U subotu,05.novembra,Mjesna zajednica Ostružnica i ove godine organizira obilježavanje 22. godišnjice forsiranja rijeke Une od strane 505 Vmt.br. i pripadnika MUP-a kada  su prvi put od početka agresije oslobođeni Ostružnica, Kutanja i Badić. Tim povodom organizuje  se marš na relaciji Bosanska Krupa- Halkići- Kutanja- Johovica- Ostružnica- Bosanska Krupa u dužini od cca. 11 km.

2016-11-02 190204

Paušal, koji nakon smanjenja od 200 KM, krajem prošle godine, iznosi 1800 KM i koji primaju oni koji nisu zaposleni u Skupštini, veći je nego i u jednoj drugoj zakonodavnoj instituciji u zemlji, uključujući i entitetski i državni nivo. I njega prima 20 poslanika, a 10 poslanika je zaposleno i primaju punu platu od Skupštine, u visini od 2300 do 3000 KM, bez „minulog rada“ i bez dodataka, koji su vrlo izdašni.U Skupštini USK se, tako, još uvijek, naplaćuje svako prisustvo sjednicama Skupštine ili skupštinskih radnih tijela, iako to spada u osnovne radne obaveze jednog poslanika i iako su te privilegije već ukinute na više mjesta u zemlji. Usporedbe radi, poslanici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, nakon jednoglasno donesene odluke, ne primaju platu za svoj angažman u Skupštini (uključujući i rukovodstvo!) a paušal im iznosi svega 716 KM.

 

Izvor : abc.ba

CCI: Vlada USK nije realizirala ni 50% Programa rada

Posmatrani period obilježile su političke turbulencije i ponovno bavjenje vlasti samom sobom, što se u značajnoj mjeri odrazilo i na rezultate rada institucija, a u konačnici rezultiralo smjenom Vlade, nakon neuspjelih višemjesečnih pokušaja njene rekonstrukcije. Nakon izbora nove vlade, početkom trećeg kvartala, stvari se polako smiruju i institucije vraćaju svojim temeljnim zadacima. Suočavajući se sa ogromnim zaostacima iz prethodnog perioda.

 CCI: Vlada USK nije realizirala ni 50% Programa rada

Rezultati rada Vlade USK, u prvih 9 mjeseci 2016. godine, najlošiji su u posljednjih 6 godina. Produktivnost Vlade USK kontinuirano pada od 2012. godine, kada je broj razmotrenih mjera, u prvih 9 mjeseci te godine, iznosio 917 i bio za 35% veći od broja mjera razmotrenih u prvih 9 mjeseci 2016.

Za razliku od drastične promjene koju je smjena vlade prouzročila kod skupštine, na rezultate rade Vlade ona je imala mnogo blaži efekat. Vlada premijera Saračevića održavala je 6,7 zasjedanja mjesečno, u prosjeku, a Vlada premijera Rošića, jedno zasjedanje manje. No, kako je, istovremeno mjesečni prosjek, na sjednicama, razmotrenih mjera, Vlade premijera Rošića, za jednu mjeru veći (75 : 74), to ukazuje na nešto veću efiksnost nove vlade, na njenom startu. Strukturno, nešto veća produktivnost nove Vlade, rezultat je, uglavnom, izuzetno velikog broja rješenja utvrđenih u posmatranom periodu. U odnosu na 50 utvrđenih u prvoj polovini godine, u trećem kvartalu ih je utvrđeno čak 70. S druge strane, iako se ne radi o značajnim brojevima, vrijedi spomenuti da se Vlada premijera Rošića, u trećem kvartalu, više bavila zakonima (usvojivši 4 u prijedlogu i 2 u nacrtu), nego Vlada Izudina Saračevića, tokom prva dva kvartala zajedno (2 u prijedlogu i 3 u nacrtu).Iako broj utvrđenih zakona, u prvih 9 mjeseci 2016. godine, nije velik, ipak je bio dovoljan da zaustavi kontinuirani pad u Vladinoj realizaciji zakona, koji traje od 2011. godine. 11 zakona utvrđenih u prvih 9 mjeseci 2016, dvostruko je manje od broja zakona utvrđenih u adekvatnom periodu 2011. ali je i dvostruko veći od rezultata ostvarenog u prvih 9 mjeseci prethodne, 2015. godine.Evidentno je da je najveći kvalitet koji je dobijen promjenom vlade, u julu mjesecu, poboljšanje koordinacije rada Vlade i Skupštine, koje se ponajprije ogleda u mnogo boljoj „prohodnosti“ akata. To je i objašnjenje mnogo izraženijeg povećanja produktivnosti kod Skupštine, u odnosu na Vladu.

Vlada USK je, u svom dosadašnjem radu, u kontinuitetu, kršila vlastiti poslovnik o radu, ne usvajajući program svog rada prije početka godine na koju se odnosi. Program rada Vlade za 2016. g. usvojen je 09.02.2016. Nova vlada ima još relativno malo vremena za eventualni pozitivni iskorak u ovom kontekstu, pri usvajanju programa za narednu godinu. No, kad se radi o aktuelnoj godini i aktuelnom programu rada, primjećujemo da nova vlada nije revidirala Program rada svojih prethodnika, za što ima poslovničku mogućnost, te je, time, prihvatila odgovornost za realizaciju programa rada koji nije kreirala. Što, s obzirom da se desila smjena Vlade, izazvana nezadovoljstvom njenim radom, ne izgleda baš logično.Zbog manjaka osposobljenih kadrova, kreiranje i usvajanje zakona i strategija za Vladu USK predstavlja ozbiljan problem.  A nezadovoljstvo je jedino što se može osjetiti posmatrajući dosadašnju realizaciju planiranih obaveza vlade. Nije realizovano ni 50% onoga što je, Programom rada, bilo planirano za prvih 9 mjeseci 2016. godine. A realizacija ukupnih godišnjih obaveza, zacrtanih Programom rada za 2016. godinu, sa inače krajnje skromnih 33%, na polovini godine, se pomjerila za tek 5%, nakon 3. kvartala. Realizacija najznačajnijih mjera iz Programa rada je još lošija. Za 9 mjeseci realizovano je tek 27% od, Programom rada za 2016. godinu, planiranih zakona. I nijedna strategija!Veliki procenat nerealizovanog dijela zakonodavnog plana, koji je karakteristika rada Vlade USK već godinama, a koji dovodi do situacije da se iz godine u godinu zakoni samo prenose iz jednog godišnjeg programa rada u drugi, govori o tome da su kreiranje i usvajanje zakona, za ovdašnju vlast, ozbiljan problem. Centri civilnih inicijativa su, kao jedan od uzroka tog problema, u institucijama vlasti u BiH, detektovali manjak osposobljenih kadrova koji mogu i znaju brzo i kvalitetno završiti proces pripreme zakona i strategija.

CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA   VLADI I SKUPŠTINI USK  SKREĆU PAŽNJU :

- na poslovničke i zakonsku obavezu da, do kraja tekuće, kreiraju i usvoje programe rada i budžet za narednu godinu

- na potrebu da Skupština zadrži intenzitet rada pokazan u trećem kvartalu a da Vlada intenzivira svoj rad,fokusirajući se pri tome na ključne probleme građana i njihovo rješavanje

- na potrebu da se uloži maksimalan napor u realizaciji zakona i strategija iz Programa rada za 2016, kako bi taj, najznačajniji, dio Programa rada, do kraja godine, bio realizovan u što većem stepenu

- na potrebu organizovanja, dobro pripremljenih, tematskih sjednica, na kojima bi se razgovaralo o najznačajnijim  problemima Kantona, s ciljem iznalaženja rješenja i popravljanja kvaliteta života građana

- na potrebu povećanja socijalne osjetljivosti, unutar institucija. I usklađivanje primanja i privilegija političara sa  opštom situacijom u društvu i prosječnim primanjima u Kantonu

- na potrebu daljnjeg povećanja transparentnost rada obje institucije

- na obavezu poštovanja Zakona i otklanjanja diskriminacije na polnoj osnovi;

 

Izvor : abc.ba

U organizaciji Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa sinoć su u Domu kulture u Bosanskoj Krupi  predstavljeni Zbornik radova sa drugog simpozija o jeziku koji je održan u Sarajevu,kao  i nekoliko drugih naučnih izdanja ove ustanove.Promotori su bili dorektor Instituta dr. Alen Kalajdžija,te magistar Jasmin Hodžić,profesor Hadžem Hajdarević  i magistar .Aida Kršo koje i ispred Instituta moderirala predstavljanje knjiga.

Institut za jezik za vrijeme svoga trajanja (od 1972. do danas) objavio je na hiljade stranica naučnih i stručnih radova, leksikografskih, gramatičkih i normativnih jedinica u okviru svojih četiriju edicija: Radovi, Posebna izdanja, Bosanskohercegovački dijalektološki zbornik i Priručnici, te časopisa Književni jezik. Prema podacima nešto više od 300 naučnika iz zemlje i regije, ali i iz Evrope, objavilo je rezultate svojih lingvističkih i filoloških istraživanja, među kojima su i najveća imena južnoslavenske lingvistike i filologije.

Na promociji koja je održana sinoć u Domu culture predstavljen je Zbornik radova sa Drugog simpozija o jeziku koji je održan u Sarajevu.Istaknuto je, da je između prve i druge naučne rasprave o bosanskom jeziku, prošlo skoro sedamnaest godina,što dovoljno govori o tome da se bosanskom jeziku,njegovom naučnom izučavanju nije posvećivalo dovoljno pažnje od onih koji obezbjeđuju finasijaska sredstva za ovu naučnu oblast.U isto vrijeme, od prvog simpozija koji je 1998.godine održan u Bihaću pitanje bosanskog jezika je često,prvenstveno iz nacionalističkih poriva, bilo i prečesto predmetom negiranja, iako brojni historijski dokumenti I štampana djela,vjerodostojno govore o njegovom postojanju.

Bibliografiju izdanja Instituta za jezik,kao i izdanje “ Jezik u Bosni I Hercegovini” je predstavio  direktor Instituta   Alen Kalajdžija, a magistar Jasmin Hodžić naučno djelo Edine Solak pod nazivom Rasprave o jeziku u Bosni i Hercegovini od 1850. do 1914. godine,govoreći o ovom djelu u zlatnim koricama sa bezbroj zlatnih podataka koji svjedoče o osobenostima i postojanju bosanskog jezika u naznačenom periodu.

Pravopisni priručnik bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike u svojoj je autorskoj izradi i neposrednoj jezičkopedagoškoj namjeni koncipiran moderno, sistematično, pojednostavljeno koliko je to bilo moguće i jezičkometodički krajnje profilirano u gramatičkim i drugim definicijama, s velikim brojem tabela, primjera iz literature, ilustracija, gdje je naglašena težnja da se maternjem jeziku i svim njegovim ortografsko-ortoepskim aspektima prilazi s radošću, otvorenošću, receptivnom radoznalošću, zainteresiranošću, bez ikakvih opterećenja.Kazala je to mr.Aida Kršo koja je je ovaj Priručnik priredila sa profesorom Hadžemom Hajdarevićem.

Profesor Hadžem Hajdarević je za ovu priliku predstavio i Riječnik bosanskog jezika u izdanju ovog Instituta,kao i još nekoliko izdanja koji su štampani u okviru ove ustanove,koju trenutno finasira Kanton Sarajevo,iako bi ,po svemu onome što se radi u okviru Instituta,ona trebala da sredstva za svoj rad dobija kao državna institucija.

Uz brojna izdanja,autore ,uz brojne dokumente i podatke koji su istaknuti na večeri promocije,dio vremena je bio izdvojen i za promociju časopisa koji priređuje i štampa Institut -  Književni jezik.

Institut želi biti pri ruci svim dijelovima BiH,pa je tako svoj krajiški promotivni put  ovih dana započeo promocijom u Bihaću,nastavio u Bosanskoj Krupi,a danas je u Sanskom Mostu - sve u cilju promocije svoga rada i plodova naučno –istraživačkog rada o bosanskom jeziku.

Naukom ,dokumentima,mladim stručnjacima u oblasti izučavanja jezika žele svjedočiti ili suprostavljati se svima onima koji i danas govore,vrlo često,najčešće iz politikantskih razloga negiranja svega bosanskog,o bosanskom jeziku kao nepostojećem.

Nažalost,veoma mali broj je građana općine Bosanska Krupa,prvenstveno prosvjetnih i kulturnih radnika  je bio među onima  koji su sinoć dali priliku sebi u Domu kulture u Bosanskoj Krupi da obogate svoja saznanja o bosanskom jeziku i upoznaju se sa naučnom literaturom koja je izdata pod krovom Instituta za jezik .

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 624 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda