošili oko 1.5 milion maraka. Sve ćemo gdje je neophodno, ali za to treba vremena. Ovdje smo u Prvomajskoj zbog hitnosti morali preventivno djelovati“, dodaje načelnik Halitović.

 

Tender za odabir najpovoljnijeg ponuđača radova bit će objavljen krajem sedmice. Čim se okonča ta procedura i steknu povoljni vremenski uslovi počinje sanacija, odnosno izgradnja kolektora a samim tim i rekonstrukcija uništenog puta.

 

 Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 416 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda