Printaj ovu stranu

CIK POZIVA: PRIJAVITE PODATKE O UMRLIM OSOBAMA KOJE SE NALAZE NA BIRAČKOM SPISKU

utorak, 11 Avgust 2020 08:16
компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
CIK POZIVA: PRIJAVITE PODATKE O UMRLIM OSOBAMA KOJE SE NALAZE NA BIRAČKOM SPISKU

Centralna izborna komisija BiH podsjeća javnost da je u toku aktivnost izlaganja izvoda iz Privremenog biračkog spiska koja je započela 18.07.2020. godine i trajat će do 17.08.2020. godine, a za provedbu izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara ova aktivnost traje u periodu od 23.08. do 22.09.2020. godine.

"Centralna izborna komisija BiH poziva sve osobe da izvrše uvid u izvod iz Privremenog biračkog spiska u svojoj općini/gradu, te ako raspolažu informacijom o eventualnom postojanju podataka o umrlim osobama u evidenciji Privremenog biračkog spiska, da centru za birački spisak u svojoj općini/gradu prijave navedenu informaciju.

Centralna izborna komisija BiH je u vezi sa naprijed navedenim sačinila Vodič za prijavu podataka o umrlim osobama u podacima Privremenog/Centralnog biračkog spiskau kojem se navodi kako je neophodno je da prilikom prijave navedene činjenice o postojanju umrle osobe u evidenciji Privremenog biračkog spiska, centru za birački spisak dostavite i raspoloživi dokument o navedenoj činjenici.

 "Napominjemo da, ukoliko raspolažete podatkom o mjestu smrti osobe, isti dostavite ili pokušate pribaviti, jer je navedeni podatak od ključne važnosti za provođenje postupka provjere da li je osoba upisana u matičnu knjigu umrlih. Postupak provjere podataka za umrlu osobu podrazumijeva provjeru podataka upisanih u svim službenim evidencijama nadležnih organa, a nepodudaranje navedenih podataka je čest razlog iz kojeg umrla osoba nije uklonjena iz evidencije Centralnog biračkog spiska. Također, jedan od razloga je i ukoliko činjenica smrti za navedenu osobu nije upisana u matičnu knjigu umrlih. U navedenom slučaju potrebno je podnijeti zahtjev nadležnom općinskom organu za upis u matičnu knjigu umrlih. O načinu upisa činjenice smrti možete se informirati u nadležnom matičnom uredu u vašoj općini/gradu", saopćeno je iz CIK-a BiH.

 Vodič je dostupan javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH.

 

Zadnji put promjenjen utorak, 11 Avgust 2020 08:20
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 146 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости