Saopćenje za javnost Platforme za progres

Ono što Denis Smajić i Aida Kurbegović (kandidati koalicije Država! za Skupštinu USK) smatraju bitnim za bolji i drugačiji USK, pored ostalog, jeste njegova ekološka održivost! U skladu s tim, analizirali su stanje lokalnih sanitarnih deponija i status regionalne deponije, te istakli neka od rješenja ili ideja za koje će se zalagati ukoliko dobiju povjerenje građana:
Nakon niza godina, a počevši od 2014. godine bezuspješan je niz pokušaja uređenja regionalne sanitarne deponije i sanitarnog zatvaranja lokalnih deponija. Projekat od 2.800.000 KM (bez kamata, a kredit Svjetske banke) nije doveden do kraja zbog neusaglašenosti oko lokacije regionalne deponije i neistrajnosti politike u rješevanju tog problema. Do 2029. godine moramo vraćati taj dug (na godišnjem nivou po 200.000 KM), a da se i dalje ništa po tom pitanju ne poduzima.
S obzirom na to da novac za tu namjenu ne postoji, trebali bismo se fokusirati na hitno i prioritetno minimiziranje štetnog utjecaja otpada na okoliš jer bi ovaj naš lijepi zeleni kanton inače mogao postati ekološka bomba. Pošto je jedan od vodećih principa u svijetu minimiziranje i razvrstavanje otpada na mjestu nastanka, smatramo da i mi moramo upravo ka tome težiti, te povećati ulaganja na tom polju kako bi se kroz očuvanje životne okoline sačuvala prirodna bogatstva, i samim tim sačuvalo i zdravlje našeg stanovništva. Čišća okolina bi dovela i do pojačanog turizma, te se i sa te strane sama ulaganja na ovom polju bi se pokazala isplativim.
S obzirom na to da se već radi na tome, treba nastaviti u tom pravcu sa još više ulaganja uz prijedloge o samom načinu recikliranja.
Jedan od prijedloga jeste instaliranje aparata za odlaganje plastičnih boca koji bi korisniku izbacivao kupon u visini otkupne cijene broja predatin boca, a koji bi se mogli iskoristiti pri plaćanju npr. komunalija. To bi dodatno stimulisalo stanovništvo da olakša plaćanje računa i dodatno i zaradi, a i proizvodi manje otpada. Plastičnim vrećicama trebalo bi povisiti cijenu i svu razliku od osnovne cijene odvojiti da ide u neki fond za održavanje okoliša ili komunalnim fondovima. Na taj način, ne ostavlja se mogućnost prodavaocu da to iskoristi kao benefit sebi. Prijedlog je takođe da bude obaveza da osim žutih kanti koje se koriste za plastiku i papir, svako naselje ima i kontejnere za elektronski otpad, metal i staklo, kako bi se što više otpada recikliralo. Isto tako, potrebno je subvencionirati sve firme koje žele da otvore pogone za reciklažu otpada na način da se pomogne u plaćanju mašina za tu namjenu uz obavezu i ugovor o radu na najmanje 5 ili više godina u preuzimanju reciklažnog otpada. Traženje lokacije za uređenje regionalne deponije takođe ne smije da stoji na mrtvoj tački, nego se mora težiti ka pronalasku rješenja za navedeni problem dok god isti ne bude riješen.
 
"Rješenja za sve probleme postoje ali je bitno odrediti prioritete. Za nas, zdravlje našeg stanovništva je naš prioritet samim tim što je i jedan od glavnih preduslova za poboljšanje standarda života u USK." - ističu Aida Kurbegović i Denis Smajić.
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 406 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1981 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa