Danas nas država treba više nego ikad,treba nam jedinstvo.Moramo se ujediniti oko jedne ideje, a to je ideja Bosne i Hercegovine“. Moramo zadržati zajednički interes, a to je interes BiH“- riječi su ovo kojima se pored ostalog prisutnim vijećnicima i gradjanima obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Tahir Nuhić na svečanoj sjednici  koja je večeras povodom 25. novembra održana u Maloj Sali Doma kulture.

Dan državnosti 2016 47

Čestitajući Dan državnosti BiH načelnik Općine Armin  Halitović osvrnuo se na činjenicu da se ovaj praznik obilježava u samo jednom njenom dijelu:

„Ako živimo u istoj državi,ako smo državljani iste države onda nam minimum civiliziranog ponašanja, historijskog pamćenja i gradjanske kulture nalaže da to bude zajednički praznik svih njenih državljana i gradjana.Na ovoj generaciji je da krči put ka zajedničkoj budućnosti,a to je slobodna,demokratska i prosperitetna država BiH.“

Dan državnosti 2016 36

 

Uz prigodan  recital i dječiji ansambl Centra za kulturu te izložbom radova 46. Likovne kolonije „Krušnica“ u Gradskoj galeriji upotpunjen je program posvećen 25. novembru Danu državnosti BiH.

Renata S.

Proslavljajući rodjendan naše domovine najmlađi iz dječijeg vrtića sa svojim učiteljicama i  općinskim  načelnikom Arminom Halitovićem  u parku prijateljstva kod Doma kulture u Bos.Krupi  su put neba pustili  bijelog goluba mira i odaslali poruku da uz njih,njihove učiteljice i porodice,svi dobri sugrađani, svojoj zemlji žele život u miru. 

Domovina

 

Obilaskom Šehitluka i spomen-obilježja od jutros je u Bos.Krupi počelo obilježavanje 25. novembra Dana državnosti BiH. 

 

Dan D

 

  

 

 

 

Tri vjerska objekta,služeći svojoj svrsi, odavnina stoje na bosanskokrupskom gradskom dlanu kao svjedoci života kakav je jedino moguć u ovom gradu ili kakav je propisan širokoj vjekovnoj Bosni i Hercegovini.

Vrijeme koje je nekoliko puta kroz historiju nosilo drugačije ideje,nije uspjelo.Vjerski objekti sa svojim vjernicima u Bosanskoj Krupi,onako kako sve tri vjere propisuju, ima otvorena vrata za sve dobre ljude i u moru društveno-političkih događanja i novouvedenog izraza suživota,žele potaknuti ljude da je suživot uzak pojam za ljude, koji služeći jednom Gospodaru,moleći se na svoje načine da svojim habitusom budu pronositelji života između različitih vjerskih pripadnosti,stavljajući iznad svega pripadnost bosanskohercegovačkoj stvarnosti ,u kojoj ima dovoljno mjesta za sve,je samo prolazni,više politički okvir.Stvarnost je u normalnom životu ljudi različitih vjera,do kojeg treba ponovo doći,učenjem,znanjem i razumijevanjem drugačijih,stvarnost koja je iskonski najkomotnija i i najprimjerenija posebnosti BiH.

U okviru USAIDO-ovog projekta PRO-Budućnost koji se realizira uz brojene partnere u ovom projektu,kroz partnersku suradnju lokalnih zajednica koje su dio ovog generalnog projekta,među kojima je četvrtu godinu i Općina Bosanska Krupa,juče su predstavnici projekta realizirali Dan otvorenih vrata u tri bosanskokrupska vjerska objekta u gradu Bosanska Krupa.U tri „božje“ kuće koje jedna drugoj uvijek drže otvorena komšijska vrata,juče su ušli učenici srednjih škola sa područja općine Bosanska Krupa:Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ i Opće gimnazije Bosanska Krupa sa svojim profesorima.U svakom vjerskom objektu po petnaest učenika ovih škola prisustvovali su trosatnom druženju sa onima koji vode vjerski dio života vjernika sve tri bogomolje.U svakom vjerskom objektu u zanimljivom predavanju i razgovoru proveli su u ugodnom razgovoru.

U gradskoj džamiji sa mladima je bio gradski imam efendija Isak Sedić.Ispričao im je mnogo toga o historiji islama,načinu prakticiranja vjere,arhitekturi džamija,posebnosti suživota u osobenosti BiH,napominjući da je mnogo toga u vjerama na našem području slično ili isto,ali da svaka vjera ima svoje propise ,koji ljude upućuju ili im propisuju način kako se odnositi u životu,u islamu  poštujući kur*anske zapise u kojima ,ako se pravilno čitaju,ne smeta niko nikome, ako je vjernik odan jedinom i posljednjem zapisu Svete knjige  u islamskoj vjeri.Napomenuo je visoku toleranciju koju zadužuje islam kojeg prakticiraju vjernici na našem prostoru i potaknuo i pitanja mladih koji su bili prisutni.Sa mladima je bio i profesor islamskog vjeronauka Amel fendija Duraković.

Sve to,u pravoslavnom duhu ispovjedanja vjere, mladi su slušali i u pravoslavnoj crkvi „Ruždestva presvete Bogorodice“ u Bosanskoj Krupi gdje je s njima u predavanju i razgovoru vrijeme proveo  sveštenik Karađorđe Derajić.Služenje jednom Bogu u pravoslavlju ima svoje propise,ali po onom što su čuli mladi su vidjeli da istinska vjera pronosi iste vrijednosti u društvu,samo su načini moljenja,prakticiranja drugačiji.

U katoličkoj crkvi „Imena Marijinog „ u Bosanskoj Krupi sa mladima je bila Mirjana Aleksić,u ime prijedorske župe zadužena za brigu o katoličkom objektu u Bosanskoj Krupi.Ona je kazala mladima,da iako na području općine Bosanska Krupa gotovo nema vjernika koji se mole po katoličkom naumu,stanovnici općine Bosanska Krupa nose nit života i sjećaju se drugačijih vremena,napominjući da se nijedna vjera u Bosanskoj Krupi u vremenima kada je bilo više vjernika-katolika,nije govorila-„pomakni se da ima mjesta za mene“.Uvijek je bilo dovoljno mjesta,te je istakla historijske podatke o bosanskokrupskoj katoličkoj crkvi,kao i činjenicu da je uz njenu podršku,baš stanovništvo druge vjere,posebno najbrojniji islamski vjernici i potaknulo obnovu katoličke crkve poslije rušenja,koja je i proglšena nacionalnim mopsenikom BiH.

Orojekat PRO-Budućnost je jučer u Bosanskoj Krupi pružio još jedan dokaz da kontinuirana mirovna nastojanja urode pozitivnim rezultatima koji su vidljivi i od koristi stanovnicima lokalnih zajednica u BiH.

 Po završetku Dana otvorenih vrata , moglo se primjetiti obostrano zadovoljstvo, imami svećenici i voditelji  su bili zadovoljni pitanjima i zanimanjem mladih za različitosti među vjerskim propvjedanjima, a mladi su bili sretni jer su dobili odgovore na pitanja koja su ih zanimala.

“Drago nam je  je jer smo imali priliku i za razgovor s imamima i svećenicima i gospođom Mirjanom , bilo je stvarno puno pitanja koja su nas  zanimala i na koja smo  dobio odgovore, te sad mnogo jasnije shvaćam naše sličnosti i razlike.“ kazali su mladi iz bosanskokrupskih srednjih škola.

„Dani otvorenih vrata“ koji se održavaju u okviru projekta PRO-Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji realizuje Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Međureligijskim vijećem u BiH, Fondacijom Mozaik, Karitasom BK BiH, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, jučer u Bosanskoj Krupi su ispunili svoj zadatak. Aktivnosti „Dana otvorenih vrata“ su osmišljene u formi posjeta vjerskim objektima tokom kojih su mladi imali priliku upoznati se sa vjerskim službenicima i vjerskim objektima koje su oni predstavili.Po riječima Bilajne Tešanović,Igora Kažemjakina  i Siniše Morettija koji su u Bosanskoj Krupi bili ispred projekta PRO-Budućnosti i partnera u njemu, u tome se je potpuno uspjelo.

 

Dževada Štancl

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu obavljali samo redovne aktivnosti i zadatke.Nije bilo narušavanja javnog reda i mira,saobraćajnih nezgoda niti krivičnih djela.

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala intervenicija niti dojava o požaru.

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  3 4      pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno   3  lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka    vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća. Danas nema prekida u isporuci vode.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema  prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri,  saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po mjestimično vlažnim  kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 8 C , vlažnost zraka 87,1 % dok je vodostaj rijeke Une iznosio 77 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 366 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda