Odgovor Radija Bosanska Krupa na demant ZU Dom zdravlja Bosanska Krupa

Povodom reagovanja Uredničkog kolegija Radija Bosanska Krupa na verbalni napad na novinare našeg medija objavljenog u programu Radija,web stranici i fb stranici 23.decembra, demantom se oglasio ovlašteni punomoćnik ZU Doma zdravlja Bos.Krupa Sanil Hasić ,a u ime direktora pomenute ustanove Muje Kekića koje je u programu radija,web stranici i fb stranici naša medijska kuća uredno objavila 26.decembra.

Tim povodom Urednički kolegij Radija Bos.Krupa upućuje sljedeći odgovor:

  1. 1.U demantu se tvrdi da direktor Kekić ,u telefonskom razgovoru nije dao zvanično objašnjenje zbog čega novootvorene prostorije Hitne službe Doma zdravlja Bos.Krupa ne rade te da će ga dati po dolasku u Bos.Krupu. Radi javnosti,jer akteri priče istinu znaju, ponavljamo da smo odgovor dobili upravo u telefonskom razgovoru. Zvanično objašnjenje je bilo da se usluge hitne pomoći u novim prostorijama još ne pružaju zbog konkursne procedure koja je još uvijek u toku, ali i samog preseljenja svih aparata i nužnih materijala iz prostorija stare hitne službe.S obzirom da se rad hitne službe ne može prekidati zbog potreba pacijenata ,preseljenje se vrši postepeno.I to je bio odgovor.
  2. 2.U demantu tvrdite da nije bilo verbalnog napada na našeg novinara, niti da je direktor Kekić ometao rad novinara ili upućivao kako će novinar raditi svoj posao.Moramo i ovdje ponoviti da verbalni napad na novinara jeste bio da se “prijateljski“ savjetovalo da se priča ne objavljuje i da će u protivnom uslijediti tužba protiv naše medijske kuće.
  3. 3.Kažete da obmanjujemo javnost time što smo kazali da direktor Kekić nervozno reaguje bilo kada je u pitanju pisanje naših novinara ,bilo kada smo u situaciji da tražimo informaciju.Moramo, nažalost, konstatovati da termin „nervozna reakcija“ je ublažena verzija onog što bi možda bio pravi termin objašnjenja reakcije direktora Kekića.
  4. 4.U demantu takodje tvrdite da je direktor Radija u telefonskom razgovoru verbalno napao direktora Doma zdravlja i lažno ga optužio za navodni napad na novinara Radija Bos.Krupa.Ovom prilikom moramo reći,što smo iznijeli i u svom reagovanju, da je tačno da je Radio Bos.Krupa, po saznanju da je naš novinar verbalno napadnut, pokušao dobiti objašnjenje zašto se direktor Doma zdravlja Mujo Kekić na grub način odnosio prema novinaru koji je obavljao svoj zadatak kojeg je dobio od urednika. Medjutim,kao što smo već ranije rekli odgovor nismo dobili, već smo počašćeni vulgarizmom o kojem javnost ne možemo upoznati,jer nije primjereno.
  5. 5.Kada smo kazali da smatramo da još uvijek,prema Ustavu BiH, živimo u demokratskoj državi,a ne totalitarnom režimu onda smo naravno htjeli istaći da je sloboda govora odlika demokratskog društva i da je svaki napad na novinara udar na slobodu govora što jest odlika totalitarnih režima.
  6. 6.Kažete u demantu da smo grubo zloupotrijebili novinarsku profesiju time što smo,kako ste rekli,koristili predsjednicu OO Porodica šehida i poginulih boraca i time obezvrijedili sve poginule u toku agresije na BiH.Nije tačno da smo ikog i išta zloupotrijebili, jer smo iznijeli činjenicu da je direktor Kekić na isti način tj.istim vulgarizmom počastio predsjednicu ove organizacije kao i nas.I to je istina. Pitamo mi vas ko je zapravo obezvrijedio sve žrtve koje su pale u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.
  7. 7.Takodje dijelite nam lekcije da je kultura dijaloga u demokratskom društvu, kada pišemo o nekom,oslovljavati ga sa gospodin ili prema njegovoj tituli.Naše reagovanje je bilo upućeno direktoru ZU Dom zdravlja Bos.Krupa i kao takvom smo mu se i obratili.Pozivamo vas da reagovanje pročitate još jednom i uvjerićete se da u tekstu piše direktor Doma zdravlja pa čak i gospodin.

Takodje, ako već dijelite savjete i lekcije kako bi se jedan novinar i jedan medij trebao odnositi prilikom obavljanja svog posla,onda ćemo uzeti i mi sebi za pravo pa vama uputiti jedan savjet. Ako već pokušavate javnosti naš medij predstaviti kao medij koji vrši pritisak na direktora Doma zdravlja Muju Kekića u stilu totalitarnog režima i kada navodite da uredjivački kolegij dobija naredbe kakav tekst će pisati,onda bi ste bar vi trebali znati da za takvo što bi dobro bilo da pružite i dokaze, jer ovako zapravo onaj ko iznosi insinuacije i zlonamjerne navode ste upravo vi.                                                            

Priroda novinarskog posla jeste da se prilikom traženja informacija često puta susrećemo sa neugodnostima na terenu, ali i onim pozitivnim primjerima.Svjesni naše osnovne zadaće ,a to je informisanje javnosti o životu i radu unutar lokalne zajednice, svaki put pa i ovaj pozvaćemo na saradnju i prevazilaženje eventualnih nesuglasica istovremeno štiteći novinarsku profesiju,slobodu govora i naravno same novinare.

Urednički kolegij Radija Bosanska Krupa

Zadnji put promjenjen petak, 27 Decembar 2019 12:20
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 266 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 467 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa