Održan vanredni sastanak Operativne grupe USK, kojem su bili prisutni i predstavnici Grada Bihaća te IOM.

FOTO: Arhiva FOTO: Arhiva

Danas je u Bihaću održan vanredni sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, kojem su bili prisutni i predstavnici Grada Bihaća te IOM.

Utvrđene su prve mjere za dalje postupanje Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK a na osnovu Odluke Skupštine Unsko-sanskog kantona, sa sjednice održane danas u Bihaću, da je neprihvatljivo postupanje po Instrukciji Ministarstva sigurnosti BiH (broj:01-50-9578/20 od 22.12.2020. godine) a koja se odnosi na privremeno premještanje ilegalnih migranata iz šatorskog kampa „Lipa“ u kamp „Bira“ u Bihaću te da zakonodavna vlast USK ne prihvata povratak ilegalnih migranata u privatni centar „Bira“ u Bihaću, zbog njegovog položaja i zbog narušene sigurnosno i zdravstveno - epidemiološke situacije građana i ugroženosti njihove imovine.
Skupština USK zatražila je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da izvrše izmjene Odluke o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata na način da se ukine karakter privremenog prihvatnog centra za smještaj ilegalnih migranata na lokacijama bivše tvornice „Bira“ u Bihaću i bivše tvornice „Miral“ u Velikoj Kladuši, koji se nalaze u privatnom vlasništvu kao i hitno izmeštanje ilegalnih migranata iz tvornice „Miral“ u Velikoj Kladuši a Operativnu grupu USK zadužila je zaključkom da Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona da poduzmu sve mjere i radnje u cilju očuvanja sigurnosne i zdravstveno – epidemološke zaštite građana Unsko-sanskog kantona.
U skladu s ovim, te posebno zbog usložnjene situacije nakon požara koji je izbio u kampu Lipa, Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK donijela je slijedeće zaključke:
1. Zadužuju se Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije da iskoordiniraju i osiguraju dovoljan broj policijskih patrola kako bi spriječili nekontrolisani priliv ilegalnih migranata u naseljena mjesta na području USK , posebno iz pravca naselja Lipa prema Bihaću kao i ispred tvornice Bira u Bihaću gdje traju protestna okupljanja građana, u cilju zaštite objekta Bire od povratka ilegalnih migranata u objekat tvornice.
2. Traži se od IOM, UNHCR-a, UNICEF-a i ostalih međunarodnih organizacija koje pružaju pomoć ilegalnim migrantima kao i od Službe za rad sa strancima da o svakoj aktivnosti sa ilegalnim migrantima, koju realiziraju na području USK, prethodno obavijeste Operativnu grupu za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK.
3. Zadužuje se IOM da, u koordinaciji sa predstavnicima Grada Biahaća, hitno počne sa izmještanjem materijalno tehničkih sredstava, kontejnera i opreme iz tvornice Bira u Bihaću na lokaciju koju će međusobno dogovoriti.
4. Zadužuju se Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije da preispitaju opravdanost zadržavanja policijskih punktova na lokacijama Bosanska Otoka i Velečevo, uspostavljenih radi kontrole priliva ilegalnih migranata na područje USK.
 
Vlada USK
Zadnji put promjenjen srijeda, 23 Decembar 2020 16:10
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 211 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1639 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa