173. sjednica Vlade USK

četvrtak, 06 Avgust 2020 17:07

Premijer Mustafa Ružnić i članovi Vlade Unsko-sanskog kantona, na danas održanoj sjednici, utvrdili su Nacrt Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica te Prijedlog Zakona o naučno istraživačkoj djelatnosti u uputili ih u skupštinsku proceduru.

Razmatran je i Prijedlog Odluke o usvajanju Izvještaja o izvršenju Budžeta Unsko-sanskog kantona za period 01.01. - 30.06.2020.godine te Periodični izvještaj za Budžet Unsko-sanskog kantona za period 01.01. 30.06.2020.godine, obrađivača Ministarstva finansija te Prijedlog Odluke o načinu i uslovima za raspodjelu budžetskih sredstava Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša za 2020. godinu.

- Programom rada Ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida u 2020. godini planirano je donošenje Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, u julu 2019. godine, usvojio Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kojim su propisana i određena nova prava za demobilizirane branioce, između ostalog pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilizirane branioce mlađe od 57 godina. Na sugestiju predstavnika demobiliziranih branilaca, Ministarstvo je, u procesu pripreme Zakona, objavilo i javni poziv radi evidentiranja potencijalnih korisnika prava na novčanu egzistencijalnu naknadu te putem odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu gradova/općina u Unsko-sanskom kantonu prema mjestu prebivališta potencijalnog korisnika prava pribavilo potrebne podatke kao i podatke JU Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona o broju prijavljenih demobiliziranih branioca starosti do 57 godina, koji se vode na evidenciji nezaposlenih lica. Kroz rebalans Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2020. godinu, kojim su pored ranije planiranih sredstava za provođenje Zakona, planirana su i sredstva za isplatu novopropisanog prava odnosno prava na novčanu egzistencijalnu naknadu za 2020.godinu, obrazložio je ministar za pitanja boraca i RVI Ermin Zulić.

Prijedlog Zakona o naučno istraživačkoj djelatnosti pripremljen je i usklađen sa odredbama Okvirnog zakona o osnovama naučno istraživačke djelatnosti te vodeći računa o koordinaciji unutrašnje i međunarodne naučno istraživačke saradnje Bosne i Hercegovine čiji je osnovni cilj nauci i tehnološkom razvoju dati prioritetan značaj.

- Prijedlogom Zakona utvrđuje se poseban interes Unsko-sanskog kantona u oblasti nauke i tehnologije, osnovni principi naučnoistraživačke djelatnosti, sudjelovanje u ostvarivanju medunarodne naučno istraživačke saradnje i ostvarivanje naučno istraživačke saradnje u Kantonu i Bosni i Hercegovini, finansiranje naučnoistraživačke djelatnosti, formiranje Savjeta za nauku Unsko-sanskog kantona, informacioni sistem i vodenje evidencije u vezi sa obavljanjem naučno istraživačke djelatnosti kao i opća pitanja u vezi sa osnivanjem naučnoistraživačkih instituta kao organizacionih i podorganizacionih jedinica visokoškolskih ustanova i naučnoistraživačkih instituta kao ustanova te prava i obaveze nadležnih organa u oblasti naučnoistraživačke djelatnosti i nadzor nad provedbom ovog zakona, kaže Damir Omerdić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Izvještaji Ministarstva finansija Unsko-sanskog kantona za prvih šest mjeseci tekuće godine ukazaju da ukupno ostvareni prihodi u ovom periodu iznose 91.807.359 KM, a rashodi iznose 89.336.561 KM. Tekući suficit iznosi 2.470.798 KM. Ukupan finansijski rezultat - deficit izvještajnog perioda iznosi - 505.172 KM.
Kratkoročna potraživanja iznose 4.512.104 KM, kratkoročne obaveze i razgraničenja iznose 87.290.789 KM i dugoročne obaveze i razgraničenja iznose 49.147.974 KM.

 

Izvor: Vlada USK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 120 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1270 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa