CIK BiH usvojio Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda PS BiH iz RS

FOTO FENA /Foto Arhiv FOTO FENA /Foto Arhiv

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojila Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Za delegate u Dom naroda PSBiH iz RS-a izabrana su četiri delegata iz SNSD-a: Snježana Novaković-Bursać, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Radovan Kovačević, te Želimir Nešković iz SDS-a.

Kako je rečeno tokom sjednice, rješenjem Suda BiH od 30. decembra 2022. godine, uvažene su žalbe uložene na Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora, te je nadležna služba CIK-a BiH, u skladu s navedenim rješenjima Apelacionog odjela Suda BiH, pripremila prijedlog Odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata delegatima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS-a, koju su danas usvojili članovi CIK-a BiH.

Rezultati su sljedeći: Kandidatska lista predlagača Denisa Šulića nije osvojila nijedan glas; Kandidatska lista predlagača Ranke Perić Romić osvojila je 12 glasova; Kandidatska lista PDP - Partija demokratskog progresa osvojila je 11 glasova; Kandidatska lista predlagača Milana Radovića osvojila je 16 glasova; Kandidatska lista predlagača Anje Ljubojević 13 glasova; Kandidatska lista predlagača Igora Žunića 14 glasova; Kandidatska lista predlagača Saše Grbića osvojila je dva glasa i Kandidatska lista predlagača Mladena Ilića osvojila je 14 glasova.

Član CIK-a BiH Željko Bakalar je tokom diskusije o navedenoj odluci kazao da postupaju sukladno rješenju Suda u dva predmeta po žalbama, "gdje smo dobili jasan nalog da postupimo sukladno sa Izvještajem Komisije za izbor i imenovanje NSRS-a".

- Mislim da nema tu nikakve dileme u zemlji u kojoj postoji vladavina prava, postupit ćemo sukladno odluci Suda. Mi smo u donošenju prethodne dvije odluke imali različite pristupe. Rješenja Suda smo analizirali, svako od nas pojedinačno. Ima tu nekih stvari o kojima imamo različita mišljenja vezano za samu proceduru. Važno je da istaknemo da se u rješenjima Suda minimalno, u obrazloženju Sud osvrtao na validnost ili nevalidnost samog glasačkog lisitića. Više su osporene odluke CIK-a BiH vezano za proceduru i način na koji smo mi utvrđivali same rezultate - kazao je Bakalar.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 86 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2232 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa