Pregovori o formiranju vlasti u USK još traju, 'Osmorka' traži političke partnere

FOTO FENA /Muhamed Sadiković FOTO FENA /Muhamed Sadiković

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) u tehničkom mandatu Mustafa Ružnić (NES) potvrdio je kako su pregovori o formiranju vlasti u ovom kantonu još u toku, te da je jučer održan još jedan sastanak predstavnika stranaka okupljenih u 'Osmorci', sa potencijalnim političkim partnerima.

 - Pet stranaka iz okvira Osmorke participira u novoizabranom sazivu Skupštine USK, ali nemamo dovoljan politički kapacitet za formiranje vlasti. Zato je i organiziran jučerašnji sastanak, na koji su pozvani naši potencijalni partneri iz Demokratske fronte (DF) i Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK). Otvorene su mnoge teme, među kojima su izbor skupštinskog rukovodstva, formiranje vlasti, izbor predsjedavajućeg u Klubu Bošnjaka, kao i raspodjeli vlasti. Vjerujem da ćemo razgovor nastaviti kroz nekoliko dana, te da ćemo u razumnom roku doći do konačnog političkog dogovora - izjavio je Ružnić.

Iz stranke Narod i pravda (NiP) naglašeno je kako isključivo insistiraju na projektu formiranja stabilne skupštinske većine i adekvatnoj podjeli političke odgovornosti.

- Kada ovo kažemo, mislimo na to da ne želimo politiku koja se zasniva na šesnaestoj ruci, koja je podloga za ucjene i ispunjavanje ličnih interesa. Želimo biti dio stabilne većine sa 21 skupštinskim zastupnikom, ili da budem konkretniji nemamo ništa protiv da Demokratska fronta bude ozbiljan partner u ovom projektu. Ponavljam, insistiramo na ozbiljnoj podjeli političke odgovornosti, a ne pozicija i zadovoljavanju nečijih interesa - riječi su predsjednika Kantonalnog odbora Naroda i pravde USK Halila Bajramovića.

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) čekaju ishod pomenutih pregovora, jasno izražavajući negodovanje zbog neformiranja barem skupštinskog rukovodstva.

 - U našem kantonu uopšte se ni ne vode ozbiljni pregovori. Osmorka je odlučila da Unsko-sanski kanton, kao i druge nivoe vlasti drže u blokadi, dok međusobno ne vide ko će izdominirati i ostvariti interese - kazao je predsjednik Kluba skupštinskih zastupnika SDA Jasmin Musić.

Dodao je kako je jasno da 'Osmorka' trenutno ima 15 od 30 zastupnika u Skupštini USK.

- Međutim, jedni se drže onog što stiže iz stranačke centrale, drugi se prilagođavaju lokalnim animozitetima između sebe i tako dalje. Znam da već ima nezadovoljnih sa tim kompletnim procesom, jer je on do sada bio potpuno neozbiljan. Dokaz za to je da je naš kanton jedini koji do sada nije uspio formirati ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast - naglasio je Musić.

Premijer Ružnić je bez obzira na ishod pregovora, najavio skorašnje održavanje sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj bi se između ostalog trebalo razmatrati usvajanje Odluke o privremenom financiranju Kantona.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 108 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2240 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa