Roditelji-njegovatelji primat će naknadu od 406 KM

Zakon o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH stupit će na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH, a počet će se primjenjivati tri mjeseca nakon stupanja na snagu.

To je omogućeno danas u nastavku sjednice Doma naroda, a ranije je Zakon usvojen u Predstavničkom domu Federacije BiH.

- Primjenom Zakona će se jednom od roditelja osoba s invaliditetom priznati pravo na status “roditelja njegovatelja”, te omogućiti mjesečna naknada u iznosu od 406 KM (visina neto najniže plate u FBiH), uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti - izjavio je za Fenu dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Propisano je da se status roditelja njegovatelja priznaje roditelju osobe s invaliditetom ukoliko je nezaposlen i prijavljen na evidenciju nadležne službe za zapošljavanje i to do njegove navršene 65. godine života neovisno od godine starosti tog djeteta.

Definisano je da je roditelj njegovatelj roditelj djeteta sa 100 posto invaliditetom, uzrokovanim bolešću ili poremećajem u razvoju, kao i slijepe osobe čiji je vid ispod 0,05, odnosno osobe, koja se prema nalazu Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, ne može osposobiti za samostalan život niti se može samostalno kretati u stambenom objektu, uzimati hranu, oblačiti, svlačiti, te održavati ličnu higijenu.

- Na ovaj način želimo pomoći najugroženijoj kategoriji djeci s invaliditetom odnosno njihovim roditeljima. Naime, njihovi roditelji nisu mogli ostvariti pravo na rad zbog cjelodnevne brige za djecu. Zato smo utvrdili status roditelja njegovatelja - dodao je Drljača. 

Delegetati su uz Zakon usvojili i zaključak da se napravi analiza za tri mjeseca kako bi Zakon postao što kvalitetniji.

- Zakon je jednoglasno podržan na današnjem nastavku sjednice. Ono što je sigurno jeste da će Zakon u predstojećem periodu morati imati određenih izmjena - rekao je Feni predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda PFBiH Ivo Tadić.

Također i predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak izrazio je zadovoljstvo što je danas usvojen Zakon o roditeljima njegovateljima, koji je, kako kaže, najhumaniji zakon koji je usvojen u aktuelnom mandatu Parlamenta FBiH.

- Obavezali smo Vladu i resorno ministarstvo da u implementaciji ovog Zakona prate određene manjkavosti i da se u skorije vrijeme dorade određene odredbe Zakona. Za ovaj Zakon potrebno je izdvojiti iz federalnog budžeta oko 27 miliona KM - poručio je Duvnjak nakon sjednice Doma naroda.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 550 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2142 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa