Pomor ribe u Bosanskoj Krupi ,inspektor naložio zabranu konzumiranja ribe iz rijeke Une

 

U posljednje vrijeme na rijeci Uni primjeceno je povecano ugibanje ribe salmonidnih vrsta, odnosno mladice,lipljena i pastrmke.Najveci pomor kako su kazali u USR „Krusnica“ bio je u petak 24 avgusta kada je  u gornjem dijelu Une uzvodno od Bosanske Krupe do od Crnog jezera pronadjeno više od 30 uginulih mladica od kojih je jedna težila 8 kilograma

 

U proteklu tri dana   pojačan je pomor  ribe od Mašica do mosta  Drenovoj glavici nizvodno od Bosanske Krupe. Zbog sve ucestalije pojave pomora  ribe Upravni odbor udruzenja Krušnica trazio je da kantonalna vodoprivredna inspekcija  izidje na lice mjesta sto je i ucinjeno. Inspekcija je uzela uzorke rijeke Une i uginulih riba. Posto je inspektor utvrdio da je temperatura vode 18,2 stepena ,a PH vrijednost 8, utvrdio je da  da riba ima dovoljno kisika i da nizak vodostaj  razlog ugibanja ribe. Prema zaključku inspektora  sumnja se da je riba zatrovana pa je  zbog tih sumnji a dok se neustanovi uzrok pomora ribe naložio da  USR „Krusnica“ uputi obavijest stanovnicima opcine Bos.Krupa i ribarima da se obustavi svaki lov ribe i ne jede unska riba svih vrsta do daljnjeg tj dok se ne ustanovi uzrok pomora. Ustanovljavanje stvarnog uzroka pomora mladice,lipljena  i pastrmke u rijeci Uni i analiza uzroka je  toku a obaveza inspektora i Udruženja ribara je da po dobijanju nalaza o svemu izvjeste javnost i ako krivac bude ljudki faktor pokrenu odgovarajuće krivične prijave i odgovornost.

Ademir Mesić

Ocijeni
(1 Glasaj)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 531 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda