Stiže Nova 2013.godina

Dočekajte je zajedno u pješačkoj zoni u Bosanskoj Krupi!

Centar za kulturu Bosanska Krupa i ove godine organizuje svečani doček Nove godine i obilježavanje Dana dječije radosti u Pješačkoj zoni u Bosanskoj Krupi

Dan dječije radosti obilježit će se 31.decembra od 14 sati uz prigodan program prilagodjen dječijem uzrastu uz Djeda Mraza  i  paketiće za najmladje stanovnike općine Bosanska Krupa

Tradicionalni doček Nove godine na otvorenom organizuje se već od 21.30 minuta uz nastupe najboljih bosanskokrupskih muzičara i posebno novogodišnje iznadjenje te veliki vatromet tačno u ponoć

Dočekajte najludju noć uz svoje prijatelje, komšije i sugradjane u Pješačkoj zoni  kod drvenog mosta .

Ponedjeljak 31.decembar

od 14 sati obilježavanje Dana dječije radosti ,

od 21.30 doček Nove 2013.godine.

Generalni pokrovitelj manifestacije Općina Bosanska Krupa i općinski načelnik Armin Halitović,medijski pokrovitelji Radio Bosanska Krupa i portal „Krupljani.ba“.

 

U Uredu za zapošljavanje općine Bos.Krupa  potpisani  su ugovori sa tri poslodavca o zapošljavanju 15 osoba u okviru projekta Zavoda za zapošljavanje FBiH pod nazivom  „Prilika za sve“.Riječ je o JP „Unsko-sanske šume“ koje sa područja općine Bos.Krupa zapošljava tri osobe,a ukupno 13 sa područja USK,te po jednog radnika putem ovog projekta zapošljavaju Restoran „Alga“ i preduzeće za putnički saobraćaj „Putnik-prevoz“ Bosanska Krupa. Program sufinansiranja zapošljavanja "Prilika za sve" se realizuje s ciljem zapošljavanja što većeg broja osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH, sa posebnom socijalnom i rodno osjetljivošću, radi jačanja njihove konkuretnosti na tržištu rada, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti te stvaranja uslova za sticanje prvog radnog iskustva. Ugovor je  sa pomenutim poslodavcima potpisao Zavod za zapošljavanje USK. Ukupna sredstva planirana za sufinansiranje po ovom programu iznosila su 8 350 000 KM za FBIH,od tog iznosa USK dobio je nepunih 730 000 KM.Program je otvoren početkom avgusta mjeseca ove godine i kako ističu u Zavodu za zapošljavanje manjkavost programa i razlog što do danas nisu povučena sva sredstva je kratak rok za apliciranje koje se moglo izvršiti elektronskim putem.Tako da od pomenutih 730 000 KM kada sva procedura prodje bit će povučeno tek nešto oko 200 000 KM,što je malo.
 

Direktorica Zavoda za zapošljavanje USK Zumreta Crnkić  kaže :

„Na području Unsko-sanskog kantona nažalost ,odaziv poslodavaca nije bio zadovoljavajući.Veliki broj poslodavaca iz razloga što mu se procedura učinila komplikovana je odustao već na samom početku,odnosno s pričom nije išao do kraja“.

Ni općina Bosanska Krupa nije povukla sredstava koliko je mogla tek nešto oko 43 000 KM ,aplikanata je bilo ,ali su zadovoljila samo tri :

„Što se Bosanske Krupe tiče apliciralo je više poslodavaca ,ali po ovoj proceduri zadovoljila su samo tri.Poslodavci su se kod apliciranja izjašnjavali na koji period zapošljavaju osobe,tako da ima poslodavaca koji su u prijavu upisali  od 15 do  24 mjeseca-govori  gdja Crnkić.

Kažu mrvica po mrvica pogača, a u situaciji kada  nam je na Unsko-sanskom kantonu nezaposlenost vrtoglavih  58 % ili 44 100 nezaposlenih lica,od toga u općini Bosanska Krupa 4895 osoba sa tendencijom rasta nezaposlenosti ,kada znamo za podatak da ove godine u prvih deset mjeseci  imamo pad zaposlenosti  jasno je kada kažemo da baš i nemamo razloga za optimizam. Kontinuiran porast nezaposlenosti, pad zaposlenosti u zadnjih 10 mjeseci,pad investicija  samo su  posljedica vrlo loše političke klime koja zajedno sa svim dosad rečenim daje vrlo lošu sliku za potencijalne investitore koji  bi bili spremni uložiti na tlu BiH. Ovako lošu statistiku sa zebnjom prate ne samo sve one obrazovane i na kraju krajeva osobe sposobne za rad koji „leže“ na birou već i zaposleni.Upravo zbog toga Zavod za zapošljavanje USK najavljuje još neke projekte koji su trenutno aktuelni ili će u skoro vrijeme biti ,o čemu govori Ramo Sulić ispred Zavoda za zapošljavanje USK :

„Ono što je trenutno aktuelno ,a tiče se politika zapošljavanja je projekt SSNESP,komponenta III koja traje do 30.06.2013 godine.Inače radi se o projektu podrške mrežama socijalne sigurnosti  i zapošljavanja u vremenu 2010-2014 godina i uključuje tri komponente zapošljavanje,samozapošljavanje kod već registriranih privrednih subjekata i program doobuke,prekvalifikacije i doškolovavanja.Iznosi podrške po tom osnovu su u iznosu do 2200 KM po jednoj osobi.Do kraja godine očekujemo raspisivanje još jednog javnog poziva posredstvom federalnog  zavoda za zapošljavanje ,a tiče se konkurentnosti na tržištu rada  i sufinansirat će se osobe do 30 godina starosti bez ikakvog radnog iskustva i bez obzira na nivo stručne spreme“.

Gdin.Sulić nadalje naglašava da je možda dobra prilika uputiti apel i privatnim agencijama za zapošljavanje na USK ,a postoje dvije iz Cazina i S.Mosta, jer će biti još jedan pilot projekt koji će se sufinansirati posredstvom Ministarstva rada i socijalne politike FBiH,a pružiće podršku privatnim agencijama za zapošljavanje da pristupe javnim sredstvima kada je u pitanju doobuka i doškolovavanje nezaposlenih osoba.

Iako na stanje kakvo je u cijeloj zemlji  ovakvi projekti dodju kao kap vode  u moru ipak su iskra koja govori da vatre ima  i samo je na nama  hoćemo li  je gasiti ili razbuktati.

Renata Sedić

Prema istraživanju Transparency Internationala, Bosanska Krupa spada među najtransparentnije lokalne samouprave u zemlji. Na skali indeksa transparentnosti u Bosni i Hercegovini nalazi se na 9. mjestu, u Federaciji BiH zauzima 5., a u Unsko-sanskom kantonu drugo mjesto.

Istraživanje o transparentnosti jedinica lokalne samouprave u BiH, u okviru projekta "Monitoring i zagovaranje za dobro upravljanje u bh. općinama", prezentirano je na konferenciji za medije Transparency Internationala u Sarajevu.

Analizirano je pet segmenata, a to su: rad lokalne skupštine/vijeća, rad lokalne administracije i načelnika, saradnja općina i institucija civilnog društva, saradnja općina i lokalnih institucija, preduzeća, organizacija i mjesnih zajednica te postojanje antikorupcionih mehanizama.

„Ovo je još jedan dokaz predanog rada lokalne uprave, dobre saradnje Općine Bosanska Krupa sa Općinskim vijećem, svim vladinim i nevladinim organizacijama, institucijama kako na kantonalnom, tako i državnom nivou, te naravno dobre komunikacije s građanima“, ističe načelnik Armin Halitović nakon objavljivanja rezultata Transparency Internationala.

Rad na projektima iz svih oblasti posljednjih godina, privlačenje investitora, zapošljavanje i na kraju transparentnost, te pristup svim informacijama, vjerovatno su samo neki aspekti koji su Bosansku Krupu doveli u zavidnu poziciju.

„Nema razloga da i dalje ne radimo najbolje i najviše što možemo, kako na aktuelnim, tako i na novim projektima. Jedini cilj koji imamo jeste da građanima u Bosanskoj Krupi omogućimo dobre uslove za život. Nekima to znači vodosnabdijevanje, nekima rasvjeta, nekima dobri uslovi za poljoprivredu, a nekima zaposlenje. Mislim da smo na dobrom putu. Tome u prilog ide izgradnja Poslovne zone „Pilana“ i skoro zapošljavanje 60 novih radnika, izgradnja četiri velika vodovoda, izgradnja saobraćajnica, škola itd. Na kraju krajeva, u prilog ide i ovo današnje priznanje“, dodaje načelnik kao komentar nakon konferencije za medije.

 

Inače, cilj projekta je unapređenje standarda upravljanja, nivoa transparentnosti i odgovornosti u radu lokalnih administracija, na taj način doprinoseći demokratskoj stabilnosti i održivom razvoju u Bosni i Hercegovini.

 

 
Prilog:
Tabela 2 –15 najbolje rangiranih JLS na skali indeksa  transparentnosti
Rank Naziv općine Indeks transparentnosti Entitet
1Banja Luka  76 RS
2 Bijeljina       74 RS
3 Bihać          70 FBiH
4 Ilidža          70 FBiH
5 Zavidovići    69 FBiH
6 Maglaj        69 FBiH
7 Teslić         69 RS
8 Bratunac     69 RS
9 Bos. Krupa 68 FBiH
10 Rogatica   68 RS
11 Foča Ustikolina 68 FBiH
12 Vogošća 68 FBiH
13 Jablanica 68 FBiH
14 Šamac    67 RS
15 Modriča   67 RS
KABINET NAČELNIKA OPĆINE BOSANSKA KRUPA

 

U Bosanskj Krupi  je održana prva promocija studenstkog udruženja StudID čije je sjedište u Bihaću i ima za cilj da u svoje članstvo privuče što veći broj srednjoškolaca i studenata.Osnovan uloga ovog udruženja je pokuša kroz svoj rad,animaciju partnera iz javnog i privatnog sektora,podići stepen studenstkog standarda.

Inače udruženje StudID Bihać je umrežen sa organizacijom istog naziva koja djeluje u sarajevu i čija je misija da svaki student u BiH postane korisnik ISIC kartice,odnosno kartice koja će im omogućiti povoljniju kupnju i povlastice u objektima partnera, iz javnog i privatnog sektora.

StudID tako  udružuje studentske predstavnike i predstavnike studentskih interesnih grupa, sa ciljem da zastupa ju i ostvaruje interese studenata, uređuju pitanja od zajedničkog značaja u skladu sa zakonima BiH, te doprinese poboljšanju studijskih i socijalnih odnosa, kao i da razvijaju  druge interesne aktivnosti studenata. Udruženje djeluje u interesu razvoja i napretka kvaliteta studija i standarda studentskog života na Univerzitetima u BiH, kao i razvoju naučne misli, te drugih pitanja od značaja za položaj studenata na Univerzitetima i društvu.

Ovakvo jedno udruženje bilo je neophodno na području našeg kantona,obziroma da na ovom prostoru studenti ,do sada, nisu imali,izuzev posebnih kategorija,gotovo nikakvih studentskih povlastica.Od koordinatorice udruženja StudID,Majde Rekić, koja je vodila promociju Udruženja StudID u Bosanskoj Krupi ,saznali smo i ovo:

„Mi trajemo svega dva mjeseca.Do sada smo jako zadovoljni.I po broju učlanjenih,ali i po broju partnera koje smo pronašli ,u kojima studenti mogu imati povlastice sa ISIC karticom.Odlučili smo se promovirati po svim općinama unsko-sanskog kantona,opet uz naše partnere,a jedan takav je i Halid Muslimović koji večeras je imao koncert za mlade, po promo cijeni.Još jednu promociju StudIDa imamo u subotu i nadam se da će dosta srednjoškolaca  i studenata i sa područja bosanskokrupske općine postati naš član.Godišnja članarina je dvanaest konvertibilnih maraka,od čega osam ide vlasnicima licence za svjetsku,ISIC karticu,a četiri marke ostaju udruženju StudID.Rekla bih još ,da ova ISIC kartica,za povlastice važi u  112 zemalja,što znači oko četiri miliona prilika za popuste.Kod nas trenutno studenti,javnih i privatnih fakulteta ,naravno i srednjoškolci kod naših partnera mogu ostvariti popuste od 5-70%,a koji su to partneri ,biće upoznati kada pristupe našem uduženju i dobiju ISIC karticu.“Udruženje StuID je dobilo i načelnu saglasnost za partnerstvo sa kantonalnim institucijama,a članovi ovog udruženja očekuju da će svojim radom,zadovoljstvom studenata , potpisati posebni sporazum kojim će,osim načelno, i finasijski pomoći rad udruženja,kako je to uspješno ostvareno u sarajevskom kantonu.

Dževada Štancl

 

Od 1 decembra ne saobraća putnički željeznički saobraćaj na relaciji Bihać-Bosanski Novi.Odluka je ovo Željeznica FBiH koje su kazale da ne mogu više snositi gubitke za koje okrivljuju federalnu i kantonalne vlade koje su se obavezale sufinansirati putnički i kombinovani željeznički saobraćaj.Medjutim iz Vlade USK odgovaraju da iako niti jedan kanton ne prebacuje sredstva pa tako ni naš jedino se ovom kantonu ukida pomenuta linija.
Tim povodom juče su predstavnici Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture ŽFBiH ,općina kojih se tiče linija Bihać-Bos.Novi i premijer USK razgovarali kako bi se ukazalo na  probleme do kojih bi došlo ukidanjem linije ,a prije svega problem 300 radnika koji rade na željeznicama na USK ,jer kako se juče moglo čuti nije to 300 ljudi već 300 porodioca.Sastanku iako su bili pozvani nije prisustvovao niko iz Uprave Željeznica FBiH.
Igor Boban predsjednik samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH kaže da bi ukidanjem ove linije gradjani Unsko-sanskog kantona ostali u izolaciji od ostatka države kada je u pitanju željeznički promet,ali i svijeta jer su ovi vozovi hvatali medjunarodnu vezu sa Zagrebom i Budimpeštom.Drugo ljudi koji bi ostali da rade bili bi vjerovatno premješteni na poslove u druge dijelove Federacije .
Premijer Hamdija Lipovača kao i svi prisutni iznijeli su stav da se ovom kantonu ne smije ugasiti željeznički putnički saobraćaj,da je on potreban te da će USK pronaći rješenje pa makar to značilo sklapanje dogovora sa Željeznicama RS koje bi preuzele ovaj dio željezničkog prometa.Za kako kaže maćehinski odnos Sarajeva koji se ogleda kroz niz primjera od gasifikacije,autocesta isl . gdje se ovaj kanton uporno zaobilazi ,a sada evo i željeznički saobraćaj on okrivljuje politiku.Konkretno proziva SDA čiji je kako premijer Lipovača kaže, direktor Željeznica Nedžad Osmanagić član.
Iz Željeznica FBiH su bili jasni-vozovi  od danas ne idu i ako je zaista politika krivac pitamo se dokle će se svaki sukob izmedju stranaka i pojedinaca  lomiti preko nas običnog naroda.

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 407 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda