“Pao” dnevni red sjednice Skupštine USK, trenutno bez skupštinske većine

Deveta sjednica Skupštine USK zakazana za danas u Bihaću nije održana.Razlog je neusvajanje dnevnog reda. Prema informacijama medija iz Bihaća, koji su pratili početak sjednice 15 glasova je bilo “za”,13 “suzdržanih” i dva “protiv”.Pred zastupnicima je bilo ukupno 11 tačaka medju kojima i najvažniji dokument za USK-a, budžet, odnosno Nacrt budžeta za 2020. godinu. Planirani budžet je nešto iznad 230 miliona KM, a vlast tvrdi da su kontaktirani i uključeni svi resori i relevantne institucije u njegovo planiranje. S obzirom da je riječ o nacrtu,prema zakonskoj proceduri ovaj dokument će proći i javnu raspravu.


Dnevni red danas nije podržao zastupnik Zikrija Duraković iz POMAK-a. On je sve do prošle sjednice bio dio većine u Skupštini USK-a, u vlasti. Danas je prilikom glasanja bio suzdržan što je bilo i odlučujuće po sudbinu ovog dnevnog reda. Sa druge strane, iako je riječ tek o dnevnom redu, koji je usaglašen na Kolegiju, glas svoj dala je Vildana Alibabić, koja dolazi iz Naše stranke,stranke koja se u jučerašnjem saopćenju izjasnila da više neće biti podrška ovoj Vladi USK.


U prvoj izjavi nakon sjednice dopredsjedavajući Skupštine USK Ramiz Halkić kaže da je očigledno da nepostoji većina unutar Skupštine USK i dok se to neiskristalizira do daljnjeg se vjerovatno neće ni sazivati nova sjednica.Kada su novinari pitali da prokomentira i najave o ponudi DF-u da udje u većinu i da se trenutna kriza u većini prevazidje dopredsjedavajući Halkić je potvrdio:


“Aktualna većina je i službeno je poslala DF-u zahtjev za pregovore.”


Petnaest “za”,kako kaže Halkić, jedan glas je nedostajao za zeleno svjetlo ovom dnevnom redu. Taj jedan glas suprotno očekivanom bio je glas iz POMAK-a. Zastupnik Zikrija Duraković bio je suzdržan, a njegov komentar je sljedeći:


“Vi ste tako ocijenili da je moj glas bio odlučujući,mada ja to tako ne vidim,jer u Skupštini je trideset zastupnika i svako će glasati kako misli da treba.Današnje glasanje je rezultat svih ovih dosadašnjih političkih procesa.I ne razgovaramo i ne dogovaramo nikakvu drugu koaliciju.”
Na pitanje da odgovori zašto nije podržao dnevni red Duraković odgovara da je to učinio “čisto iz razloga što budžet može biti kvalitetniji.”.


Kritički stav SDA prema Vladi USK ,kako je kazao predsjednik Kluba SDA Jasmin Musić,traje već duže vremena,ali su ipak bili i mišljenja da se većina “neće kockati sa nacrtom budžeta” i dodaje:


“Bili smo uvjereni da imaju podršku u Skupštini za Nacrt Budžeta.Mi nemamo izabranog ni predsjedavajućeg Skupštine Kantona već dvije sedmice,što je isto tako pokazatelj da parlamentarna većina ne funkcioniše.”
Musić kaže da nisu vodili pregovore oko formiranja nove parlamentarne većine i da su rekli da će podržati svaki prijedlog većine za predsjedavajućeg.Petnaest dana nema imena kandidata,a rok je tri dana.


Političku situaciju i odnos snaga na terenu komentirao je i Rasim Pajić,klub ASDA koji je dio većine:


“Mi ćemo nastojati prevazići ovu situaciju,ponudićemo rješenje sa drugim političkim predstavnicima da udju u vlast,jer vidljivi su pomaci ove vlade.Zato se nadam da će ovaj sastav ostati i rješavati probleme gradjana našeg Kantona.”


Govoreći o namjeri da se budžet donese u zakonskom roku predsjednica Kluba SDP-a Fatka Kulenović kaže da ne zna zašto su pojedinci odlučili ovako kako su odlučili i dodaje :


“Mislim da ovo nije dobra poruka i da smo svi zajedno trebali biti odgovorniji .Klub SDP-a je naravno podržao dnevni red, jer smatramo da je to ispravno i da je danas trebao biti razmatran i usvojen nacrt budžeta.”


Izjavu o izostanku podrške Vladi USK i najnovijim dešavanjima u Skupštini USK dao je i premijer Mustafa Ružnić,za njega,kako je kazao stajanja nema i da će kao Vlada nastaviti raditi u punom kapacitetu i to bez obzira da li ima 15 ili 16 ruku…to ovu Vladu neće zaustaviti u njenom radu. “Nadoknadićemo i ovaj nerad Skupštine.”


Sada je na Kolegiju da ponovo sjedne za sto i pokuša se dogovoriti.Naravno u mnogome će odlučiti i stav Demokratske fronte koja treba da se izjasni na službeno poslan zahtjev za ulazak u većinu u Skupštinu USK.


Renata S./ uskinfo.

Zadnji put promjenjen četvrtak, 28 Novembar 2019 14:48
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 674 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1553 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa