U okviru projekta „Unapređenje Poslovne zone Pilana“ u svrhu jačanja konkurentnosti poduzeća obučeno i certificirano 30 zavarivača

Slika 7

 

U okviru projekta „Unapređenje Poslovne zone Pilana“ kojeg finansiraju Švicarska vlada, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Općina Bosanska Krupa, obučeno je i certificirano 30 zavarivača iz Bosanske Krupe. Shodno projektu Općina je zajedno sa poduzećima definirala potrebe poduzeća unutar poslovne zone, te organizirala i osigurala obuku za jačanje poduzeća. Kroz cijeli projekt unapređena je postojeća saradnja sa privatnim sektorom, kao i mehanizmi komunikacije.

 

Obuku je u periodu od 17. do 21. oktobra u firmama Bosankar i Acma izvršila certifikacijska kuća TUVADRIA d.o.o. Sarajevo u saradnji sa Službom za certificiranje sistema i osoblja TÜV Thüringen Njemačka. Obuka je rađena sa zavarivačima koji imaju iskustvo u radu, ali ne poznaju sve vještine ovog zanata i specifične zahtjeve koje postavlja standard. Osnove sadržaja bile su program poznatih škola zavarivanja na Balkanu i smjernice date od strane instruktora u skladu sa standardiziranim zahtjevima.

 

Dvadeset pet radnika firme Bosankar i pet radnika firme Acma iz Poslovne zone „Pilana“ kroz obuku je radilo na pripremi materijala, pravilnom odabiru pomoćnog materijla, pravilnom omjeru jačine struje, napona, brzine dodavanja žice, vještini prilikom povlačenja vara i protoku zaštitnog gasa. Nakon toga izvršeno je atestiranje. Na pripremljenim pločama, kandidati su uz prisustvo inspektora izvarili uzorke shodno položaju na kom su polagali atest.

Uzorci su dostavljeni akreditiranom institutu na ispitivanje. Po dolasku rezultata, inspektor je

izradio akreditirane certifikate za sve polaznike TÜV-a Thüringen e. V.

 

Inače, u okviru pomenutog projekta izgradila se glavna saobraćajnica dužine 300 m unutar Poslovne zone „Pilana“ koja direktno povezuje prilaze prema postojećim i budućim investitorima. Ovim je ulagačima olakšana pristupna komunikacija, ali su stvorene i pretpostavke za proširenje postojećih i gradnju novih proizvodnih kapaciteta.

 

PLOD Centar Bihać i Općina Bosanska Krupa su u okviru projekta sklopili sporazume o saradnji sa preduzećima iz Poslovne zone “Pilana”, nakon čega je provedena analiza potreba prema kojoj su skrojeni servisi i tehnička podrška preduzećima. Tokom projekta održano je više poslovnih događaja, edukacija radne snage i tečajeva u svrhu jačanja konkurentnosti preduzeća.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

- Policijska stanica Bos.Krupa  obavještava  da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

Bos.Krupa radom po događaju krivično djelo -izazivanje opće opasnosti od strane jednog lica naspram drugog lica.Izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu.

U 13,05 sati Bos.Krupa krivično djelo - teška krađa od strane NN lica.Istraga u toku.

U 14,00 sati Bos.Krupa krivično djelo - ugrožavanje sigurnosti. Izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu.

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala intervencija niti dojava o požaru.

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala 32      pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno  2  lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka    vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća. Danas od 07,00 do 15,00 sati prekid u isporuci vode u ul Branilaca grada,Dana nezavisnosti i Ćojluku. Radovi i sanacija kvara na vodovodnoj mreži.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri,  saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po suhim  kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka -1 C , vlažnost zraka 91,8 % dok je vodostaj rijeke Une iznosio 47 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 640 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juni 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda