U Bos.Krupi ovog vikenda Centar za kulturu i obrazovanje organizuje  promociju knjige "Na krilima snova" autora Krupljanina Edina Šarića. Sa Šarićevim  prvijencom odnosno  zbirkom poezije publika njegovog rodnog grada i općine imaće se prilike pobliže upoznati u subotu 19. novembra od 16 sati u maloj sali Doma kulture.Promotor je književnik Idriz Hodžić.Edin Šarić danas živi i radi u Austriji.

Uspjeh na 14. Državnoj ornitološkoj  izložbi BiH 2016  u Zenici

 

Elvir Alidžanović  uzgajivač ptica iz Bosanske Krupe, može se  od protekle nedjelje, pohvaliti da je još jednom potvrđeno ,da ponovo ima  šampione Bosne i Hercegovine.Pobijedio je  sa kanarincima  Lipohrom,kanarincima  Melanim i mutacije melanina.

 

Pored toga na ovoj manifestaciji proglašen je za najuspješnijeg  uzgajivača Državne ornitološke izložbe Bosne i Hercegovine 2016

 

Uspjeh je to koji je uslijedio poslije Sarajeva, gdje  je održana tradicionalna međunarodna ornitološka izložba "Leti riba - pliva ptica", na kojoj su veliku pažnju uzgajivača i posjetilaca privlačile ptice Elvira Alidžanovića.I tu su Izložili oko 200 ptica,a  120 je učestvovalo na takmičenju.Osvojili brojne zlatne,srebrne i bronzane medalje.

 

Osma državna izložba sitnih životnja te 14. ornitološka državna izložba u Zenici , održana je u organizaciji „Ornitološkog saveza BiH i Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja , a prema riječima Hasana Softića, predsjednika golubarske sekcije ovog udruženja te potpredsjednika Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Bosne i Hercegovine, ujedno na ovaj način organizatori su proslavili  60 godina postojanja i rada ovog udruženja.

U Banjaluci je već od 24-tog ovog mjeseca i nova prilika da nova priznanja dođu u Bosansku Krupu i kod Elvira Alidžanovića.Novo takmičenje ,a domaćin je udruženje koje je u Zenici proglašeno najboljim- Ornitološki klub Banjaluka 1952.

 

Elvir Alidžanović rođen je u Banjoj Luci. Danas živi u Bosanskoj Krupi. Uzgojem kanarinaca bavi se od ranog djetinjstva. Tretiranju i uzgoju kanarinaca različitih rasa i boja učio ga je njegov otac Enver.

I dan danas uzgajaju kanarince mnogih rasa: lipokromske i melaninke. Dosta vrsta koje uzgajaju kupili su na svjetskim i državnim izložbama u Belgiji, Holandiji, Italiji, Njemačkoj...

Među njima su: recesivno bijeli, albino, žuti, lutino, Avoria crveni, Avoria žuti, crveni intenzivni i neintenzivni, crveni mozaik, ahatni crveni, crveni mozaik, Feosi crveni, Feos mozaik, bakarni, zeleni, Izabele žute, Izabele crvene, kapucinere, satinete žute.

„Mi smo prvaci i srednje i istočne Evrope, Hrvatske,više od  deset godina smo prvaci BiH. Najvažnija diploma nam je drugo i treće mjesto na svjetskoj izložbi u Rosmalenu u Holandiji u zelenim kanarincima.U žutim smo također treći na svijetu“, s ponosom ističe Alidžanović.

 

Elvir Alidžanović kanarince uzgaja u Bosanskoj Krupi, a njegov otac Enver danas to radi u Zadru - Hrvatska.

 

Za Elvira će mnogi reći da je trenutno najuspješniji uzgajivač kanarinaca u BiH. Ako i nije, nesumnjivo je u top tri. Učesnik je svih važnih izložbi u regionu, ali i svjetskih, gdje je i osvojio brojne nagrade.

 

Dževada Štancl

U Tuzli je u nedjelju 13.novembra održano 21. Državno prvenstvo u karate-u za kategorije kadete, juniore, i U-21. Organizator ovog takmičenja su Karate savez Federacije Bosne i Hercegovine i Karate savez Republike Srpske.

 

Bosanskokrusli sportisti članovi Karate kluba „Feniks“ su na ovom sportskom takmičenju se predstavili sa četiri takmičara i iz Tuzle se vratili u Bosansku Krupu sa dva državna prvaka.

 

U konkurenciji kadeta u katama najbolji je bio Amar Halilović,odnosno bolji od 18 takmičara koji su bili u njegovoj kategoriji.U konkurenciji 45 karatista u svojoj kategoriji  ,u borbama najbolja je bila Iman Begić.

 

„Prvakinja države! Čestitam ti zlato moje, uvijek si znala kad ćeš izvući svoj max i samim tim obradovati sve nas koji te podržavamo na tvom putu ka zvijezdama!“-poruka je koju je Iman Begić poslije ovog uspjeha napisala Tanja Umičević koja je najzlatnijim slovima se upisala u karate historiju svoje države i svog grada.

 

Čestitke stižu sa svih strana i Amaru Haliloviću i Iman Begić,ali i trenerima Muji Begiću i El Šefiku Begiću.

 

U prvenstvu su učestvovali FBiH i RS, i ovo je prvi put da se održava takmičenje u kojem učestvuju oba eniteta BiH.

 

Na takmičenje su se odazvala 104 kluba sa preko 560 takmičara, i konkurencija je izuzetno jaka.

Državno prvenstvo u Tuzli je otvorio predsjednik Karate saveza Bosne i Hercegove Zdenko Klepić, koji je istakao da je ovo istorijski dan za ovaj sport. Konačno, u ciklusu priprema za Olimpijske igre u Tokiju, i kada karatisti iz naše zemlje ostvaruju odlične rezultate na međunarodnoj sceni, ovaj sport je prevazišao sve barijere i dočekao prvo zajedničko prvenstvo u BiH.

Ovogodišnje državno prvenstvo je posebno iz nekoliko razloga:prvo državno prvenstvo od kako je karate zvanično ušao u porodicu olimpijskih sportova,prvo državno prvenstvo na kojem će učestvovati baš svi klubovi sa prostora cijele Bosne i Hercegovine (kako je karate postao olimpijski sport svi klubovi su se priključili WKF-u Svjetskoj karate federaciji) i prvo para-državno prvenstvo za osobe sa invalditetom.

 

Prva četveroplasirana takmičara u pojedinačnoj i dva prvoplasirana tima u ekipnoj konkurenciji, jučerašnjom borbom stekli su pravo nastupa na Balkanskom prvenstvu, decembra 2016. godine u Sarajevu.

 

Tehnički organizator državnog prvenstva se Karate savez Tuzlanskog kantona i KBS Tuzla-Sinbra.

 

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 376 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda